asseco Aimtec murr

Integrované osvětlení v oknech aut

Při zkoumání nových způsobů využití světla, potvrdila společnost Sabic aktivní práci na vývoji technologie okna automobilu s integrovanými světelnými funkcemi.

 

Na loňském mezinárodním sympoziu Automotive Lighting (ISAL) v německém Darmstadtu firma představila zadní čvrtokno vyrobené vstřikováním pryskyřic Lexan a Cycoloy, zahrnující dvě sady dekorativních integrovaných osvětlovacích prvků. Šlo o modré a bílé LED světlovody s laserově vytvořenou grafikou, které mohou mít kromě dekorativních účelů i různé funkce.
Pro ilustraci jedné z možností potenciálního využití ukázal výrobce koncept, ve kterém osvětlovací součást zabudovaná do lehkého polykarbonátového okénka indikuje stav baterie elektrického nebo hybridního vozu, kdy se barva mění ze zelené při plném nabití až po červenou při kritickém stavu. Tato funkce by mohla umožnit, aby řidič viděl stav nabití akumulátoru, aniž by musel nastoupit a nastartovat. Světelné prvky v oknech by také umožnily nový design a zobrazování i jiných druhů užitečných informací.
„Spojení polykarbonátového zasklení s technologií osvětlení otevírá zcela novou škálu možností pro vývoj unikátních řešení a stanovení nových trendů v konstrukci vozidel," řekl Scott Fallon, ředitel automobilové sekce společnosti Sabic.
Aplikace by mohly zahrnovat např.:
- přidání “světelného podpisu” nebo bočních značek na okenní plochy by pomáhali lépe rozlišovat modely vozidel,
- použití osvětlení okna na ukázání vně vozidla při parkování, včetně projekce vzorů či obrázků na zem,
- zobrazování varovných hlášení nebo dynamických ukazatelů odbočování a výstražných světelných signálů,
- posílení noční bezpečnosti,
- umožnění animovaného přivítání a rozloučení s řidičem, nebo osvětlovací funkce ke zkrášlení interiérů.

V současné době automobilky již přidávají světelné akcenty do různých prvků vozidel jako jsou dveřní kliky a kapsy, vnější zpětná zrcátka, do interiérů dveří, přístrojových desek, středových konzol, držáků nápojů apod.
Sabic patří mezi přední vývojáře systémů polykarbonátových (PC) zasklení pro automobilová okna (řady průmyslových pryskyřic Lexan, ultem, Valox či Stamax), které mohou kromě zavádění nových integrovaných funkcí také výrazně snížit hmotnost - až o 50 % oproti srovnatelným skleněným materiálům.
 

 
Publikováno: 4. 7. 2016 | Počet zobrazení: 2451 článek mě zaujal 469
Zaujal Vás tento článek?
Ano