asseco Aimtec murr

Zakázková výroba – noční můra nebo procházka růžovým sadem?

Ne jedna obchodně výrobní firma se musí dnes a denně potýkat se zakázkovou výrobou. Většinou jde o variabilní výrobky, jako jsou např. produkty stínící techniky, nábytku na míru či zámečnické výrobky. Není tomu tak dávno, co všechny takové firmy byly nuceny ke kalkulaci nabídek svých výrobků používat převážně tužku, papír a bystrou hlavu. 

 

Naštěstí tomu tak dnes již nemusí být. Moderní technologie, které nám mohou usnadnit práci, postupují kupředu mílovými kroky. Proto jsou již na trhu dostupné i specializované softwary pro potřeby výrobců variabilních produktů a kalkulace nabídek, evidence zakázek a řízení výroby výrobků např. stínící techniky a dalších produktů vyráběných na zakázku tak nikdy nebyla snadnější.
Převážně společnosti, u kterých existuje velká rozmanitost ve zpracování a použitém materiálu, by se dnes již bez specializovaných softwarů neobešly. Vzhledem k tomu, že většina výrobků v tomto odvětví je vyráběna na zakázku, chybovost s sebou tak přináší obrovské ztráty. Bohužel nejen ztráty finanční a materiálové, ale i ztráty zákazníků, kteří díky chybě ve výrobě či montáži mohou ztratit v takovou firmu důvěru.

Cenová nabídka – klíčový prvek zakázkové výroby
Se stoupající nabídkou trhu stoupají úměrně i požadavky zákazníků. Výrobní firmy z oblasti zakázkové výroby nemohou již dnes předložit zákazníkovi cenovou nabídku podloženou tabulkovými výpočty a ilustračním obrázkem. Zákazník již očekává cenovou nabídku přesně na požadovaný výrobek, nejlépe s grafickým modelem a popisem jednotlivých komponent. Předložení kvalitní cenové nabídky včetně kalkulace a návrhu je tak klíčovým prvkem pro získání nové zakázky. A právě zde přichází do hry kvalitní,  specializovaný software, který to, co technolog pracně počítá na papíře třeba i několik hodin, dokáže během několika minut, a to díky vhodně nastavenému konfigurátoru výrobků. Ten zajistí, že všechny potřebné parametry budou zadány ve správných hodnotách, a zakázku tak bude možno vyrobit. Vhodně zvolený typizovaný software dokáže nejen bezchybně a rychle kalkulovat cenové nabídky na variabilní výrobky, ale i používat informace z dříve uložených zakázek, porovnávat je a vyhodnocovat.
A co obchodníci? Mají z toho také nějaké výhody? V současné době je už nutností právě obchodníkům vycházet vstříc. Vždyť jsou to právě oni, kdo společnostem přivádí nové zakázky a zákazníky. Je proto potřeba si je hýčkat a poskytnout jim nástroj, který jim jejich práci zjednoduší. Není nic snazšího než kráčet s dobou a v rámci interního systému obchodníkům zabezpečit přístup do integrovaného internetového obchodu a mobilní aplikace. Zde na ně bude čekat přehledný konfigurátor výrobků, který jim umožní snadno a rychle zadat parametry požadovaného výrobku. Vaši dealeři tak již nebudou muset čekat, než jim administrativní pracovník z vaší kanceláře zašle jejich poptávku zpět zkalkulovanou, ale budou ji moci vypracovat, včetně cenové nabídky, přímo u zákazníka za pomoci například chytrého telefonu. Pravdou totiž je, že rychlost je jedním z kritérií, podle kterých si zákazník vybírá svého dodavatele.

