asseco Aimtec murr

Elektřina navazuje na úspěch “zlaté” hydrauliky

V polovině letošního března otevřela firma Arburg oficiálně novou halu pro montáž velkých strojů Allrounder k uspokojení rostoucí poptávky po těchto vstřikovacích strojích a zařízeních na klíč, a představila také elektrické stroje. 

 

Moderní výrobní hala o rozloze 18 600 m2 není jedinou novinkou tohoto německého výrobce vstřikovacích strojů pro plastikářský průmysl. Kromě představení nového jednatele pro odbyt Gerharda Böhma, který střídá Helmuta Heinsona, odcházejícího do penze, mělo v předvečer Technologických dní 2016 na 550 hostů z celého světa možnost vidět i světovou premiéra elektrických strojů Allrounder Golden Electric.
Tato nová konstrukční řada je odpovědí firmy na budoucnost vstřikovací techniky - trend celosvětově rostoucího podílu elektrických strojů ve vstřikovacích lisovnách. Při vývoji se výrobce, jak bylo zdůrazněno při oficiálním představení novinky, cílevědomě zaměřil na požadavky uživatelů a aplikoval svůj úspěšný recept hydraulické řady Golden Edition i na oblast elektrických strojů. Přesné, výkonné, energeticky úsporné stroje Allrounder z řady Golden Electric jsou určeny k hospodárnější výrobě jakostních dílů. Podle slov výrobce nabízejí nové stroje osvědčenou technologii vynikající přesnosti při úspornější výrobě s o více než polovinou lepší energetickou efektivitou za bezkonkurenční ceny.
Novou řadu budou tvořit čtyři modely s označením Golden Electric 370 E, 470 E, 520 E a 570 E, které by měly zahrnovat stroje o výkonu 600, 1000, 1500 a 2000 kN a šroubem 170, 290, 400 a 800 mm. Vysoká účinnost servomotorů zajišťuje velmi nízké energetické nároky - výkon je plynule regulovatelný, během brzdění probíhá rekuperace energie do sítě. Pohon se zastaví, když se zastaví pohyb, což zabraňuje ztrátám naprázdno. Servohydraulický systém pro sériově ovládané sekundární osy a servoelektrické pohony pro procesně určené pohyby jsou základem pro rychlé cykly, volitelně lze stroj vybavit i servoelektrickým vyhazováním, synchronizovaným s pohybem forem.
Ke standardu nové řady patří např. výklopné vstřikovací jednotky, zásuvné válcové moduly, centrální mazání a optimalizované nastavení chlazení. O přesnost se stará komplexní ovládání systémem Selogica s plnou integrací robotických systémů a pohony vřeten bez pásů. Dlouhodobě stabilizované měření vstřikovací síly zajišťuje přesné vstřikovací tlaky, polohově regulované šrouby, přesně reprodukovatelné vyplňování dutiny, čtyři vodicí tyče, maximální dynamický paralelismus pro ochranu formy během používání stroje.

Ve znamení Průmyslu 4.0
Na Technologických dnech se kromě nového Allrounderu Golfden Electric pod mottem "Industrie 4.0 – powered by Arburg” se zaměřením na efektivitu výroby představily na čtyři desítky strojů reprezentujících současné nejmodernější trendy a technologie ve zpracování plastů. Včetně kombinace injekčního vstřikování a aditivní výroby na plně automatizované výrobní lince zahrnující i technologie Průmyslu 4.0.
Firma se pochlubila také mezinárodní cenou Leonarda da Vinciho, kterou získala na veletrhu MECSPE v italské Parmě od profesního sdružení italských průmyslových designérů AIPI (Associazione Italiana Progettista Industriale) za stroj freeformer pro průmyslovou aditivní výrobu jednorázových dílů a malých sériích.
 

 
Publikováno: 1. 7. 2016 | Počet zobrazení: 1905 článek mě zaujal 462
Zaujal Vás tento článek?
Ano