asseco Aimtec murr

Nový „sport

Od letošního roku je svět bohatší o další globální technologickou soutěž. V Dubaji proběhl ve dnech 11. a 12. března unikátní závod nového druhu: World Drone Prix, dotovaný inaugurační cenou milion dolarů. Příznačné je, že v nové technologické disciplíně vyhrál, a odměnu 250 000 USD pro prvního vítěze v prvním světovém mistrovství dronů si odvezl typický příslušník mladé generace - 15letý Brit Luke Bannister.

 

Pokud vám jméno vítěze Luke evokuje závody kosmických vozidel z filmové ságy „Hvězdné války”, není to úplně shoda náhod. Světová F1 pro drony totiž vypadá v určitém smyslu dost podobně - přinejmenším, pokud si promítnete záznamy ze soutěžních letů, dostupné na internetu. Stejně tak je příznačné, že moderní počátek nové tradice odstartoval v zemi, kde roboti už závodí na velbloudech - při populárních velbloudích dostizích, kde mechaničtí žokejové nahradili ty původní dětské, kteří byli používání k dosažení co nejmenší zátěže pro závodní zvíře. To ovšem logicky vyvolalo časem nevoli ochránců dětských práv a organizátoři tak byli nuceni vyměnit nedospělé závodníky za roboty. Nyní mají arabští pořadatelé světovou premiéru v další světové robotické soutěži.
Bannister ovšem není přes svůj mladý věk žádným nováčkem, je v komunitě pilotů dronů známý a jeho tým „Tornado X Blades Banni UK” postavil pro dubajské závody speciální stroj. Druhé místo získal místní tým Dubaj Dronetek a za pozornost stojí rozhodně i americký tým SiganDrone, který postavil dron z uhlíkových vláken a s unikátním uspořádáním vrtulí. To mu získalo od pořadatelů, kteří se snaží podporovat experimentování, zvláštní cenu za konstrukci s nejinovativnějším designem dronu.

Závodní drony už mají svá pravidla i organizaci
Závod, který připravuje půdu pro globální droní dostihy, mezinárodní Drone Prix dostihové federace, vyhlásil ministr pro záležitosti kabinetu Spolkové vlády Spojených Arabských Emirátů Mohammed Abdullah Al Gergawi. Představil rovněž Světovou organizaci pro závodní drony (World Organisation for Racing Drones - WORD), nově vytvořený řídicí orgán, který má za úkol nastavit pravidla a předpisy pro závody, a měl by organizovat i výběr budoucích hostitelských měst.
O účast projevila zájem více než stovka týmů, sítem pořadatelů prvního premiérového závodu jich však prošlo pouze 32 - většina z USA, část z Evropy a nejpočetnější skupinou byla Asie. Pravidla určují, že nejméně 5členný tým musí tvořit vždy vedoucí pilot, navigátor, jedna osoba odpovědná za zastávky v boxech a technik, a případný další personál. Každý tým musí mít alespoň jednoho sponzora, ale neexistují žádná omezení, pokud jde o jeho typ či velikost, organizátoři však konstatují, že ideální je pro každý tým mít přístup k finančním prostředkům, který by zajistil, že budou své stroje schopni rozvíjet a zlepšovat.

Na startu nové éry technologických sportů
V současné fázi jsou drony ovládány dálkově, protože zcela autonomní stroje zatím ještě předpisy nepovolují. Piloti museli používat pro navigaci speciální brýle, a všechny drony musely mít v zájmu férovosti soutěže shodné parametry, tzn. podobné baterie a trup letounu, limitována byla rovněž jejich velikost. Organizátoři se omezili jen na jednu kategorii dronů a do soutěže připustili jen ty, mezi jejichž nejvzdálenějšími motory byla vzdálenost 1 m. To však nemusí platit věčně a je pravděpodobné, že pro další závody budou současná přísná pravidla postupně uvolňována. Takže se zřejmě jednou dočkáme i závodů se stroji s regulérními piloty, až budou drony schopné unést takovouto zátěž - takovýto letoun se už představil na letošním veletrhu CES v LasVegas.
Dubajský šampionát určitě nezůstane jediným robotickým závodem tohoto druhu. Např. nově vzniklá newyorská Drone Racing League (DRL) oznámila pro letošní rok hned 6 globálních závodních akcí a hodlá je podpořit více než 8 miliony dolarů. Což je sice méně než se točí v renomovaných světových soutěžích, ale letošní rok je teprve začátek a s předpokládanou rostoucí popularitou začnou i tyto nové disciplíny nepochybně přitahovat - a generovat - mnohem vyšší sumy.
 

 
Publikováno: 8. 6. 2016 | Počet zobrazení: 2242 článek mě zaujal 461
Zaujal Vás tento článek?
Ano