asseco Aimtec murr

Nový obor OMS: elektrické pohony za ceny, které Vás překvapí!

Zdá se to být jednoduché: zastavit jinde, než jen na koncových dorazech. Kdo se zabýváte průmyslovou automatizací, tak víte, že to tak jednoduché není, zejména pokud se má zastavovat přesně a systém má být levný.  

 

Pneumatické pohony sice dokážou zastavit, o přesnosti se však příliš hovořit nedá. Snad jen s výjimkou pneumatických serv, to je ale složitější technologie.
Nejjednodušší bývá použití elektrických pohonů. Cena je ovšem v porovnání s pneumatikou značně vyšší, o složitosti nemluvě. Tedy dosud byla...

Nový obor!
Novou skupinu jednoduchých elektrických pohonů pod označením OMS (z anglické zkratky Optimised Motion Series) lze v tomto smyslu označit za zcela nový obor. Je zaměřena právě na úlohy, které levně a snadno vyřeší polohování i bez účasti specialistů.

Komponenty: zkrátka si podle základních parametrů, jako je druh pohybu (otočný, přímočarý, svisle, vodorovně), jeho rozsah, pohybující se hmotnost, požadovaná přesnost a dynamika (rychlost, případně zrychlení) vyberte správný typ a velikost mechaniky pohonu. Součástí pohonu je pak i motor, spojka, převodovka (vše namontováno), kabely a ovladač motoru. Všechny části jsou navzájem dokonale přizpůsobené a všechny lze objednat pod jediným objednacím číslem jako jednu kompletní zásilku. Lze tak ušetřit mnoho námahy a peněz v logistice.

Oživení:
spusťte internetový prohlížeč a napište v něm podle návodu adresu ovladače motoru, ke kterému jste právě připojeni (síťovým kabelem). Naskočí jeho domovská stránka, na které jen vyplníte tabulku jednotlivých pohybů s polohami, rychlostí, zrychlením a případně točivým momentem, který si přejete udržovat. Po odeslání do ovladače už jen jednotlivými ovládacími signály (binární vstupy a výstupy) spouštíte požadovanou část tabulky. Pro složitější úlohy lze přejít do režimu pro specialisty a systém nastavit pomocí softwaru FCT (Festo Configuration Tool – ke stažení zdarma).

Komunikace: ovladače motoru ve verzi LK je možné připojit například na komunikační sítě Ethernet, Modbus TCP, IO-Link a pomocí malých převodníků také například na ProfiBus DP, ProfiNet RT, Ethernet/IP, EtherCat, CANOpen, DeviceNet a další.

Kombinace pohonů = manipulátory: mechanické jednotky se snadno zkombinují do podoby manipulátoru. Všechny spojovací díly jsou katalogovými položkami (často se jednotlivé pohony spojují bez spojovacích sad, jen pomocí šroubů a středicích kroužků).

Shrnutí: nový obor v elektrických pohonech Vám umožní jednoduše elektricky polohovat za ceny, které Vás překvapí. Podrobnější údaje najdete na www.festo.cz/OMS. Případně nás můžete kontaktovat na tel. č. 261099611 nebo emailové adrese prodej@festo.com.
 

 
Publikováno: 12. 5. 2016 | Počet zobrazení: 1907 článek mě zaujal 441
Zaujal Vás tento článek?
Ano