asseco Aimtec murr

ČEZ bude v Temelíně testovat palivo Westinghouse

Společnost Westinghouse Electric Company dodá společnosti ČEZ šest testovacích palivových souborů (tzv. Lead Test Assemblies) pro reaktory VVER-1000 jaderné elektrárny Temelín s cílem kvalifikovat a licencovat svůj produkt. Podle smlouvy, uzavřené mezi ČEZ a Westinghouse Electric Sweden AB, budou testovací soubory vyrobeny v závodě ve švédském Västerås.  

 

Smlouva na tuto dodávku je v souladu se standardy v jaderném průmyslu pro licencování a vývoj nového paliva, které má být použito v provozovaných reaktorech. JE Temelín v současné době používá palivo specifického designu, pro zajištění bezpečné kompatibility s ním je proto třeba nové palivo pečlivě testovat po dobu dvou let.
V EU je nyní 131 jaderných elektráren, z nichž 60 % je založeno na technologii Westinghouse, ať už amerického nebo evropského designu. Pět zemí (Bulharsko, Slovensko, Finsko, Maďarsko a ČR) provozuje ruské reaktory (čtyři typu VVER-1000 a 14 typu VVER-440), které jsou v současnosti závislé na dodávkách paliva z Ruska. Evropská komise schválila v květnu 2014 Strategii evropské energetické bezpečnosti, v níž uvádí, že „provozovatelé všech elektráren mají zajistit diverzifikované portfolio dodávek paliva“. Westinghouse je globálním dodavatelem paliv pro reaktory tlakovodní (včetně ruských VVER), varné i pro pokročilé plynem chlazené reaktory. V prosinci 2014 se tak např. Westinghouse a ukrajinská společnost Energoatom dohodly na rozšíření dodávek paliva pro její reaktory VVER-1000 a v průběhu uplynulých let četné inspekce na Ukrajině prokázaly bezpečné a hospodárné používání tohoto paliva, které funguje přesně dle požadavků a během provozu nevykazuje žádné vady. Letos Westinghouse zajistí 5 zavážek paliva do Jihoukrajinské JE a Záporožské JE.
„Rozhodnutí ČEZ zahájit v Temelíně testování nového paliva je skutečně významné. Vypovídá o tom, že ČEZ myslí vážně opatření pro zvýšení bezpečnosti dodávek prostřednictvím diverzifikace zdrojů jaderného paliva. Zároveň jsme přesvědčeni, že tato objednávka ČEZu je vyjádřením důvěry v kvalitu, spolehlivost a konkurenceschopnost paliva Westinghouse pro reaktory VVER-1000,“ uvedl José Emeterio Gutiérrez, viceprezident Westinghouse pro jaderné palivo a výrobu komponentů.

 

 
Publikováno: 3. 6. 2016 | Počet zobrazení: 1824 článek mě zaujal 431
Zaujal Vás tento článek?
Ano