asseco Aimtec murr

Oživí Průmysl 4.0 zájem o ověřování kvality?

Z hlediska zajištění spolehlivosti technických konstrukcí je úloha nedestruktivního zkoušení (NDT) konstrukcí a materiálů zcela nezastupitelná. Mezi základní metody NDT tradičně patří kontrola vizuální a kapilární, dále metoda magnetická prášková, radiografická, ultrazvuková, metoda vířivých proudů a skupina postupů pro měření těsnosti. 

 
Portfolio metod se neustále rozšiřuje a mezi standardní dnes patří i metoda akustické emise a infračervená defektoskopie. Nejnověji se do skupiny NDT postupů řadí i metoda magnetické paměti materiálů. Podobně jako další technické obory i oblast NDT prožívá velmi rychlý kvalitativní růst, který spočívá nejen v elektronizaci a miniaturizaci přístrojů, ale i v postupném prolínání jednotlivých fyzikálně odlišných metod, jejichž kombinace umožňuje vývoj univerzálních zařízení. Je proto velmi užitečné, že v edičním plánu TechMagazínu se již několik roků v období přelomu roku do druhého pololetí pravidelně objevuje odborná tématika zaměřená na oblast NDT a další příbuzné obory, které vyhodnocují stav konstrukcí bez jejích poškození (NDE – Non-destructive Evaluation, SHM – Structural Health Monitoring, atd.). 
 
Význam NDT roste, ale firmy jej spíše podceňují
V loňském čísle se úvodní text k této části přílohy jmenoval "Česká defektoskopie rok poté" a byl věnován především výsledkům Evropské konference o NDT (ECNDT 2014), která se konala v Pražském Kongresovém centru. Zde jsem poněkud zklamaně konstatoval, že ve světě velmi
 pozitivně přijatá akce celosvětového významu, naše domácí odborníky příliš neoslovila a především pracovníci z vysokých škol a výzkumných pracovišť nevyužili možnosti, které nabízela přítomnost nejvýznamnějších světových NDT odborníků v Praze. 
Bohužel letos se moje skepse ještě prohloubila, neboť v "nedalekém" bavorském Mnichově (13. - 17. 6. 2016) pořádali naši němečtí kolegové obdobnou ještě rozsáhlejší akci - WCNDT 2016, tentokrát s označením "světová". Organizátoři připravili historicky zřejmě největší konferenci a výstavu, které se podle předběžných údajů zúčastnilo více než 2600 účastníků a 273 vystavujících firem. Výstavu navštívilo dalších cca 1400 návštěvníků. V odborném programu bylo představeno 670 přednášek v 9 paralelních sekcích a více než 100 posterů ze všech oborů NDT, NDE a SHM. Na této akci byly představeny pouhé dva odborné příspěvky z Česka! Toto číslo zřejmě něco vypovídá o stavu výzkumu v oblasti NDT na našich vysokých školách a výzkumných ústavech, případně o chuti prezentovat veřejně své výsledky. Naši čest v Mnichově zachraňovali pouze vystavovatelé a částečně návštěvníci výstavy. Svoje špičkové produkty a služby, které plně snesou mezinárodní srovnání, zde prezentovalo 6 firem registrovaných v České republice. Tradičně se zúčastnila i Česká společnost pro NDT, zapsaný spolek (ČNDT), která se představila v rámci prezentací národních společností. Tyto výsledky jsou vzhledem k historii českého strojírenství a stavebnictví a zejména úkolům, které jsou očekávány v souvislosti s avizovaným nástupem tzv. 4. průmyslové revoluce velmi alarmující. 
Bude dostatek nových odborníků?
Současná situace nás značně zneklidňuje, nicméně ČNDT je nezisková organizace, která má pouze omezené možnosti působení na odpovědné pracovníky. Pořádáme semináře, konference, finančně podporujeme účast mladých zájemců na významných mezinárodních konferencích, vydáváme nejrůznější tiskoviny (časopis, odborné brožury, plakáty), ale ani to nestačí. Dokud se nepodaří alespoň na jedné vysoké škole vybudovat obor profesně zaměřený na výchovu NDT, NDE a SHM specialistů, bude budoucnost našeho oboru stále nejasná.
Přesto musíme být i nadále optimisty a snažit se probudit větší zájem o obor zejména mezi mladou generací technických specialistů. Jednou z cest k tomu je i pořádání mezinárodních setkání, a možnost získat informace přímo od skutečně špičkových odborníků v oboru. Skutečně mimořádnou akcí této kategorie světového významu bude např. právě letošní 32. Evropská konference o akustické emisi (EWGAE 2016), kterou uspořádáme ve dnech 7. – 9. září v Praze. Toto setkání světových odborníků z více než 20 zemí bude zaměřeno jak na další rozvoj metody, tak zejména na rozšíření obecného povědomí o možnostech aplikace AE ve strojírenství, dopravě, energetice, stavebnictví apod.
Druhým vrcholem naší letošní činnosti bude samozřejmě již 46. mezinárodní konference a výstava NDE for Safety / Defektoskopie 2016, která se uskuteční ve dnech 8. – 10. listopadu 2016 v Lázních Luhačovice. Tato událost je určena široké odborné veřejnosti.
Přijměte prosím naše pozvání na některou z uvedených akcí, případně Vás zveme mezi naše členy. Další informace jsou k dispozici na webu společnosti: www.cndt.cz
Pavel Mazal, prezident ČNDT

 
Publikováno: 10. 10. 2016 | Počet zobrazení: 1680 článek mě zaujal 388
Zaujal Vás tento článek?
Ano