asseco Aimtec murr

Haas posiluje automatizační procesy

Zcela nový podavač tyčí, navržený a vytvořený firmou Haas pro CNC soustružnická centra této značky, umožňuje jednoduchý a efektivní způsob automatizace výroby obrobků. Vyznačuje se kompaktní konstrukcí pro velké zatížení, která zvyšuje produktivitu a zjednodušuje soustružnické úkony.  

 

Podavač navržený pro CNC soustružnická centra Haas ST a stroje řady DS se připojuje přímo k elektrické rozvodné skříni soustruhu a k systému řízení, jehož prostřednictvím je ovládán. Všechny parametry podavače tyčí se nastavují přes řízení soustruhu. Vylepšená mechanická konstrukce zajišťuje vyšší spolehlivost a výkonnost, což je dáno mj. i vysokou rychlosti tlačných tyčí pro kratší doby cyklů mezi obrobky.
U novinky je použita zcela nově navržená konstrukce tlačných tyčí, která umožňuje rychlou výměnu zacvaknutím. Tlačné tyče typu QuickChange jsou tak snadno měnitelné bez použití jakýchkoli nástrojů. Navíc lze tlačnou tyč nyní použít jako zarážku.
Zařízení je určeno pro tyčový materiál o maximální délce 1219 mm, minimální délka tyče je 381 mm a Ø 9,5 až 79,4 mm, přičemž maximální průměr tyče závisí na tyčové kapacitě soustruhu. Výrobcem doporučená délka ocelových tyčí je 914 mm, aby nebyl překročen hmotnostní limit - max. hmotnost tyče je 36,3 kg. Stroj umožňuje snadnou změnu průměru tyče (nastavení výšky) s lepší ergonomií.
Vodiče z nerezové oceli na plnicím zásobníku zajišťují mnohem snadnější posuv tyčí k místu nakládání, takže do nového zásobníku klouže plynule dokonce i čtverhranný a 6hranný tyčový materiál. Polohu tyče při posunování přesně určují optické senzory, a to dokonce i u tyčí se sraženými hranami a roztřepenými konci. Přesnost posuvu je udávána hodnotou 0,25 mm (± 0,01") s doporučenou kleštinou s upínáním vratného typu.
Unikátní inovativní pojízdná konstrukce poskytuje snadný přístup k zadní části vřetena soustruhu pro rychlejší změny nastavení adaptéru vodítka i samotného vodítka. Pomocí pedálu lze podavač tyčí odsunout a získat tak snadný přístup k zadní části vřetena soustruhu pro výměnu vložky. Po zasunutí zpět se podavač zajistí na místě, aby nemohlo dojít k náhodnému posunu nebo vychýlení. Vestavěné dvojité úložné police umožňují umístit vložky přesně tam, kde jsou potřeba, dopředu připravené k rychlé výměně a poskytují dobře přístupný úložný prostor pro vytlačované vložky vřeten, takže není zapotřebí obcházet stroj. Úložiště na horním víku pro tlačné tyče o Ø 9,5 a 20 mm je snadno přístupné. Konstruktéři věnovali velkou pozornost pohodlnému nastavování výšky podavače, které je nyní snadnější - provádí se pomocí jednoho ručního kolečka, umístěného na pravé přední straně podavače tak, aby obsluha stroje měla dokonalý přehled a dobře viděla na přesné nastavení. Výměny tyčí s různými průměry jsou tak rychlejší a jednodušší.
 

 
Publikováno: 2. 6. 2016 | Počet zobrazení: 1836 článek mě zaujal 392
Zaujal Vás tento článek?
Ano