asseco Aimtec murr

Inteligentní uchopovač pro kolaborativní roboty

Lídr v oblasti upínací techniky a uchopovacích systémů, společnost Schunk, přichází se zcela novým chapadlem Co-act JL1, který udává směr pro první inteligentní kooperaci člověka s robotem, tzv. HRC (Human/Robot Collaboration), kde koncový efektor umožňuje bezprostřední vzájemnou spolupráci s člověkem.

 
Díky použití různých senzorů je možné upravovat uchopovací proces v reálném čase. Těmito „smysly“ jsou situační, okolní a aplikační podmínky zaznamenávány, vyhodnocovány a komunikovány. Chapadla Co-art budou v budoucnu schopna předávat všechny relevantní procesní a okolní údaje řídicím a výrobním systémům. Přitom je kladen důraz na optimalizaci procesů, inteligentní tok materiálu a
 neustálou dokumentaci. Tento systém ideálně doplňuje intuitivní interakce mezi chapadlem a obsluhou.
U automatizace s roboty se rýsuje nový trend představující enormní výzvu pro všechny výrobce komponent. Kde lze plnou hospodárnou automatizaci výrobních nebo montážních linek realizovat pouze podmíněně, je nezbytné vyčlenit jednotlivé procesy a rozdělit je mezi člověka a robot. Autonomně operující koboty (roboty, které mohou být umístěny v blízkosti lidí) převezmou ergonomicky nepříznivé nebo monotónní práce, jako např. zvedací nebo polohovací výpomoc. Nejenom že se tím sníží fyzická zátěž člověka, ale celý proces se zefektivní, zvýší se flexibilita a dosáhne se nižších prostorových nároků.
Především v oblasti montážních aplikací se bude počet roboticky podporovaných asistenčních systémů zvyšovat. Proto budou potřebná spolehlivá chapadla, která na úrovni komponent sloučí bezpečnostní funkce, senzoriku a vzájemné propojení.

 
Publikováno: 27. 9. 2016 | Počet zobrazení: 1732 článek mě zaujal 341
Zaujal Vás tento článek?
Ano