asseco Aimtec murr

Jarní maratón Open House

Letošní duben byl na Zákaznické dny obzvlášť bohatý, na návštěvu do svých sídel a výrobních závodů pozvala návštěvníky z řad svých zákazníků celá plejáda strojírenských firem. Nabízíme vám aspoň stručnou přehlídku těch nejzajímavějších.  

 

Zákaznické dny se staly mezi firmami již zavedenou tradicí, která si získala i významnou oblibu u zákazníků, kteří zde mají možnost seznámit se s novinkami z portfolia výrobců a dodavatelů obráběcích strojů přímo v podmínkách reálného provozního nasazení, příležitost k neformálním setkáním s vedením i odbornými pracovníky, možnost výměny cenných poznatků z praxe a konzultace s nejpovolanějšími specialisty. Každoročně tak této šance využívají stovky zástupců českých průmyslových firem, v jejichž službách tyto stroje pracují a desítky partnerských dodavatelských firem, takže původně podniková prezentační akce nezřídka získala postupně v podstatě charakter menšího strojírenského veletrhu, jako je tomu např. v případě Zákaznických dnů ZPS Tajmac ve Zlíně, či Kovosvitu MAS.

Ze Zlína pro celý svět
Dříve dobývala svět ze zlínských továren Baťova obuv, dnes jsou to obráběcí stroje. Zákaznické dny ZPS Tajmac patří k tradičním akcím, které společnost pořádá už řadu let. Ty letošní, které firma uspořádala ve dnech 21. - 22. dubna však byly v dosavadní historii výjimečné – překonaly dosavadní rekordy v návštěvnosti a organizátoři si tak mohli zaznamenat další: vice než 820 zástupců z 315 firem! Návštěvníci měli opět možnost prohlédnout si tak kromě většiny strojů z výrobního programu i výrobu samotnou včetně slévárenského provozu. Zvýšený zájem zaznamenali organizátoři i ze strany partnerských firem, kterých ve finále představovalo své nabídky a služby plných sedm desítek.
Divize CNC předvedla ukázky automatizovaného pracoviště řízeného robotem Transformer 1250 a pneumatického upínaní (Systém 3R) na vertikálním obráběcím centru MCFV 1060, spolupracujícího robota a trojrozměrnou lokalizaci dílů na stroji MCFV 1060. Prezentace zahrnovaly i ukázku maximálního úběru materiálu na stroji MCFV 1260, vysokoposuvové obrábění a monitorování obrábění Artis na stroji MCFV 1680, moderní metody hrubování nerezového materiálu na stroji MCFV 2080, obrábění a optimální ustavení dílce BLISK pomocí aplikace nc-checker a nc-perfectpart na horizontálním stroji H 800. Předvedeno bylo také obrábění duralu přídavným vřetenem na MCV 1210, obrábění zápichů Spirogrooving a víceosé soustružení na multifunkčním obráběcím centru MCV 2318.
Divize Manurhin předvedla soustružnické automaty pro obrábění třímetrových tyčí, umožňující obrábět dílec současně až čtyřmi nástroji, použití plynule řízené B-osy na stroji Manurhin K´MX 816 Clever a ukázku soustružení bez vodícího pouzdra se speciálním prodlouženým upínačem.
 
