asseco Aimtec murr

Firmy musí reagovat na změny pracovního trhu

Podle nejnovějších údajů roste meziročně produkce výrobních podniků v ČR o 3,7 %, takže firmy potřebují pro svůj další rozvoj více pracovních sil. Ani letošní zvýšení počtu pracovníků ve výrobě o 3,6 % ale firmám nestačí. 

 

Počet volných míst ve výrobním segmentu roste neustále, ale uchazečů je málo a tento nedostatek se prohlubuje, i když čísla ukazují něco jiného. Jak uvádí ředitelka pracovního portálu Profesia.cz Zuzana Lincová: „Množství pracovních nabídek na našem portálu roste rychleji než je počet reakcí ze strany uchazečů o práci. Firmy zatím drží mzdy na srovnatelné úrovni jako v loňském roce, ale nabízejí atraktivnější benefity a jiné nefinanční složky. Zvětšuje se skupina specializovaných profesí, kde jsou firmy schopny nabídnout lepší ohodnocení než je běžný standard.“ Poptávka je po kvalifikovaných specialistech i po dělnických profesích.
Ve střednědobém horizontu se přístup výrobních podniků bude muset změnit. Růst nebude možné zajistit čistě intenzivním způsobem – rozšiřováním výroby a nabíráním nových pracovníků. „Z hlediska lidských zdrojů bude prioritou podniků rozšiřování variability zaměstnanců – tedy jejich zaškolení a zařazování na jakékoli jiné místo v rámci týmu. Firmy se více soustředí na udržení stávajících zaměstnanců, zostří se boj o nové talenty. Svou roli sehraje i stárnutí obyvatelstva v aktivním věku, na které budou muset výrobní firmy reagovat,“ doplnila Zuzana Lincová.


 

 
Publikováno: 4. 7. 2016 | Počet zobrazení: 2089 článek mě zaujal 500
Zaujal Vás tento článek?
Ano