asseco Aimtec murr

Automatizace se značkou Murrelektronik

K tradičním vystavovatelům na přehlídkách moderní elektrotechniky patří i společnost Murrelektronik CZ. Výjimkou není ani letošní ročník mezinárodního veletrhu AMPER, kde představí hned několik novinek, jež v poslední době rozšířily portfolio tohoto předního dodavatele elektronického a elektrotechnického vybavení, který má v Česku ve Stodu u Plzně rovněž jeden ze svých výrobních závodů.

 

Převratná změna systému IO-Link
Stroje a zařízení s přístroji s rozhraním IO-Link lze nyní uvést do provozu rychleji než dříve. Jako první z výrobců nabízí společnost Murrelektronik funkci IODD on board, která umožňuje postupovat při integraci přístrojů s rozhraním IO-Link způsobem plug & play.   
Soubor IODD (IO Device Description) popisuje senzory a akční členy komunikující protokolem IO-Link. Obsahuje identifikační údaje, parametry a jejich hodnoty, provozní a diagnostické údaje, komunikační vlastnosti a další detaily týkající se jednotlivého přístroje.
V nových sběrnicových modulech řad MVK Metal a Impact67 značky Murrelektronik jsou v souboru GSD (Generic Station Desription), definujícím jejich komunikační vlastnosti, začleněny soubory IODD příslušející přístrojům s rozhraním IO-Link od spolupracujících výrobců. Jsou-li tyto přístroje – např. senzory nebo ventilové terminály s rozhraním IO-Link – součástí instalace na stroji, lze je s použitím údajů ze souboru GSD snadno a rychle začlenit do řídicího systému. Předtím bylo nutné každý nový modul IO-Link Master jednotlivě začlenit do řídicího softwaru. A to mohlo trvat poměrně dlouhou dobu. Bylo-li např. třeba připojit větší počet identických senzorů, musel být s každým přístrojem připojovaným k síti celý postup opakován. Šlo o proces časově náročný a náchylný k chybám.
Nyní, s IODD on board, se modul IO-Link Master zkonfiguruje z řídicího systému – a je nastaveno. Jde o ukázkové použití techniky plug & play v praxi.
Jinou zajímavou vlastností těchto nových modulů je možnost začlenit přístroje s rozhraním IO-Link cestou asynchronního přístupu. Touto funkcí disponuje také nový modul Cube67 IO-Link Master. Všechny nové moduly Murrelektronik s rozhraním IO-Link odpovídají specifikaci IO-Link 1.1 a jsou opatřeny porty IO-Link Class A a Class B.

O systému IO-Link
Komunikační systém IO-Link je používán od roku 2006 jako nástroj umožňující rychle a hospodárně integrovat inteligentní přístroje zapojené standardním způsobem do elektrických rozvodů na strojích a strojních celcích. Systém IO-Link převádí analogový signál na číslicový přímo v senzoru. Číslicové signály lze dále vést levnými standardními kabely bez stínění. Při náhradě senzorů s rozhraním IO-Link senzory téhož typu není třeba senzory znovu parametrizovat.

 

 

Co je to SMART AUTOMATION by Murrelektronik?
Dokonalé síťové propojení strojů a strojních celků a dosažení úplné transparentnosti celého životního cyklu výrobků jsou nanejvýš důležitými úkoly nadcházející éry v průmyslu. „Myslící továrna“ je model s velkou budoucností.   
Společně s našimi zákazníky jdeme touto cestou a pod heslem SMART AUTOMATION by Murrelektronik nabízíme produkty a systémy umožňující realizovat novátorská uspořádání elektrických rozvodů.
Moderními komponenty, inovačními funkcemi a výkonnými rozhraními přispíváme k modularizaci a provozní pružnosti výrobních prostředků a operací. Na mysli přitom neustále máme zájmy našich zákazníků – bezpečnou a jednoduchou montáž rozvodů i zařízení, snadné uvedení do provozu, vyhnutí se prostojům zařízení, jednotné provedení od řídicí jednotky až po nejvzdálenější přístroj v provozu...

Prémiové napájení s preventivní diagnostikou: Emparro 3~
S třífázově napájenými spínanými zdroji Murrelektronik Emparro 3~ lze vytvořit napájecí systémy přesně na míru dle požadavků. Jde o pozoruhodně spolehlivé přístroje s mimořádnou účinností. Nejnovějším přírůstkem do skupiny zdrojů Emparo 3~ je model se jmenovitým výstupním proudem 40 A, který disponuje vestavěnou funkcí preventivní diagnostiky. 
Funkce preventivní diagnostiky upozorní uživatele, že nastala doba, kdy je třeba zdroj vyměnit za nový. Výstraha je vydána přesně v ten správný okamžik: nikoliv příliš brzy, což skýtá dostatečně dlouhou dobu provozního života přístroje, ani příliš pozdě, takže se předejde případnému zdlouhavému vyhledávání a nákladným důsledkům závad. Při vydání výstrahy není nutná žádná bezprostřední akce. Přístroj lze v klidu vyměnit při nadcházející odstávce stroje naplánované za účelem pravidelné údržby. Pozornost je tedy spíše než na reakci zaměřena na akci.

Sledování několika parametrů vede k hodnověrnému výsledku
Funkce preventivní diagnostiky je založena na tom, že přístroj sleduje několik různých parametrů, jako např. svou vnitřní teplotu, provozní zatížení, počet spuštění a celkovou dobu, po kterou je provozován. Nastane-li doba optimální k výměně zdroje Emparro 3~ 40 A, je tato skutečnost dána na vědomí řídicímu systému prostřednictvím snadno přístupného signálního kontaktu.

Zdroje Emparro 3~ v kostce
Napájecí zdroje řady Emparro 3~ pro rozvody 24 V DC jsou dodávány v provedeních se jmenovitým výstupním proudem 5, 10, 20 a nyní také 40 A. Vestavěná rezerva výkonu umožňuje těmto zdrojům pracovat do teploty okolního prostředí s 20% přetížením – z např. 40 A je tímto 48 A. Tuto rezervu výkonu lze použít např. k rozšíření elektrické zátěže. Zdroje jsou velmi kompaktní a nabízejí funkce krátkodobého zvýšení výkonu (PowerBoost, HyperBoost), umožňující i s kompaktním zdrojem spouštět velké zátěže. Dodávají se s pružinovými připojovacími svorkami, takže se snadno zapojují.
Nejnovější přístroj Emparro 3~ je jediný 40A napájecí zdroj na trhu opatřený těmito svorkami nevyžadujícími údržbu.
Funkce preventivní diagnostiky je unikátní a je úplnou novinkou. Zdroj Emparro 3~ 40 A je díky ní také důležitým pomocníkem při plánování údržby a snaze o minimalizaci prostojů.

Pro více informací o produktech značky Murrelektronik navštivte naši expozici na veletrhu AMPER, nebo na: www.murrelektronik.cz
 

 
Publikováno: 12. 5. 2016 | Počet zobrazení: 2062 článek mě zaujal 430
Zaujal Vás tento článek?
Ano