Mezinárodní miniveletrh u husitské metropole
Kovosvit MAS, firma s 75letou tradicí, která vznikla v roce 1939 převedením výroby strojů právě ze Zlína, je dnes spolu se společností TOS Varnsdorf největším výrobcem obráběcích strojů v ČR. Své Zákaznické a distributorské dny situovala na počátek dubna (6. a 7. 4.), kde se sešlo na 600 účastníků z řad průmyslových firem z ČR ale i z EU a Ruska, kteří mohli kromě ukázek praktického obrábění navštívit i výrobní prostory, kde stroje se značkou MAS vznikají a prohlédnout si montážní haly, slévárny nebo zkušební tratě divize MAS Hydro, která působí v oblasti hydroenergetiky a hydrotechniky. Vystaveny byly stěžejní produkty z výrobního programu firmy, včetně robotizovaného pracoviště, např. stroje jako multifunkční obráběcí centrum Multicut 630, CNC soustruh SP 280, 5osé obráběcí centrum MCU 700V 5X pro kontinuální 5osé obrábění složitých dílců, univerzální CNC hrotový soustruh Masturn MT 550i a vertikální obráběcí centrum MCV 1270 s robotem. Kromě současného výrobního programu však majitel firmy František Komárek avizoval i připravovanou atraktivní novinku - unikátní stoj kombinující spojení tradičního obrábění a hybridní technologie, který by měl mít svou světovou premiéru na letošním MSV v Brně.
Kromě samotných obráběcích strojů se na Zákaznických a distributorských dnech v Sezimově Ústí představily i firmy dodávající pro tyto stroje různé vybavení – své miniexpozice měly např. Renishaw, Iscar, CAD/CAM Kovoprog, K-Tools nebo protechnik systems aj. – celkově se představilo přes 50 dodavatelských partnerských firem.

Japonské dny u Labe
Pod mottem „Síla zrychlení“ uspořádala firma Misan ve svém technologickém centru v Lysé nad Labem ve spolupráci s japonským výrobcem nástrojů Tungaloy odborný technický seminář. Na dvoudenní akci se 6. a 7. dubna přijelo do Lysé seznámit s novinkami firmy Brother a dalších výrobců obráběcích strojů, které Misan na českém trhu zastupuje, a nástroji Tungaloy, na 80 účastníků.
Kromě tradičních praktických ukázek obrábění s nástroji Tungaloy byla v rámci semináře představena novinka z portfolia firmy Brother, obráběcí centrum řady Speedio R650X1 s výměnou palet a s kuželem BT30 a velkokapacitním pracovním prostorem, který nabízí vysoce produktivní obrábění několika obrobků ve vícepolohových přípravcích, což bylo dosud omezeno velikostí obrobku.
Účastníci semináře se mohli rovněž seznámit se současnými metodami aditivní výroby, které se nyní už přesunují z výroby prototypů k sériové výrobě a novou architekturou aditivních zařízení, představenými na příkladu stroje Concept Laser.
Nový koncept využívající 2osý nanášecí systém namísto původního jednosměrného dávkového přidávání prášku umožňuje díky tomu, že nanášeč se vrací během spékání laserem, provádět expozici již při návratu nanášeče a tak zvýšit plynulost i rychlost výrobního procesu při redukci neproduktivního času. Aditivní výroba umožňuje zhotovit i velmi složité prvky jako bionické konstrukce a makroporézní struktury, které na klasických obráběcích systémech prakticky nelze vyrobit. Další část prezentací se týkala strojů Okuma, konkrétně systému 3D Virtuální Monitor. Jde o počítačový ekvivalent CASu, který umožňuje vytvořit/ovládat všechny potřebné modelové definice offline a vytvořená data následně přenést do obráběcího stroje. Slouží ke kontrole vygenerovaného partprogramu a dokáže zachytit jakoukoliv chybu ještě před začátkem obrábění, což vyloučí odstavení stroje a nákladné opravy. Na rozdíl od obdobných programů jiných výrobců není 3D Virtuální monitor určen pouze pro jeden specifický stroj, ale je schopen simulovat různé typy strojů, vyvinutých pomocí 3D CAD systému.
Firma Tungaloy, jejíž historie výroby supertvrdých slitin sahá až do počátku 30. let minulého století, patří k renomovaným výrobcům obráběcích nástrojů, a na semináři představila své produktové novinky, zejména řadu TUNGFORCE.

