asseco Aimtec murr

Svět zakletý v (mega)pixelech

Léto a prázdninová sezóna se blíží, a s ním i tradiční fotografický boom. V digitální éře je to obvykle i čas, kdy se fotografové začínají shánět nejen po nejmodernější foto a videotechnice, např. odolných fotoaparátech a vylepšeních svých přístrojů, včetně různých “vychytávek”, které je obohatí o nové funkce nebo rozšíří jejich možnosti, ale i po vhodných záznamových médiích, k ukládání obrazových úlovků. Příklady některých takovýchto novinek můžete najít i na těchto stránkách.  I když značná část fotografické aktivity většiny lidí se už přesunula na smartphony, jejichž vestavěné digitální fotoaparáty a videokamerky už často svými parametry konkurují klasickým digitálním foťáčkům nižší a střední třídy (tedy právě těm kapesním přístrojům, které si turisté tradičně berou sebou na cesty), pro skutečně kvalitní dokumentaci cestovatelských zážitků je zatím dedikovaná, tzn. k příslušnému účelu určená technika nezastupitelná, např. díky množství doplňkové výbavy, specializovaných objektivů apod.

 
Pro profesionály neustále v pohybu 

Profesionální fotografy, kteří dávají přednost mobilitě fotoaparátů formátu MFT (Micro Four Thirds), asi nadchne novinka firmy Olympus, která může výrazně rozšířit jejich možnosti fotografování z ruky: Nejkompaktnější a nejlehčí 300mm teleobjektiv na světě. 

Teleobjektiv nese označení M.ZUIKO DIGITAL ED 300 mm 1:4.0 IS PRO a jeho hmotnost bez stativového adaptéru činí 1270 g, s ním je o pouhých 20 dkg těžší, což je jen čtvrtina hmotnosti SLR objektivů se srovnatelnou ohniskovou vzdáleností.
První profesionální teleobjektiv formátu MFT s ohniskovou vzdáleností 300 mm (což při přepočtu na 35mm formát představuje famózních 600 mm) nabízí navíc nejvýkonnější systém stabilizace obrazu s možností prodloužení expozice až o 6 EV kroků (v kombinaci s odpovídajícími fotoaparáty Olympus). Lze tak stabilizovat fotografie pořízené z ruky a zobrazení v EVF hledáčku, nebo výrazně omezit třes při nahrávání videa. Novinka se také může pochlubit nejkratší minimální zaostřovací vzdáleností pro telemakro fotografii ve své třídě: vzdálenost objektu od fotoaparátu pouhých 1,4 m. Svůj potenciál naplno předvede po nasazení na nejvyspělejší modely Olympus, jako jsou OM-D E-M1 nebo E-M5 Mark II. Dosahuje tak např. rychlosti automatického zostření za méně než 300 ms a jeho nejmodernější optický systém stabilizace obrazu se synchronizuje s unikátním 5osým elektromagnetickým stabilizátorem fotoaparátů OM-D. 
Konstrukční řešení objektivu o celkové délce 227 mm a průměru 92,5 mm představuje 17 prvků v 10 skupinách, které ve svém souhrnu dávají zorný úhel 4,1° a max. zvětšení 0,48x. Vybaven je také řadou promyšlených funkcí. Přepínač zaostřování umožní fotografovi přepínat mezi předdefinovaným nastavením zaostření a vlastním super rychlým a přesným autofokusem objektivu. Na boční straně objektivu se nacházejí tři přepínače ovládatelné jedním prstem, bez nutnosti zvedat zrak od hledáčku. Přepínač L-Fn na levé straně lze naprogramovat na spouštění některé z 27 volitelných funkcí. Vedle něj je přepínač On/Off, umožňující při fotografování ze stativu vypnout stabilizaci v objektivu. Další přepínač mění rozsah zaostřování. 
Díky mimořádně kvalitní prachotěsné a mrazuvzdorné odolné konstrukci objektivu ani liják nebo písečná bouře nezabrání v pořízení dokonalé telemakro fotografie nebo poutavého záběru v plenéru, zachycení divoké přírody či sportu. Tichý chod závěrky doplňují tiché OM-D motory, které fotografové ocení na akcích vyžadujících nenápadnost, např. při koncertním vystoupení.
 
Rádiem řízený blesk
 
K řadě profesionálních blesků společnosti Nikon přibyl počátkem roku nový aktivní blesk SB-5000, jehož provoz zabezpečuje vestavěné rádiové ovládání. Navíc jde o světově první kompaktní blesk se zabudovaným chladicím systémem.  
 
