asseco Aimtec murr

Pro rychlejší a efektivnější frézování

Portfolio nástrojů na speciální frézovací aplikace obohatila nová skupina výrobků švédské firmy Seco, která uvedla na trh novou řadu rohových fréz a fréz se zuby ve šroubovici T4-12 s větší velikostí břitových destiček. Rozšíření sortimentu o tyto břitové destičky umožňuje dosáhnout větší hloubky řezu a vyšších řezných rychlostí při hrubování a polodokončovacích operací.

 
Břitové destičky o velikosti 12 mm mají čtyři řezné hrany, jež zvyšují nákladovou efektivitu, a jejich tvarovaný břit zajišťuje hladký řez. To přispívá ke kvalitě a stabilitě řady T4-12. Břitové destičky jsou ve frézovacích tělesech uloženy tangenciálně, což usnadňuje přístup k upínacím šroubům a zároveň maximalizuje oporu destičky v lůžku. Při tomto způsobu upevnění navíc řezné síly směřují proti nejsilnějšímu profilu břitové destičky, takže lze bezpečně dosahovat vyšších hodnot úběru materiálu.
Průměry fréz T4-12 s většími břitovými destičkami pro frézování do rohu pokrývají rozsah od 25 do 125 mm, s rohovými rádiusy až 3,1 mm, přičemž tyto břitové destičky jsou k dispozici v široké škále karbidových tříd a řezných geometrií pro různé aplikace i typy materiálu a také v různých typech upínacích rozhraní - se stopkami či v nástrčném provedení. Vnitřní kanálky chlazení v tělesech fréz podporují vyšší výkon břitových destiček. 
Průměry fréz se zuby ve šroubovici se v nové řadě s většími břitovými destičkami pohybují od 50 do 100 mm, s rohovými rádiusy 3,1 mm. I zde je k dispozici rozsáhlá nabídka karbidových tříd a geometrií včetně variant s vysoce pozitivním úhlem čela. Podobně jako u rohových fréz jsou i v tomto případě nástroje s normální roztečí využitelné k drážkování a bočnímu obrábění, zatímco verze s malou roztečí jsou určeny pouze pro konturování (u fréz se zuby ve šroubovici konkrétně s radiální šířkou řezu maximálně 30 % průměru nástroje a možností využití plné axiální hloubky). Frézovací tělesa systému T4-12 se zuby ve šroubovici jsou k dispozici v nástrčném provedení nebo se stopkami Weldon či Seco Weldon.    
Rozšíření doznala i další skupina nástrojů, monolitních karbidových fréz Jabro, určená pro obrábění
 vysokým posuvem. Tyto frézy s více břity umožňují výrobcům např. v oblasti leteckého průmyslu či zdravotnictví dosáhnout maximální produktivity v aplikacích čelního a ponorného frézování včetně obrábění drážek. Obrábění vysokým posuvem kombinuje malou axiální hloubku řezu a velmi rychlý posuv stolu a dosahuje tak vyšších hodnot úběru materiálu. Řezné síly navíc směřují do vřetena frézy v axiálním směru, čímž stabilizují obráběcí proces a zároveň minimalizují vibrace a opotřebení stroje. Zvětšení počtu frézových břitů umožňuje nejen zásadní zvýšení rychlosti posuvu v porovnání s předchozími typy, ale i prodloužení životnosti nástrojů v případech, kde zůstala zachována stejná rychlost posuvu stolu, jaká byla doporučena pro původní nástroje s menším počtem břitů. Nové frézy JHF980 se v porovnání s běžnými nástroji a způsoby frézování vyznačují také v agresivnějším úběrem materiálu, což umožňuje snížení výrobních nákladů. /mx/

 
Publikováno: 26. 7. 2016 | Počet zobrazení: 1967 článek mě zaujal 408
Zaujal Vás tento článek?
Ano