Švédská ložiska v Brně...
Předposlední dubnový týden uspořádala svůj zákaznický týden v Brně společnost SKF, která od 19. do 22. dubna připravila dny otevřených dveří u svého tamního autorizovaného partnera, firmy Mateza. Kromě prohlídky firmy, která ložiska švédského výrobce u nás distribuuje, měli návštěvníci možnost setkat se se specialisty SKF a seznámit se s technologiemi, které tato firma nabízí nejen v oblasti ložisek, ale i dalších průmyslových segmentech, jako jsou např. lineární systémy, těsnění, nebo výrobky pro zemědělskou mechanizaci. Ty byly tematicky rozděleny do jednotlivých dnů, kde doplňovaly každodenní základní informační schéma, tvořené ukázkami postupů, nářadí a přístrojů pro montáž a demontáž ložisek a jejich základní diagnostiku, a instruktáži jak předcházet nákupům padělků ložisek, které ve svých důsledcích nejen poškozují renomé výrobce, ale hlavně mohou způsobit citelné škody uživatelům ložisek. Každý z účastníků akce si tak mohl vybrat možnost návštěvy podle toho, které z témat jej zajímalo nejvíce a nepřišel ani o souhrnné praktické informace týkající se produktových aktivit SKF. První den akce tak byly např. tématem lineární systémy a aktuátory jako náhrada hydrauliky, které následující den vystřídaly prezentace zaměřené na obráběná těsnění na míru a hydraulická těsnění. Poté ve čtvrtek přišla na řadu vysoce přesná ložiska pro náročné aplikace, a závěrečný den se mohli účastníci zákaznických dnů seznámit s nabídkou řešení SKF pro zemědělskou mechanizaci. Celkem se v průběhu Týdne otevřených dveří s SKF v Mateze Brno vystřídalo několik desítek účastníků. Další Dny otevřených dveří chystá SKF v červnu, tentokrát ve firmě Industrial Praha.

...a prasátko v Benátkách
Přesněji řečeno v Benátkách nad Jizerou, kde uspořádal dvoudenní akci Open House další z dodavatelů obráběcích strojů, společnost Profika, která letos slaví 24. výroční svého založení a na českém trhu nabízí zejména obráběcí techniku korejských značek Hyundai a Hanwha. Aktuální portfolio zahrnuje kompletní řady CNC soustruhů (celkem 72 typů) vysoce produkčních horizontálních a vertikálních obráběcích center i CNC stroje pro výrobce automobilů, řadu tří- až 5osých jednokanálových CNC dlouhotočných automatů a kompletní řadu až 7osých dvoukanálových dlouhotočných CNC automatů a 9 až 18osou řadu tříkanálových CNN dlouhotočných automatů. Tyto obráběcí stroje doplňuje nabídka zařízení pro řezání pomocí technologie vodního paprsku (vždy s možností 2D nebo 3D řezací hlavy a automatické kompenzace váznutí vodního paprsku a kompenzace jeho kuželu). To vše si mohli účastníci akce podrobně prohlédnout a seznámit se s technickými parametry a možnostmi těchto strojů. Ústředním byla však prezentace nového stroje Hyundai WIA LM 1800TTSY (provedení se dvěma revolvery, protivřetenem a osou Y) a nabídky partnerských firem z řad výrobců a dodavatelů obráběcích nástrojů (v tomto případě konkrétně značek Iscar, Sandvik, Pramet a Walter), a dalších systémů, např. upínací a měřicí a kalibrační techniky (Schunk, Kitagawa, Renishaw, Neskan, Siemens, t-support, SoliCAD, OM Tech aj.). To vše si mohli účastníci Profika Open House prohlédnout na vlastní oči a vyzkoušet si své schopnosti v řadě zábavních akcí, které pro ně organizátoři připravili včetně hydraulického simulátoru či zkoušky síly na siloměru – a k tomu navíc ochutnat třeba i oblíbenou vepřovou pečínku...   /red/
 

 
Publikováno: 1. 7. 2016 | Počet zobrazení: 2088 článek mě zaujal 479
Zaujal Vás tento článek?
Ano