asseco Aimtec murr

Nafukovací ubytovny ve vesmíru

Raketa Falcon, které se podařilo po návratu z kosmu opět přistát na mobilní oceánské plošině, si může připsat na své konto ještě jednu novinku v historii kosmických letů: K ní připojená nákladní kosmická loď Dragon vynesla na oběžnou dráhu i nový experimentální modul, který by mohl rovněž odstartovat novou etapu lidského zabydlování kosmického prostoru. 

 

Nafukovací modul BEAM (Bigelow Expandable Activity Module) společnosti Bigelow by se mohl stát klíčovou součástí jakési kosmické stavebnice, která by umožňovala budování složitějších obytných a výzkumných komplexů jak v kosmickém prostoru, tak případně na jiných planetách. Nafukovací moduly jsou favorizovanými kandidáty pro budování základen na Měsíci a Marsu. Jejich nepřehlédnutelnou výhodou je zejména možnost snížit náklady na drahou dopravu objektů do kosmu díky tomu, že jsou skladné a lehké (nezabírají tedy tolik místa v nákladovém prostoru), a do provozního stavu se dostanou až poté, co dorazí na místo určení. Ve složeném stavu má např. nyní testovaný modul tvar válce o rozměrech 2,36 × 2,16 m, ale po připojení k vesmírnému komplexu se naplní vzduchem do objemu 16 m3 a zvětší se na 3,23 × 4,01 m, tzn. téměř na čtyřnásobek svého původního objemu. BEAM bude napojen na modul Tranquility (Node 3) evropské kosmické agentury ESA – což je nyní prakticky jediné volné místo pro připojení objektu tohoto typu. Montáž (pomocí robotického ramena Canadarm2) by měla proběhnout během května, modul bude ale plně připravený a napuštěný až během následujících čtyř měsíců.

Kosmická laboratoř BEAM...
V modulu zatím nebude ubytován žádný člen posádky ISS, bude sloužit hlavně k dlouhodobému testování jeho možností a konstrukční, mechanické, tepelné a radiační odolnosti, stejně jako zjistit těsnost modulu v dlouhodobém horizontu. Astronauti do něj proto několikrát za rok vstoupí, aby odebrali vzorky vzduchu, změřili teplotu a radiaci. Vědci již nyní pracují na vylepšení obalu, a zejména posílení jeho odolnosti vůči působení tzv. Kosmického smetí (drobných částeček jako jsou mikrometeority či trosky dřívějších kosmických lodí, satelitů apod.), pohybujícího se na oběžné dráze kolem země, které může na své trajektorii do modulu narazit. Na konci dvouletého experimentu bude testovací modul naveden do atmosféry, kde shoří.
Pokud se experiment podaří a přinese uspokojivé výsledky, počítá Bigelow Aerospace s výrobou modulů různých typů a velikosti, z nichž by mohl vzniknout v budoucnosti i orbitální hotelový komplex pro vesmírnou turistiku, či dokonce soukromé vesmírné stanice. V projektech firmy se - za podmínky, že vše půjde dobře - o takovýchto plánech hovoří už v horizontu roku 2020.

…dláždí cestu orbitálním hotelům budoucnosti
To, že nafukovací moduly jsou plánovány jako základ kosmické turistiky budoucnosti je pochopitelné, vzhledem k tomu, že za společností Bigelow Aerospace, která vznikla v roce 1998, stojí vlastník hotelového řetězce (Budget Suites of America), americký miliardář Robert Bigelow. Firma od NASA koupila koncepci projektu TransHab, který měl být součástí vesmírné stanice ISS, a byl založen na principu expandujících modulů, jež byl však ze strany NASA v roce 2000 zrušen. Část výzkumníků, kteří na projektu pracovali pak přešla do služeb firmy Bigelov (s níž NASA nadále aktivně spolupracuje), kde práce na projektu pokračovaly pod její záštitou. Bigelow Aerospace už do kosmu vypravila dva menší nafukovací moduly, Genesis I a Genesis II, které vynesla na oběžnou dráhu v letech 2006 a 2007 komerční ruská raketa Dněpr (což je transformovaná mezikontinentální balistická raketa) ze sibiřské raketové základny Jasnyj. Ve složeném stavu měly v Ø 1,6 m a po nafouknutí se zvětšily na trojnásobek své stlačené velikosti na objekty o Ø 2,5 m a objemu 22 m3. Mimochodem, Genesis 1, tento první prototyp kosmického hotelu budoucnosti měl oproti současnému modulu BEAM své obyvatele, byli v něm ubytováni čtyři madagaskarští švábi, na nichž vědci testovali odolnost živých organismů v kosmickém prostoru. Přežili vibrace i zrychlení při startu a dokonce I několik minut vzduchoprázdna po rozvinutí modulu. Stejně jako hmyzí astronauti přežily původně  plánovanou půlroční životnost i oba moduly Genesis I, a II, a stále ještě obíhají na orbitální dráze kolem Země.
 

 
Publikováno: 4. 7. 2016 | Počet zobrazení: 2000 článek mě zaujal 446
Zaujal Vás tento článek?
Ano