asseco Aimtec murr

Velvyslanci přesnosti

Druhý březnový týden proběhl v Brně seminář firmy Renishaw na téma: Současné trendy měření ve strojírenské výrobě. Setkání, určené především konstruktérům a firemním specialistům zaměřeným na měřicí systémy, bylo prvním svého druhu, které firma u nás uspořádala.  

 

Jak poukázal ředitel české pobočky Josef Sláma při prezentaci firmy účastníkům semináře, stále specifičtější požadavky zákazníků si vyžadují inovaci technologických procesů a hledání a vyvíjení nových moderních řešení jejich výroby. To se týká i měření a přesné měřicí techniky, kde Renishaw v poslední době představil řadu novinek. Např. na veletrhu EMO firma prezentovala celkem 35 nových produktů a inovací. V některých oborech má výsadní postavení – je např. jediným světovým dodavatelem souřadnicových měřicích systémů v 5 osách.
Mezi hlavními novinkami představenými na semináři, byly např. miniaturní snímač ATOM a snímače Resolute Signum. Nemenší zájem vzbudily i nové sondy Sprint PRIMO, software GoProbe a aplikace pro smartphony, či nové měřicí cykly SupaTouch, nebo systém 3D tiskárny pro aditivní výrobu z kovu AM Renishaw EVO Project, který umožňuje tisknout z oceli, titanu, hliníku či Inconelu.
Stěžejními tématy semináře byly: Přechod od spínacích sond k technologii skenování, měření v pěti osách; automatizace a automatické měření ve výrobě, a jednoduchá obsluha pro operátory bez požadavku na kvalifikaci.
 
Součástí akce byla i prezentace sytému absolutního odměřování polohy na nekonvenčním principu, který Renishaw uvedl pod označením Resolute a technologie REVO2 - souvislé 5osé skenování a optické snímaní na souřadnicových měřicích strojích.
Systém Resolute reprezentuje světovou špičku v oboru, díky využití absolutní i inkrementální stopy, je směrová tolerance podle výrobce 25x lepší než nabízejí současná řešení. Pracuje na jiném principu než obvyklé inkrementální systémy a dokáže odměřovat v 32bitovém rozlišení při až 36 000 ot/min na úrovni nanometrového rozlišení. To má zásadní význam např. při přesném CNC soustružení a odměřování lineárních os, eliminuje potřebu mít na vysokorychlostních vřetenech dva čítače – pro rychlost a celost.
Budoucnost měření je ve skenování, konstatoval Josef Sláma, uplatňují se nové technologie a aplikace, které byly původně vytvářeny jen pro zákazníky ve specializovaných odvětvích. Nyní jsou adaptovány pro širší použití i v dalších oborech. Trend směřuje k vývoji nových aplikací, které jsou převáděny na nové stroje - princip, který Renishaw uplatnil např. u sondy SPRINT. Stále častější je možnost programovat sondy přímo z prostředí CAMu nebo podobných programů.
Příkladem nových řešení může být i prezentovaný nástroj MTM Toolkit, využitelný např. pro vysoce opakovatelná měření průměrem, kdy se využívá etalonu na stroji, a nástroj pro kontrolu stavu stroje pomocí BallBaru, díky němuž trvá ověření stavu stroje méně než minutu.
Kromě systémů přesného odměřování měli účastníci semináře možnost seznámit se i s unikátním projektem nové divize Renishaw, britské partnerské firmy Metrology Software Products, jejíž obchodní ředitel John Brown prezentoval systém NC-Checker. Řešení, vyvinuté původně pro potřeby leteckého průmyslu, umožňuje nekonvenčním způsobem otestovat stav strojů, predikovat riziko jejich poruchy či jiné anomálie, které mohou signalizovat potenciální problémy a navigovat následně servisní specialisty k jejich odstranění, či optimálně naplánovat režim údržby.
 

 
Publikováno: 12. 5. 2016 | Počet zobrazení: 1800 článek mě zaujal 431
Zaujal Vás tento článek?
Ano