asseco Aimtec murr

3M v Ostravě představí unikátní tmel

Řešení účinné v boji proti graffiti, mikrokuličky snižující hmotnost dopravních prostředků, či popruhy chránící před vznikem pracovního úrazu – to vše a nejen to představí technologická společnost 3M na veletrhu Raildays. Absolutní novinkou bude představení speciálního stříkatelného tmelu pro opravu karoserií. 

 
Již tradičně se technologická společnost 3M zúčastní veletrhu Czech Raildays, aby odborné veřejnosti předvedla svět vědy a aplikace, které mohou významně pomoci v každodenních činnostech souvisejících s železniční dopravou. 
 
Účinný prostředek pro boj s graffiti
Jedním z nejčastějších problémů, s nímž se potýkají nejen dráhy, ale i provozovatelé dalších dopravních prostředků či správci budov, patří věčný a nákladný souboj s tvůrci všudypřítomných posprejovaných ploch. A právě v tom může významně  pomoci technologie společnosti 3M, která umožňuje se sprejerským nájezdům, resp. jejich obvyklým následkům, účinně bránit. „Velkou nepříjemností jsou i nadále graffiti, respektive s ním spojený vandalismus. Návštěvníkům veletrhu proto ukážeme speciální řešení proti vandalismu. To je problém, se kterým se dnes již umíme prát. Přijďte se na ten boj podívat na Raildays,“ vyzývá potenciální návštěvníky Jiří Kolařík z divize Safety & Graphics 3M.
Anti-graffiti však není jediným řešením, který 3M na ostravském veletrhu představí. Velkou budoucnost mají například výrobky snižující hmotnost. „Vyvinuli jsme speciální plnivo v podobě mikrokuliček, které pomáhají snižovat hmotnost plastových a kompozitních dílů ve vozidlech. To přispívá k nižní spotřebě paliva, čímž se přirozeně šetří i životní prostředí,“ vysvětluje nejnovější trendy v dopravě Tomáš Sluka z divize Advanced Materials Division.
 
Vysoká účinnost a extrémní pružnost
To, co návštěvníci předchozích ročníků Raildays v expozici 3M doposud vidět nemohli, je disperzní stříkatelný tmel 3M 320. Tato absolutní novinka se vyznačuje hlavně extrémní pružností a vysokou životností. „3M 320 představuje jednoduché a cenově efektivní řešení pro opravy a těsnění dopravních prostředků, zároveň ho však lze použít jako prevenci před korozí během prvovýroby kolejových vozidel,“ vysvětluje Tomáš Sluka ze 3M. 
Disperzní stříkatelný tmel, který je k dispozici v různých barvách, se používá zejména v exteriérech jako ochrana proti korozi a mechanickému poškození, velmi často při opravě a údržbě poškozených střech kolejových vozidel. Hlavní složky produktu se více než 20 let používaly v aplikacích pod původním názvem Polynox 136 jako protikorozní ochrana ocelových mostů a zásobníků v petrochemickém průmyslu. Leccos tedy vydrží. 
Aplikuje se nástřikem, nebo klasicky válečkem. Již po hodině je suchý, pro úplné vysušení je potřeba počkat 24 hodin. Svoje vlastnosti materiálu, který vydrží všechno, si ponechá minimálně 1000 hodin. Stejně tak dlouho umí odolávat UV záření. 
 
3M zábava v expozici E-01
Pro technologickou společnost 3M je bezpečnost na prvním místě. V její expozici se proto představí i
 ochranné pracovní prostředky, které tvoří významnou část produktového portfolia firmy. Nově k nim přibude ukázka nedávné akvizice Capital Safety, jež se zabývá jištěním a zabráněním pádu z výšky. Odvážnější z návštěvníků Czech Raildays se budou moci do popruhů navléci a sami prověřit jejich odolnost. 
Kdo má rád názorné ukázky, toho zcela jistě pobaví demonstrace odolnosti VHB pásky. Těžká kovová koule nejprve prověří sílu spojení dvou ocelových plátů pomocí nýtů a v druhém případě bude koule čelit stejným dvěma plátům, které bude držet nezničitelná VHB páska. To, že ji hned jen tak něco nerozpojí, se mohou návštěvníci veletrhu přesvědčit v pravidelných soutěžích, které se v expozici 3M budou konat vždy v 9.30, v 11.00 a 13.00 hodin. 

 
Publikováno: 27. 7. 2016 | Počet zobrazení: 1976 článek mě zaujal 472
Zaujal Vás tento článek?
Ano