asseco Aimtec murr

Správné nástroje šetří drahý materiál

Velmi tenké břitové destičky CoroCut QD s šířkou 1; 1,2 a 1,5 mm pro upichování hlubokých drážek přispívají spolu s vnitřním přívodem řezné kapaliny k významným materiálovým úsporám, zejména při obrábění drahých materiálů.  

 

Plýtvání materiálem při upichovací operaci s širšími nožovými planžetami je považováno za tzv. skryté náklady na obrábění, které jsou často přehlíženou součástí výrobních nákladů. Širší nožové planžety odřezávají více materiálu než je nezbytné. Při použití tenčí nožové planžety se nejen omezuje plýtvání materiálem, ale práce s využitím podavače tyčového materiálu umožňuje výrobu většího počtu kusů na jednu tyč. Dosažení takových materiálových úspor je důležité především pro firmy, které obrábějí součásti vyrobené z drahých materiálů, jako jsou žáruvzdorné slitiny (HRSA), např. Inconel, nebo titanové či chromkobaltové slitiny. Při práci s těmito materiály ve větších objemech může být použití nožových planžet s větší šířkou poměrně nákladné.
Jsou-li s ohledem na vysokou cenu obráběného materiálu, nebo velkosériovou výrobu požadovány úspory materiálu, je nezbytné použití nejmenší možné šířky břitové destičky. Koncepce CoroCut QD společnosti Sandvik Coromant s ultratenkými břitovými destičkami, jejíž součástí jsou speciální nástroje CoroCut QD pro upichování hlubokých drážek s menšími šířkami břitových destiček a s vysokotlakým vnitřním přívodem řezné kapaliny, brání v maximální míře plýtvání materiálem a zajišťuje lepší efektivitu výroby.
Další výhodou nasazení menších šířek břitových destiček je, že jejich výměny lze snadno provádět s pomocí vačkového klíče. Po přechodu na nový vačkový klíč nabízí nové řešení mechanismu upínání břitové destičky vyšší tuhost, což znamená zvýšení bezpečnosti obráběcího procesu. Nástrojové držáky CoroCut QD se vyrábějí ze stejné vylepšené nástrojové oceli jako nástroje CoroCut QD větších šířek, což přináší zvýšení pevnosti v tahu o 12 %.
Podle výrobce nabízí táto koncepce jako jediný produkt na současném trhu přívod řezné kapaliny z horní i ze spodní strany u nástroje tak malé tloušťky, a spolehlivě funguje při provádění hlubších řezů u tyčí větších průměrů a při obrábění všech typů materiálů, speciálně HRSA. /mx/

 

 
Publikováno: 1. 7. 2016 | Počet zobrazení: 1904 článek mě zaujal 465
Zaujal Vás tento článek?
Ano