asseco Aimtec murr

Analýza v reálném čase s konkrétními doporučeními ohledně zacházení

Nejspolehlivějším způsobem monitorování valivých ložisek a zjišťování počínajících poškození ložisek a jiných součástí strojů je nasazení systémů sledování vibrací. Odborníci společnosti Schaeffler nalezli na monitorování stavu zařízení možnost, jak lze inteligentně, automaticky a s vysokou vypovídací schopností vyhodnocovat i velmi rozsáhlé soubory dat ze systému analýzy vibrací. 

 
Díky tomu odpadá potřeba náročného ručního zpracování a interpretace ze strany odborníků na monitorování stavu. Zákazníci jsou také seznámeni s příslušnými výsledky formou doporučení ohledně optimálního zacházení. Automatickou diagnostiku valivých ložisek prezentovala společnost Schaeffler na veletrhu Hannover Messe 2016 prostřednictvím ukázky „Hnací ústrojí 4.0“. Toto hnací ústrojí představuje generickou konfiguraci motoru, spojky a převodovky, která také slouží k prezentaci dalších produktů a mikroslužeb společnosti Schaeffler souvisejících s koncepcí „Prediktivní údržba 4.0“. 
Získávání dat pro automatickou diagnostiku valivých ložisek zajišťuje nová generace systému na monitorování stavu FAG SmartCheck. Tento systém disponuje rozhraním pro přenos naměřených dat do cloudu společnosti Schaeffler. Speciálně u této služby se tedy už data o vibracích nezpracovávají v samotném systému SmartCheck, ale automaticky v cloudu společnosti Schaeffler. K dispozici je tak vyšší výpočetní výkon i více možností analýzy ve spojení s dalšími údaji o strojích a snímanými daty. To zákazníkovi nabízí vyšší diagnostickou jistotu. 
Zákazník využívá svá koncová zařízení jen jako klienty, takže má prostřednictvím on-line připojení ke cloudu vždy k dispozici nejnovější výpočetní a analytické algoritmy společnosti Schaeffler. Kromě toho odpadají instalace a aktualizace softwaru pro cloudové řešení. Software automatické diagnostiky valivých ložisek sám rozpozná změny ve vzorci vibrací zaznamenané libovolným počtem přístrojů SmartCheck. Díky tomu lze zajistit včasné varování i v případě rozsáhlých zařízení. Mikroslužba – automatizovaná diagnostika valivých ložisek – rozpoznává poškození vnitřních či vnějších kroužků nebo valivých těles, ale i nevyváženost, a prostřednictvím textových hlášení upozorňuje na zjištěné chyby a defektní součástky. K servisním zásahům tak lze přistoupit i bez zapojení odborníků z oblasti monitorování stavu zařízení. V rámci ukázky „Hnací ústrojí 4.0“ v Hannoveru provádí systém FAG SmartCheck trvalé monitorování dat, která se týkají vibrací elektromotoru, a přenáší je do cloudu společnosti Schaeffler. Výsledky automatizované diagnostiky valivých ložisek se graficky zobrazují na koncových zařízeních, která umožňují připojení k internetu.
 
www.schaeffler.cz

 
Publikováno: 27. 7. 2016 | Počet zobrazení: 1927 článek mě zaujal 399
Zaujal Vás tento článek?
Ano