asseco Aimtec murr

ZAT opět zabodoval, bude dodávat pro Mexiko

Příbramská společnost ZAT dodává vlastní řídicí systémy do jaderných elektráren v 57 zemích světa. Nejnovější kontrakt, který získala na dodávku buzení generátoru pro paroplynovou elektrárnu EMPALME I o celkovém výkonu 770 MW, je ale prvním v Mexiku. 

 

Jde tedy již v pořadí o 58. zemi, do které ZAT dodává. Podle vyjádření vedení firmy se letos očekává zvýšení objemu obchodů v zahraničí. Mexická elektrárna EMPALME I bude podle plánu uvedena do provozu koncem roku 2017. Podepsaný kontrakt obsahuje i opční dodatek na dodávku buzení generátoru pro elektrárnu EMPALME II, která by měla být realizována v roce 2018. Dodávku buzení realizuje ZAT pro Doosan Škoda Power, který je finálním dodavatelem, a na elektrárnu dodává svá turbosoustrojí včetně generátoru pro konsorcium firem SENER a OHL.
„Mexický zákazník měl velmi nestandardní technické požadavky, které neakceptovala žádná z dalších poptávaných firem. Museli jsme provést výpočet a návrh způsobu realizace specifické výkonové části včetně budicího transformátoru. Jako jedna z mála firem v Evropě máme vlastní výzkumné oddělení na vývoj řídicích systémů propojené s konstrukcí a výrobou, můžeme tak velmi rychle řešit aktuální potřeby zákazníka i v termínech, kdy je harmonogram realizace rozpracován na jednotlivé hodiny,“ řekl Ivo Tichý, člen představenstva ZAT.
Buzení generátoru pro mexickou elektrárnu je postaveno na řídicím systému SandRA s digitálním regulátorem napětí ZAT AVR Z 110. Současně bude firma dodávat budicí transformátor, zapisovač poruch, diagnostický počítač a poskytovat náhradní díly. Rekonstrukce v mexické elektrárně je 11. zakázkou paroplynového cyklu za posledních 5 let, kterou ZAT provádí. V oblasti regulace buzení za stejné období firma uskutečnila přes 40 zakázek ve čtyřech světadílech, např. rekonstrukce buzení v elektrárně na Islandě nebo ve Švédsku.
Čtvrtou generaci svého řídicího systému SandRA uvedla firma na trh v roce 2011 a v letošním roce představila zásadní novinku v podobě procesní stanice nejvyšší bezpečnostní třídy A. „Jejich doplnění do rodiny řídicího systému SandRA nám umožňuje řídit kompletní chod jaderné elektrárny včetně nejvyšších bezpečnostních systémů,“ konstatuje Vladislava Česáková, členka představenstva ZAT. Firma investuje ročně do vývoje systému, jenž už nyní naplňuje prvky Průmyslu 4.0, přes 40 mil. korun.
 

 
Publikováno: 1. 7. 2016 | Počet zobrazení: 2315 článek mě zaujal 459
Zaujal Vás tento článek?
Ano