Tento systémový blesk je zajímavý svou schopností ovládání rádiovými signály nebo tradičně prostřednictvím optických signálů (při přímé viditelnosti mezi zařízeními). Oproti klasickým infračerveným signálům mají rádiové signály výhodu, že zařízení bude fungovat i za jasného slunečného dne. Navíc může být mezi vysílačem a bleskem překážka, takže se blesk dá spustit i za rohem až do vzdálenosti 30 m. 
Tělo blesku váží pouhých 420 g a jeho konstrukce umožňuje využít blesk na fotoaparátu nebo mimo něj. SB-5000 nabízí směrné číslo 34,5 a pokrývá široký rozsah ohniskových vzdáleností 24–200 mm na formátu FX a poskytuje tři režimy rozložení osvětlení. Disponuje přehlednými ovládacími prvky a hlava je otočná vertikálně od 7 až do 90° a ve vodorovném směru v úhlu 180°.   
Systém zabudovaného chlazení umožňuje pořídit s plným výkonem záblesků až 120 snímků v rychlém, 5sekundovém sledu za sebou, nebo 84 expozic v třísekundových intervalech bez rizika přehřátí blesku. 
 
 
 
Pohled na svět opravdu zblízka: makroobjektiv s vlastním osvětlením

Nový makro objektiv společnosti Canon určený pro fotoaparáty systému EOS M potěší zejména příznivce světa mimořádných detailů. Kompaktní a lehký objektiv s označením EF M 28mm f/3,5 Macro IS STM přináší pozoruhodné možnosti pro oblast makrofotografie a má jako první na světě vestavěné světlo.

Vestavěné světlo Macro Lite umožňuje maximální přiblížení fotoaparátu ke snímanému objektu bez jakýchkoli kompromisů na kvalitu nasvícení. Pomocí přepínače mohou uživatelé při blízkém osvětlování malých objektů ovládat na jedné nebo obou stranách blesku jak intenzitu, tak i směr osvětlení. Lze tak dosáhnout působivě dramatického nasvícení a díky konstrukci objektivu se současně při focení detailů vyhnout nežádoucím stínům od fotoaparátu a objektivu.
Objektiv se může pochlubit také schopností zaostřit objekty ze vzdálenosti pouhých 15 mm i 1,2násobným zvětšením v režimu Super Macro do skutečné velikosti objektů s perfektním zachycením všech detailů. Hmotnost těla pouhých 130 g jej současně vynesla na pozici nejlehčího makro objektivu pro systémové fotoaparáty. 
Nový přírůstek do rodiny objektivů systému EOS M využívá hybridní optickou stabilizaci obrazu z vývojových laboratoří Canon a ve spojení s hybridní stabilizací obrazu koriguje objektiv i chvění způsobované náklonem objektivu, tedy negativní vlivy běžné právě při fotografování v makrorežimu. Výsledné snímky jsou tak i při fotografování z ruky ostré a nerozmazané.
Canon EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM je zároveň prvním objektivem s automatickým zaostřováním na světě, které je funkční jak v případě ostření na nekonečno, tak i při 1,2násobném zvětšení. K dalším výhodám objektivu patří kruhová clona se sedmi lamelami, umožňující dosáhnout elegantně rozostřené pozadí a soustředit pozornost na ústřední motiv záběru. 
Pomyslnou třešničkou na dortu je pak snadné a plynulé natáčení filmů, kdy díky technologii pohonu STM nemusí mít uživatelé žádné obavy z nechtěných zvukových artefaktů, k nimž dochází během filmování při změně zaostření nebo pohybu objektivu. Výsledné záběry jsou velmi stabilní a plynulé. 
 
Kamera zachytí 360° video ve 4K

Spojení různých proudů - nejkvalitnější dosažitelný obraz a plnohodnotný panoramatický formát - v jedné kameře přináší skokovou změnu na trhu. 

