asseco Aimtec murr

Průmysl digitálního věku

Hannover bude letos opět (od 14. do 18. 3.) hlavním místem počítačů a informačních a komunikačních technologií. Letošní ročník veletrhu CeBIT probíhá v době, která je těmto technologiím nakloněna víc než kdy dříve. Vítejte ve světě Průmyslu 4.0, internetu věcí, digitálního byznysu, a dat všeho druhu a velikostí!  

 

Klíčovou úlohu v dnešní moderní výrobě hrají podnikové informační systémy a na ně navazující technologie, které umožňují získávat nerůznější informace vztahující se k výrobnímu procesu, zásobování i distribuci. Na jejich základě pak je možno plánovat a optimalizovat tyto procesy tak, aby bylo dosaženo maximální efektivity.
To charakterizují kromě ústředního motta hannoverské přehlídky „d!conomy: Join – create – succeed“ vyzývající ke kreativní účasti a součinnosti i hlavní témata: Analýza velkých dat, Cloud Computing, Mobile, Social Business, zabezpečení IT a Internet věcí, která se prolínají celou architekturou moderní průmyslové výroby.
 
Počítače ve firmách, podniky v počítači
Díky využití digitálních technologií lze ještě před výstavbou továrny detailně naprojektovat veškeré její prvky a odzkoušet jejich správnou funkci “nanečisto” před tím, než se do země zakousnou první bagry, aby vytvořily její základy. Po modelaci výrobních procesů a designování automatizovaných výrobních linek s důrazem na optimalizaci výroby v podobě tzv. digitální továrny nastává obvykle fáze, kdy se tyto modely přetransformují do fyzické podoby, která už bude zajišťovat reálnou výrobu. A tady přicházejí na řadu vyspělé podnikové systémy pro podporu výroby, které ji řídí a organizují v praxi. „ERP & HR Solutions“ nástroje pro efektivní plánování a řízení podnikových zdrojů. Na ceBITu je tomuto tématu věnována celá hala 5 a Fórum ERP, zaměřené na témata jako Průmysl 4.0. či moderní personální management, což dokumentuje význam, jaký tato řešení mají pro současnou, ale zejména budoucí digitálně propojenou globální ekonomiku. Významnou roli ve fungování firem hraje i oblast známá pod označením ECM (Enterprise Content Management) neboli práce s podnikovým digitálním obsahem - na CeBITu se představí v rámci expozice “ECM / Input-Output Solutions”, nabízející řešení, jak lze ve firmách a podnicích digitalizovat standardní procesy, zvládnout bezpečné zakládání a další zpracování dokumentů včetně elektronického zpracování faktur a dodržování standardů.
 
Bez IT už se průmysl neobejde
Stručně řečeno, bez počítačů a vyspělého podnikového softwaru se dnes už neobejde prakticky žádná průmyslová firma, ať jde o nadnárodní automobilku zásobující globální trhy, nebo malou konstrukční dílnu, či servisní středisko, které potřebují tyto technologie přinejmenším pro korektní účetnictví. U firem zapojených do dodavatelských řetězců velkých výrobců je napojení na jejich podnikové systémy, např. typu SAP apod. de facto podmínkou této výrobní a obchodní spolupráce. Což na jednu stranu vyžaduje určité nároky a investice do potřebného vybavení a infrastruktury, na druhou stranu však přináší i rozsáhlé výhody v podobě možnosti koordinace výroby, bezproblémové fakturace v elektronické podobě, sdílení konstrukčních dat, online monitoring a dálková diagnostika nejrůznějších procesů apod. S postupující digitalizací a nástupem internetu věcí bude význam těchto systémů dále narůstat, objevují se i zcela nové oblasti jako např. 3D tisk z dat zaslaných třeba ze druhého konce světa, což samozřejmě závisí na fungování vyspělé digitální infrastruktury.
Pokud plánujete se do Hannoveru vypravit a seznámit se se zmíněnými tématy podrobněji, nabízíme vám možnost získání volné vstupenky po registraci na webové stránce http://www.hannovermesse.de/en/promo?snv5v. A pro ty, kdo se na letošní CeBIT nedostanou, aspoň “ochutnávku” jednoho z klíčových témat veletrhu, kterým jsou podnikové ERP systémy, jejich možnosti v ukázce novinek dodavatelů těchto firemních řešení působících na českém a slovenském trhu.

 

 
Publikováno: 13. 5. 2016 | Počet zobrazení: 1791 článek mě zaujal 432
Zaujal Vás tento článek?
Ano