asseco Aimtec murr

Radiační technologií proti viru zika

Některé nemoci se mohou šířit komáry, které přenášejí příslušné patogenní mikroorganismy. Aktuálním příkladem je virus zika, který se od května loňského roku rozšířil do 26 zemí amerického kontinentu. Jednou z cest omezení šíření tohoto viru je radiační technika SIT (sterile insect technique), která je používána např. v případě mouchy tse-tse přenášející spavou nemoc.

 

Podle údajů Pan American Health Organization, která první případ viru zika zaregistrovala v Brazílii v květnu 2015, jsou symptomy viru mírné, patří k nim horečka, bolesti hlavy a kloubů. Největší nebezpečí však představuje pro těhotné ženy, protože od jeho rozšíření na území Brazílie významně narůstá počet případů mikrocefalie, Guillain-Barrého syndromu a dalších autoimunitních a neurologických onemocnění u novorozenců. Přímá souvislost mezi virem zika a těmito onemocněními však zatím nebyla prokázána.
Původně se virus zika vyskytoval v rovníkových oblastech Afriky a Asie. Jeho hlavním přenašečem jsou komáři druhu Aedes aegypti. Důvodem prudkého šíření viru na americkém kontinentě je pravděpodobně to, že se dosud nevyskytoval, takže vůči němu nejsou imunitní látky a za druhé, že tito komáří přenašeči žijí skoro ve všech amerických zemích (kromě Kanady a Chile). Proti viru zika zatím nebyla vyvinuta vakcína, takže jediným způsobem prevence je ochrana před komářím bodnutím. Kromě osobní ochrany, jako jsou moskytiéry, repelenty apod., patří k nejefektivnějším formám prevence i hubení přenašečů a likvidace jejich líhní. K hubení může docházet chemicky pomocí insekticidů nebo radiační technikou SIT.

Princip techniky SIT
Tato technika začíná shromážděním většího množství samečků požadovaného druhu hmyzu. Původně k tomu docházelo odchytem v dané oblasti, kde pak byli také vypuštěni. Dnes vznikají i chovné stanice, které produkují miliony samečků. Druhý případ, jehož výzkumem se zabývá např. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), je jednodušší, ale je nutné zajistit přizpůsobivost vypouštěných samečků, aby byli schopni se začlenit do normální populace a pářit se se samičkami. Samečci jsou v ozařovacích komorách vystaveni rentgenovému nebo gama záření, které způsobí jejich sterilitu. Poté jsou vypuštěni do životního prostředí a hledají si partnerku pro plození potomstva. Samička po spáření naklade neplodná vajíčka, takže nemůže vzniknout nová generace. Díky tomu, že se sameček za svůj krátký život spáří s několika samičkami, dochází k efektivnímu poklesu populace v relativně krátké době.
Výhodou této techniky oproti insekticidům je to, že se hmyz nemůže přizpůsobit a nevzniká odolná generace vůči původním látkám. Navíc tato technika nepoškozuje faunu ani flóru v prostředí, kde je aplikována. Skutečně efektivního poklesu populace daného druhu přenašeče je možné dosáhnout kombinací všech dostupných prostředků – radiační technologií, chemických látek i likvidací líhní.

Příklady použití
Radiační technika SIT je používána již desítky let ke kontrole populace určitých druhů hmyzu, které buďto přenášejí nemoci, nebo způsobují velké škody farmářům či zemědělcům. První pokusy se datují do roku 1952, kdy byla použita k redukci populace bzučivky Cochliomyia hominivorax, která decimovala stáda dobytka na Floridě. Na jednom z floridských ostrovů bylo po několik týdnů vypouštěno několik desítek sterilních samečků na 1 km2. Výsledkem byla významná redukce populace, ale účinek byl omezen blízkostí pevniny, odkud přilétali další zástupci tohoto druhu. Ve větším měřítku proběhlo hubení tohoto hmyzu o dva roky později na ostrově Curaçao, poblíž Venezuely. Týdně bylo vypouštěno asi 150 sterilních samečků na 1 km2. Již po 14 týdnech byla pozorována podstatná redukce počtu těchto škůdců a po 22 týdnech bylo dosaženo požadovaných výsledků a postup byl ukončen.
V průběhu dalších let se technika SIT zdokonalovala a rozšiřovala i do ostatních zemí světa a dodnes slouží k úplnému vyhubení nebo kontrole populace vybraných druhů hmyzu v nejhůře postižených oblastech: Z přenašečů jsou nejznámějšími druhy komáři rodu Anofeles, moucha tse-tse a komáři druhu Aedes aegypti a Aedes albopictus. Z hospodářských škůdců můžeme jmenovat některé druhy z čeledi octomilkovitých a vrtulovitých (při přemnožení likvidují úrodu ovoce) a květopase bavlníkového (ten v minulosti decimoval bavlníková pole ve Střední a Severní Americe). Podle údajů MAAE bylo za pomoci SIT dosaženo např. v Itálii 80% redukce populace komárů a v některých oblastech Číny až 100% redukce škodlivých druhů hmyzu.
Hubení škodlivého hmyzu sterilizací samečků pomocí rentgenového a gama záření probíhalo také v bývalém Sovětském svazu. Dnes se touto technikou zabývá výzkumný ústav NIITFA ze skupiny Rosatom, který disponuje nejen velkými stanicemi, ale také mobilními zařízeními pro ozařování přímo v místě odchytu hmyzu.
MAAE doporučuje techniku SIT zemím Jižní a Střední Ameriky, zejména Brazílii, kde je pozorováno nejvíce nakažených virem zika, jako účinnou cestu redukce populace komárů Aedes aegypti a Aedes albopictus. Tyto druhy přenáší kromě viru zika také virus dengue a nemoc Chikungunya, obě onemocnění jsou virová a spojena se silnými horečkami. V současnosti připravuje MAAE čtyřletý projekt technologické spolupráce s cílem zlepšení schopnosti zemí Latinské Ameriky a Karibiku kontrolovat populaci komárů pomocí techniky SIT.
 

 
Publikováno: 4. 7. 2016 | Počet zobrazení: 2076 článek mě zaujal 504
Zaujal Vás tento článek?
Ano