Doposud měla zařízení nabízející 360° nahrávání videa zpravidla určitá omezení.
Nyní je tady změna od společnosti Nikon v podobě nositelné kamery KeyMission 360. Kamera je schopna zaznamenávat 360° video ve 4K UHD rozlišení. Konstrukce kamery obsahuje dva obrazové senzory a dvě kombinace čoček umístěné na protilehlých stranách zařízení. Obrazy z každého systému jsou spojeny přímo v kameře, kde se z těchto dat vytvoří jediný realistický obraz 360° s vysokým rozlišením. 
Přístroj sám o sobě byl navržen pro náročné podmínky typické pro využívání akčních kamer (s ohledem na snadné použití a volnost pohybu). Zařízení je vodotěsné až do hloubky 30 m bez nutností speciálního krytu, a je také velmi odolné vůči prachu, otřesům a nízkým teplotám, na něž je obvykle fytotechnika zvláště citlivá. Spolehlivá elektronická redukce vibrací kromě toho snižuje vliv chvění fotoaparátu a zajišťuje, že kamera vytváří ostrý a čistý záznam ve filmové kvalitě.
 
Nejrychlejší paměťová microSD na světě

Klíčovými faktory fotografů (a nejen nich) jsou při výběru vhodného úložiště zpravidla hlavně rychlost a kapacita. Proto zařadila společnost Kingston Digital do svého portfolia zcela nové, ve své třídě nejrychlejší, paměťové karty. 

Novinka formátu microSD nese označení microSD Action Camera UHS-I U3 a odpovídá specifikacím standardu UHS-I Speed Class 3 (U3). Tato třída rychlosti přenosu dat znamená, že má rychlost čtení až 90 MB/s a zápisu 45 MB/s a stabilní výkon umožňující natáčet video ve vysokém rozlišení. Parametry karty umožňují konkrétně natáčet videozáznam se snímkovou frekvencí 30 snímků za sekundu v rozlišení 4K (což nedovoluje žádná z karet s nižší specifikací), nebo snímat HD video s
 frekvencí až 240 snímků za sekundu.
Karta pracuje s napájecím napětím 3,3 V a díky vysokému výkonu a malým rozměrům by podle výrobce mělo toto miniaturní záznamové médium najít ideální využití ve spojení s většinou akčních kamer (včetně GoPro a dronů), ale i uživatelů smartphonů s rychlým fotoaparátem, a digitálních fotoaparátů podporujících paměťové karty tohoto standardu.
Karta je k dispozici s kapacitami 16, 32 a 64 GB, což nabízí dostatečnou kapacitu pro dlouhý záznam. Může být použita v jakémkoli, i opravdu drsném prostředí, protože je vodotěsná, odolná proti nárazu, vibracím, rentgenovému záření i extrémním teplotám. Funguje v rozsahu provozních teplot od -25 až +85 °C, a skladování vydrží až do -40 po 85 °C. Pomocí volitelného adaptéru na velikost standardní SD karty lze snadno prohlížet natočené záznamy na PC, notebooku nebo multimediální čtečce. Výrobce svým produktům důvěřuje natolik, že na paměťovou kartu microSD Action Camera UHS-I U3 poskytuje doživotní záruku a bezplatnou technickou podporu.
Fotografy a filmaře, u nichž je nejdůležitějším kritériem záznamová kapacita, zaujme zřejmě novinka firmy Samsung v podobě MicroSD karty EVO Plus 256 GB. Její kapacita umožňuje záznam až 12 hodin videa v rozlišení 4K UHD nebo 33 hodin v kvalitě Full HD. Záznam je díky pokročilé technologii Samsung V-NAND velmi svižný. Karta je proto vhodná pro ukládání objemných souborů, fotografií s vysokým rozlišením a nahrávání 4K videa či graficky náročných multimédií, jako jsou virtuální realita a hraní her.

Vyznáte se v paměťových kartách?
Asociace SD karet definovala pro jejich užívání dva základní standardy: Speed Class a UHS Speed Class pro rychlá paměťová zařízení. Do přenosové rychlosti standard Speed Class spadají karty s rychlostí přenosu dat označovanou číslicí, která charakterizuje objem dat přenesených za sekundu, tedy např. 4 pro 4 MB/s, 6 pro 6 MB/s. apod. Kategorie rychlých paměťových karet nese označení UHS (Ultra High Speed) a číselné označení znamená záznamovou rychlost a jejich násobky - UHS-I Speed Class 1 má tedy minimální rychlost zápisu 10 MB/s zatímco UHS-I Speed Class 3 zaručuje minimální rychlost zápisu 30 MB/s.
 

 
Publikováno: 27. 7. 2016 | Počet zobrazení: 2605 článek mě zaujal 476
Zaujal Vás tento článek?
Ano