asseco Aimtec murr

Klíčové prvky: zabezpečení a ochrana dat

Mít svůj vlastní cloud pro webové služby se rozhodla společnost Bosch, dodavatel technologických řešení. V Cloudu internetu věcí (IoT Cloud) řídí různé aplikace pro své obory podnikání z oblasti propojené mobility, propojeného průmyslu, propojených energetických systémů a propojených budov. 

 

Jak sdělil předseda představenstva společnosti Bosch Volkmar Denner na konferenci ConnectedWorld v Berlíně (každoroční setkání zaměřená na téma internetu věcí), má nyní Bosch v ruce všechna esa pro propojený svět z jediného zdroje. IoT Cloud je posledním dílkem puzzle, který jim chyběl do skládanky znalosti softwaru. Nyní jsou kompletním poskytovatelem služeb v oblasti konektivity a internetu věcí.
Celosvětově je Bosch jedinou společností, která působí na všech třech úrovních internetu věcí (IoT). Bosch Group nabízí klíčové technologie umožňující konektivitu, jako jsou senzory a software, na jejichž základě rozvíjí nové služby. „Hlavním faktorem úspěchu řešení v oblasti konektivity je jejich škálovatelnost. Obchodní modely musí být v případě potřeby schopny rychlého růstu. Díky IoT Cloud má Bosch nyní k dispozici potřebnou infrastrukturu. Spatřujeme v tom pro nás důležitý milník,“ řekl Volkmar Denner. Bosch IoT Cloud zahrnuje technickou infrastrukturu, stejně jako platformy a softwarové nabídky, čehož využije nejprve u vnitropodnikových řešení a od roku 2017 budou k dispozici také jako služba dalším společnostem.

Umístění cloudu v Německu
Mnoho společností a spotřebitelů uvádí, že je od používání technologií cloudu a řešení v oblasti konektivity odrazují obavy o bezpečnost. Proto Bosch provozuje IoT Cloud ve svém vlastním výpočetním středisku nedaleko Stuttgartu. Jelikož spotřebitelé chtějí vědět, jestli jsou jejich data chráněna a zabezpečena, odpovídá zabezpečení nejnovějším poznatkům.
Základem softwaru Bosch IoT Cloud je vlastní firemní IoT Suite. Ten dokáže identifikovat všechny objekty připojené k internetu, organizuje výměnu dat a umožňuje velké množství služeb a obchodních modelů. Správa velkého množství dat umožňuje analýzu ohromného datového objemu. „Bosch IoT Suite je mozkem propojeného světa. Nabízí veškeré funkce potřebné pro propojení zařízení, uživatelů a firem,“ řekl Volkmar Denner. Do IoT Suite je možné uložit pravidla pro automatické rozhodovací činnosti, jako např. kdy mají být hlášeny obvyklé příznaky opotřebení a provedeny činnosti preventivní údržby k zajištění servisu strojního vybavení. Bosch a jeho zákazníci už spravují řadu řešení a projektů založených na této platformě. V současné době Cloud internetu věcí propojuje více než 5 milionů zařízení a strojů.

Široké možnosti
Bosch už uvedl na trh celou řadu produktů a řešení pro propojený svět. Např. Bosch Smart Home System sdělí uživatelům aktuální teplotu v jejich domě a umožní jim změnit nastavení, i když jsou ještě na cestě. Další řešení je navrženo pro techniky služeb vytápění. Umožňuje jim vzdálený přístup k autorizovaným topným systémům Bosch, takže mohou v případě poruchy problém řešit. Zákazníci tak mají užitek z nižších servisních nákladů.
Bosch IoT Cloud generuje také online mapu dostupných odstavných parkovišť v rámci celé příměstské železniční sítě Stuttgartu. Senzory detekují neobsazená parkovací místa a zasílají tuto informaci do cloudu, kde je v reálném čase přidána do mapy, kterou si mohou uživatelé otevřít na svém chytrém telefonu. Dalším příkladem je služba book-and-park pro řidiče kamionů. Když hledají místo na zaparkování, odešle jejich kamion do IoT Cloudu údaje o poloze. Ten následně vyhradí dostupné parkovací místa v jejich blízkosti a informuje o tom řidiče. „Na těchto příkladech je vidět, že inteligentně propojená zařízení doplněná o služby z IoT Cloudu jsou základem úspěšných obchodních modelů v oblasti internetu věcí. Propojená řešení zlepšují kvalitu života lidí a šetří přírodní zdroje,“ doplnil Volkmar Denner. /bh/
 

 
Publikováno: 2. 6. 2016 | Počet zobrazení: 1824 článek mě zaujal 443
Zaujal Vás tento článek?
Ano