asseco Aimtec murr

Digitální klíč k vozidlu se stává skutečností

Na klíče od vozidla, ať v podobě fyzického klíče či karty, na odemčení i uzamčení vozu i na jeho startování, jsou řidiči zvyklí už celá desetiletí. Ale aby byl klíč pouze digitální? Volvo oznámilo tento převratný krok a příští rok nabídne na trh vozidlo ovládané zcela bez klíčů.

 

Rozšiřující se aplikace pro mobilní zařízení, jako jsou chytré telefony, tablety apod. umožňují pomocí nich ovládat na dálku např. topení, žaluzie nebo kamery na domě apod. Automobil byl zatím vždy vybaven nějakou formou fyzických klíčů. Automobilka Volvo nabídne svým zákazníkům aplikaci do mobilního telefonu, nahrazující fyzický klíč klíčem digitálním, který vychází z bezdrátové technologie Bluetooth. Majitelům vozů zajistí větší flexibilitu a také nové možnosti, jak využívat a půjčovat svůj vůz.
Nová aplikace zprostředkuje majitelům Volva všechny aktuální funkce fyzického klíče, jako jsou zamykání a odemykání dveří a víka kufru a startování motoru. Ale také jim umožní  využívat v rámci své aplikace více než jen jeden klíč, díky čemuž získají v závislosti na svých potřebách přístup k různým vozům Volvo na různých místech. V případě potřeby můžou digitální klíč odeslat členům rodiny nebo kolegům.
Volvo začne tuto technologii zavádět do praxe již na jaře letošního roku v rámci společnosti Sunfleet zajišťující sdílení vozů na letišti ve švédském Göteborgu. V příštím roce bude touto technologií vybaven omezený počet sériově vyráběných vozů. Pokud ale budou lidé preferovat fyzický klíč, samozřejmě jej dostanou.
Inovativní technologie bezklíčového vozu Volvo byla poprvé představena v únoru na Světovém mobilním kongresu v Barceloně.
 

 
Publikováno: 13. 5. 2016 | Počet zobrazení: 2165 článek mě zaujal 460
Zaujal Vás tento článek?
Ano