asseco Aimtec murr

Na Ostravsku chybějí inženýři a technologové

Další díl monitoringu situace na trhu práce, který připravujeme ve spolupráci s personální agenturou Grafton Recruitment, je zaměřený na Ostravsko. Michal Gajdoš z ostravské pobočky Grafton nám sdělil zajímavou věc.

 

Zatímco v oblastech automobilového průmyslu, strojírenství a elektrotechniky se Ostrava potýká s nedostatkem vhodných pracovníků, ve stavebnictví je jich naopak nadbytek. Klíčovým předpokladem pro získání místa je přitom znalost jazyků.
Mezi nejvíce poptávané pozice v ostravském regionu patří inženýři kvality, procesní inženýři, plánovači výroby, projektoví specialisté a manažeři a technologové. Uchazeči mohou očekávat mzdy mezi 25 - 45 000 korun, u projektových manažerů dokonce až 70 000 měsíčně. Nejvíce je poptávka z automobilového průmyslu, strojírenství a elektrotechniky, naopak slabší je ve stavebnictví, kde je nadbytek uchazečů.
Z cizích jazyků je v Ostravě zájem především o angličtinu, zejména u zahraničních firem je její znalost nutná na manažerských i technicko-hospodářských pozicích. Dalším požadovaným jazykem je němčina, na jednu „německou“ pozici připadá v průměru 9 „anglických“. V současné době ve dvou třetinách případů platí, že praxe je důležitější než vzdělání. Z hlediska poptávky a vzdělání je nejžádanější kombinací VŠ a jazyková vybavenost nebo SŠ s praxí a cizím jazykem.
 

 
Publikováno: 1. 7. 2016 | Počet zobrazení: 1897 článek mě zaujal 482
Zaujal Vás tento článek?
Ano