asseco Aimtec murr

Speciální měřidla a lisy Mesing rovnají prohnuté rotační součástky

Při výrobě pouzder a hřídelí dochází někdy k jejich prohnutí. Tento nepříjemný jev nastává obvykle u hřídelí s velkým poměrem L/D, a to zejména po kalení; u pouzder bývá příčinou tohoto nežádoucího jevu proměnlivá osová i radiální tuhost. Existuje ovšem možnost tuto deformaci napravit. 

 
Řešení se nabízí v podobě speciální zakázkově koncipované techniky, eliminující zmíněné vady. Takováto zařízení vyvinula, zkonstruovala a vyrábí brněnská firma MESING. Jde v podstatě o sofistikovanou kombinaci měřidla a lisu, která si dokáže s nežádoucími deformacemi poradit a vrátit zdeformovaným součástem požadovaný správný tvar.

Podstata rovnání
Součást je nejprve detailně proměřena aby se zjistilo, jestli je průhyb v toleranci; pokud není, následuje fáze rovnání a opětovné měření. Tento proces se postupně několikrát opakuje, až do stavu, kdy je průhyb v toleranci. Neplatí to však zcela paušálně a absolutně, a může dojít i k tomu, že někdy je postup zastaven a součástka je začleněna do skupiny zmetků - NOK. To nastává v případě, že je počáteční průhyb příliš velký a rovnání by trvalo neúměrně dlouho, nebo pokud by došlo k překročení počtu úderů, které nesmí být směrované do jednoho jediného místa.

Měření a rovnání
Tyto dvě operace jsou závislé na celé řadě parametrů - vlastnostech materiálu, tvaru, velikosti a tuhosti součástky, tepelném zpracování atd. To vše určuje silové a rychlostní působení beranu na součástku. Průhyb se odvodí z házení a měří se dynamicky za protáčení. Tenké a dlouhé hřídele je možné měřit a rovnat i ve dvou řezech, akceptovatelná je i vysoká tvrdost (64 Hrc). U pouzder, zejména s různou osovou i radiální tuhostí (drážky, šroubovice), jsou hodnoty ze snímačů zpracovány ve vazbě na úhel natočení, přičemž úhel největšího průhybu nemusí být totožný s úhlem působení beranu. Dobu rovnání postupně zkracuje dnes často používaný samoučící algoritmus.
Vzhledem k tomu, že tato specializovaná zařízení jsou řešena zakázkově, v souladu s technickými požadavky a finančními představami uživatele, musí dodavatel s uživatelem při řešení úzce spolupracovat. V úvodní fázi je nutné provést potřebné modelové zkoušky na poměrně velkém souboru vzorků, které se neobejdou bez potřebného technického, ale hlavně odborného zázemí dodavatele. Možností realizace je celá řada.

 
Publikováno: 27. 9. 2016 | Počet zobrazení: 1900 článek mě zaujal 425
Zaujal Vás tento článek?
Ano