asseco Aimtec murr

Nedestruktivní kontrola polem vířivých proudů

Nedestruktivní kontrola metodou vířivých proudů je většinou spojena s kontrolou teplosměnných trubek, zjišťováním trhlin a s povrchem komunikujících vad. Při těchto kontrolách se používá většinou samostatných sond - měničů. Použití více měničů zároveň dává zcela nový obraz o zkoušeném materiálu. Tato metoda se nazývá pole vířivých proudů.

 
Pokud se pořizuje záznam pohybu jednoduché sondy, je získávána informace pouze z jedné dráhy. Pokud se použije větší množství seřazených měničů do řady, získává se informace o celé ploše odpovídající šířce sondy. Toto tzv. pole vířivých proudů a získaný výsledek je možné přirovnat tzv. C-skenu, pořizovanému ultrazvukovou metodou. Díky tomu je získáván komplexní obraz stavu povrchu, především lze velmi dobře zmapovat přítomnost trhlin.
Metoda pole vířivých proudů umožňuje efektivně doplnit či v některých případech i nahradit různé povrchové metody nedestruktivního zkoušení, jako je magnetická metoda prášková a kapilární metoda. Na rozdíl od nich je při měření pořizován záznam, který je možné dále zpracovávat a archivovat. 
Víceměničové sondy mají několik desítek měničů - cívek. Díky přepínání cívek lze během jednoho pohybu daným směrem zároveň detekovat příčné i podélné vady. Sondy je možné spojit s enkodérem pohybu a díky tomu přesně určovat polohu jednotlivých zjištěných vad. Sondy jsou konstruované pro zkoušení kovových materiálů a to jak magnetických tak nemagnetických. Kontrolu je možná provádět i na natřeném povrchu cca 500 mikronů, je ale nutné ověřit citlivost na měrce.
Sondy se dodávají různě konfigurované, nezanedbatelnou výhodu má ohebná sonda, kterou je možné, i když omezeně, tvarovat podle potřeby a tím zkoušet i složitější tvary než je rovina.
Vzhledem k tomu, že obzvláště ohebné sondy jsou náchylné na poškození, je vhodné používat manipulační techniku - kromě tvarování podle zkoušeného povrchu to umožňuje i ochranu sondy proti mechanickému poškození a připojení enkodéru.
Tím se dostáváme i k nevýhodám těchto sond - náchylnost k mechanickému poškození byla již zmíněna, dále je to relativně velká citlivost na lift-off efekt, malý hloubkový záběr (což je ale charakteristické i pro další zkoušení - magnetickou metodu práškovou a kontrolu příložnou sondou klasickou metodou vířivých proudů, rychlost zkoušení je relativně nízká, avšak plně dostačující ve srovnání s klasickou kontrolou ploch příložnými sondami vířivých proudů či ultrazvukem.
Hlavními výhodami je ale mapování plochy, přizpůsobitelnost zkoušené ploše, „3D“ obraz a archivace.
 
Použití techniky
Společnost TEDIKO používá pro kontrolu metodou pole vířivých proudů zařízení renomovaných výrobců. Tato metoda na těchto univerzálních zařízeních doplňuje ostatní metody - kontrolu vířivými proudy (eddy current - ET), vzdáleným polem vířivých proudů (remote field ET - RFT), magnetickými rozptylovými toky (magnet flux leakage - MFL) a ultrazvukovou metodu IRIS. Všechny tyto metody jsou integrovány do jednoho zařízení ovládaného pomocí počítače. Součástí systému je speciální software pro měření, archivaci a hodnocení.
Metoda pole vířivých proudů je používána s vysokou efektivitou ke kontrole povrchu trubek, tyčí, provozovaných ocelových konstrukcí, ale i lopatek turbín, dělicích rovin zařízení atd.
Naše společnost používá často pro měření manipulační prostředky vyvinuté na míru přímo ve společnosti. Tyto prostředky umožňují kontrolovaný pohyb měřicích sond, urychlují a zpřesňují kontrolu. To je případ i zde popisované metody. Moderní metody návrhu a výroby umožňují operativní a pružné uzpůsobování měřicího zařízení okamžitým požadavkům.
Kromě výše popsané metody se zabýváme i ostatními nedestruktivními a destruktivními zkouškami materiálů, diagnostikou stavu a sledováním životnosti výrobních zařízení v energetice, teplárenství, chemickém průmyslu včetně rafinérií a dalších průmyslových oborech, zajišťováním revizí a zkoušek tlakových a plynových zařízení, termovizních a geodetických měření, přejímkami investičních celků ve výrobních závodech a během stavebně montážních prací, poradenskou, konzultační a školicí
 činností. 
Zavádění nových metod, jako je např. IRIS, patří mezi základní principy společnosti v závazku poskytovat svým zákazníkům služby vynikající kvality, které budou plně uspokojovat jejich požadavky a očekávání nejen současná, ale i budoucí.

 
Publikováno: 10. 10. 2016 | Počet zobrazení: 1910 článek mě zaujal 396
Zaujal Vás tento článek?
Ano