asseco Aimtec murr

Větší bratříčci center Haas řady DT/DM

Svou produktovou řadu center pro obráběcí operace rozšířila společnost Haas o dvojici vysokorychlostních obráběcích strojů DT-2 a DM-2. Centra umožňují zvýšit výrobní kapacitu při optimálním využití podlahové plochy.

 
Oba stroje nabízejí stejně vysoké zrychlení, rychlé pojezdy os a rychlou výměnu nástrojů jako jejich menší sourozenci (kompaktní centra pro vrtání/závitování DT-1 a pro vrtání a frézování DM-1), k čemuž přidávají o 203 mm delší pojezd v ose X a větší délku stolu (pouze s nepatrným zvětšením půdorysu), což stále umožňuje efektivně postavit několik strojů vedle sebe. Stroje mají shodné technické parametry a liší se pouze kuželem vřetena a měničem nástrojů. Centrum DT-2 má kužel BT30, přímo poháněné in-line vřeteno s 15 000 ot.min-1 a vysokorychlostní postranní zásobník nástrojů 20 + 1. K dispozici je volitelné vřeteno s 20 000 ot.min-1. Model DM-2 má kužel ISO 40, přímo poháněné in-line vřeteno s 15 000 ot.min-1 a vysokorychlostní postranní zásobník nástrojů 18 + 1. Vřeteno na obou strojích má vektorový hnací systém o výkonu 11,2 kW poskytující krouticí moment 62 Nm. Vřetena jsou spojena přímo s motory, díky čemuž se snižuje zahřívání, zvyšuje se přenos výkonu a je zajištěno perfektní dokončování povrchu.
Nová centra mají rychlosti posuvu 30,5 m/min a jejich rychloposuvy 61 m/min spolu s vysokým zrychlením zkracují doby cyklů a zvyšují kapacitu obrábění. Umožňují tuhé řezání vnitřního závitu rychlostí až 5000 ot.min-1 s až čtyřnásobnou rychlostí zasunutí pro zkrácení cyklů závitování. Oba mají upínací kvádr o rozměrech 508 x 406 x 394 mm a stůl s T-drážkami o rozměrech 864 x 381 mm. Díky větší velikosti stolu, delšímu pojezdu osy X a většímu pracovnímu prostoru lze ke stroji připojit několik upínacích přípravků a otočných stolů s několika vřeteny pro zvýšení produktivity a pružnosti nastavení. 
Pro účinné odebírání třísek jsou centra vybavena ve velkém úhlu nakloněným vnitřním plechem. Volitelná výbava nabízí dvojitý šnek na třísky, který přepravuje třísky do zadní části stroje, a umožňuje tak umístění více strojů blízko sebe. Pro aplikace hromadné výroby je k dispozici také zadní zvedací šnek na třísky. Standardní výbavou je proudový chladicí systém o objemu 170 l s volitelnou programovatelnou chladicí tryskou a vysokotlakým chlazením středem vřetena. Stroje nabízí široký výběr volitelných příslušenství pro další zvýšení produktivity, mezi něž patří software pro vysokorychlostní obrábění, bezdrátové sondování nástrojů a obrobků, možnost 4. a 5. osy apod. 

 
Publikováno: 27. 9. 2016 | Počet zobrazení: 1887 článek mě zaujal 415
Zaujal Vás tento článek?
Ano