asseco Aimtec murr

Zaměstnání v technických oborech: Brno

V dalším dílu monitoringu situace na trhu práce ve spolupráci s personální agenturou Grafton Recruitment jsme se zaměřili na brněnský region. Vedoucí brněnské pobočky, Kateřina Tkadlecová, nám sdělila následující.  

 

V Brně jsou nejčastěji poptávány inženýrské pozice do konstrukce a kvality, téměř vždy v kombinaci s angličtinou případně němčinou. V poslední době se rovněž mezi nabídkami častěji vyskytuje technická podpora, ať už ve výrobě nebo prodeji, opět se znalostí cizího jazyka.
Mzda vždy závisí na předchozí zkušenosti, velikosti společnosti i specializace. Mluvíme-li o kandidátech s praxí dvou a více let, tak inženýr kvality se pohybuje od 40 000 Kč měsíčně, konstruktér začíná na 35 000 Kč, ale může se dostat až na 60 000 Kč měsíčně. Pakliže se budeme bavit o technické podpoře, kandidáti bez praxe začínají na 25 tisících, ti s praxí pak nastupují za 30 000 Kč. Zde hodně záleží na tom, jak je pozice koncipována.
Nejvíce jsou poptáváni lidé se strojírenským a elektrotechnickým backgroundem, a to napříč všemi úrovněmi vzdělání, tedy od vyučení až po vysokoškolské. Zájem o lidi se znalostí jazyků je obrovský, vlastně se stává standardem, že kromě odborného zaměření je vyžadována alespoň komunikativní znalost anglického nebo německého jazyka. Více než 95 % pozic, které máme aktuálně otevřeny v engineeringu, jsou pozice, kde je cizí jazyk vyžadován. Stále musíme konstatovat, že rozsah znalosti cizího jazyka u absolventů je pro potřeby zaměstnavatelů bohužel nedostačující.
Český trh práce je obecně zaměřen na dosažené vzdělání a často ho bohužel upřednostňuje před kompetencemi a praxí. Díky stávající situaci ale pozorujeme, že zaměstnavatelé velmi racionálně z tohoto požadavku ustupují právě ve prospěch pracovní zkušenosti kandidátů. Praxe je rozhodující, bohužel sféra institucionálního vzdělávání reaguje na požadavky a potřeby trhu práce velmi pomalu.
Společnostem doporučujeme spojit se se vzdělávacími institucemi, umožňovat studentům těchto institucí vykonávat u nich praxi nebo stáže, případně využívat možnosti stipendijní podpory studentů. Rovněž je důležité zpřístupnit obsahy práce u jednotlivých pozic studentům, zpřístupnit informace o tom, v jakém prostředí a s jakými technologiemi budou moci ve firmě pracovat, jak se budou moci dále vzdělávat a kariérně růst. Dnes i člověk vyučený v technickém oboru, samozřejmě za předpokladu znalosti cizího jazyka, může vykonávat velmi dobře placenou a specializovanou práci s kariérním růstem.
A co by měl dělat zaměstnanec, aby si úspěšně našel práci v technické oblasti? Měl by mít hlavně zájem se vzdělávat a získávat zkušenosti mimo školský rámec. Praxe při studiu je velmi ceněna, vypovídá hodně o motivaci potenciálního zaměstnance a jednoznačně mu dává velkou konkurenční výhodu.
 

 
Publikováno: 2. 6. 2016 | Počet zobrazení: 1829 článek mě zaujal 456
Zaujal Vás tento článek?
Ano