Zakázková výroba – TPV a plánování
Kvalitní cenovou nabídkou však proces nekončí. Jakmile je cenová nabídka zákazníkem schválena, odchází do výroby, a začíná tak další fáze obchodně-výrobního procesu, který chce mít každá společnost samozřejmě také pod dohledem. Po zahájení výroby je totiž neustále potřeba mít pod kontrolou všechna potřebná data – dostupnost materiálu, vytíženost a plánování výroby, příprava, stav a průběh výroby a mnoho dalšího. Díky správně zvolenému systému tak dokážete nejen rychle vytvořit kvalitní cenovou nabídku, ale i mít pod kontrolou celý proces následné výroby tak, abyste měli vždy přehled, v jaké fázi se výroba konkrétního produktu nachází.

Kruh se uzavírá – komunikace se zákazníkem
Ke správnému uzavření obchodně-výrobního cyklu nám chybí ještě jeden krok, a tím je správná komunikace se zákazníkem. Komunikací však není myšlen je přímý styk se zákazníkem, ale i veškeré podklady k zakázce, fakturace vůči koncovým zákazníkům či instalačním firmám, vyřízení platby či následná péče o zákazníka. Proto musí systém, který se stará již o vše výše zmíněné, zahrnovat i tyto procesy. V dnešní době je již nutností, aby systém evidoval všechny změny celého procesu (od fáze samotné nabídky přes výrobu až k expedici), aby tak mohl pomoci obchodníkům při jejich jednání s klienty nejen o cenách výrobků. Pokud v systému dojde ke správnému provázání obchodních a výrobních procesů, bude pak společnost moci jednoduše vyhodnocovat úspěšnost zakázek, změny či neshody nabídek oproti finálním zakázkám, a sledovat tak vlastní náklady a výnosy.

Jak ale vybrat ten správný?
Pojďme si tedy na závěr shrnout, co by měl ten pravý software pro obchodně výrobní společnost zabývající se zakázkovou výrobou spolehlivě zvládat. V prvé řadě musí být ucelený, tzn. spojovat všechny části dodavatelsko-odběratelského řetězce do jednoho celku. A nejen to – musí aktivně pomáhat prodejcům i instalačním firmám v jejich činnosti, kterou tak dokáže výrazně zjednodušit:

- žádné přepisování hodnot ze systému do systému,
- okamžitá nabídka při zaměření u zákazníka, včetně 3D vizualizace,
- elektronické potvrzení objednávky od zákazníka a předání do výroby,
- přehled materiálu skladem,
- snadná tvorba objednávek materiálu na základě skladových zásob,
- okamžitá kontrola rozpracovanosti výroby,
- jednoduchý přehled všech zakázek.

Pokud vámi zvolený software bude splňovat výše uvedené požadavky, můžete si být jisti, že jste zvolili perfektní řešení pro obchodní a výrobní společnosti, díky němuž budete moci jednoduše a rychle tvořit nabídky, spravovat objednávky a řídit zakázkovou výrobu i výrobu na sklad. Další výhodou kvalitního programu je např. schopnost uživatele sám měnit tiskové sestavy a masky pro konfiguraci výrobků nebo možnost využití integrovaného internetového obchodu a mobilní aplikace pro obchodníky. 
Obchodníci, výroba či sklad budou s takovýmto systémem již vždy dostávat správná data ve správném čase. A co tím získáte vy? Rychlý kontakt se zákazníky, efektivní výrobu a malé skladové zásoby, čili jednoduše řečeno – vyšší zisk.
Mezi systémy dostupnými na našem trhu, které umožňují výše zmíněné procesy, patří k nejpropracovanějším systém ArisCAT od společnosti CATHEDRAL Software. Je schopen nejen pracovat samostatně, ale i jako plně integrovaná nadstavba ERP systému HELIOS. ArisCAT dokáže hladce propojit obchodní procesy se zakázkovou výrobou variabilních produktů a může tak přinést konkurenční výhodu nejen vaší společnosti, ale i vašim obchodním partnerům.

Bc. Hana Grumlíková
CATHEDRAL Software, s.r.o.
Partner systémů HELIOS
 

 
Publikováno: 13. 5. 2016 | Počet zobrazení: 1939 článek mě zaujal 437
Zaujal Vás tento článek?
Ano