asseco Aimtec murr

Kamery měří precizní práci robotů

Výhodou robotů je jejich vysoká úroveň přesnosti opakování, ale environmentální a teplotní vlivy jsou příčinou možných odchylek. K dosažení trvale spolehlivé přesnosti jsou nutné časté rekalibrace. Obecné kalibrační metody se ale zaměřují pouze na zajištění opakované přesnosti, přičemž tolerance u takovýchto řešení se nachází v rozmezí milimetrů, což jsou v praxi nedostatečná rozpětí.

 
Díky systému absolutního in-line měření, tj. technologii dvojitých senzorů s kamerami o vysokém rozlišení, který představila společnost Isra Vision na nedávném veletrhu Automatica v Mnichově, je umožněno určit přesně relativní odchylky v měření senzorů. Toto nové plně automatizované optické řešení určuje polohu hlavy robota v šesti stupních volnosti prostřednictvím absolutního on-line měření, s přihlédnutím k prostorové koordinaci a úhlu sklonu.
Měřící systém zaručuje vysoce přesné in-line měření, aniž by koreloval se souřadnicovými měřicími zařízeními (CMM). Fotogrammetrický vícekamerový systém využívá při určování prostorové polohy snímače namontované na robotu všech šesti stupňů volnosti, což podstatně zvyšuje přesnost měření. Zejména přímé měření na výrobní lince poskytuje velké ekonomické výhody a rychlou návratnost investic.

Absolutní měření snižuje kalibrační úsilí
S použitím několika high-end GigE kamer zachycuje celou pracovní plochu robotu, a umožňuje rychle a přesně určovat polohy a orientace senzoru. Tento systém překonává typickou nevýhodu průmyslových robotů: jejich neschopnost udržet vysokou opakovatelnou úroveň měření a absolutní pohybovou přesnost.
Nový systém učiní použití průmyslových měřicích robotů mnohem jednodušší a pružnější, protože umožňuje určit absolutní prostorové polohy robota, které mají být stanoveny. Pracovní cestovní trasy robota tak mohou být upraveny efektivně pomocí off-line programování a aniž by bylo nutné vzít v úvahu zvláštní podmínky a omezení. Dokonce i v náročných produkčních prostředích lze robustní měřicí systém snadno integrovat do robotických měřicích buněk a procesů. Zachytit absolutní pozici senzoru trvá systému méně než jednu sekundu.
 
Nezávislý na teplotě
Měřicí systém je založen na metodě fotogrammetrie, což zajišťuje zejména vysokou dostupnost. K měření v robotické buňce se používají čtyři kamery (vzhledem k možnosti potenciální chyby způsobené robotem by jedna nebo dvě kamery nemusely být dostačující), aby bylo dosaženo požadované úrovně přesnosti. Kamery jsou umístěny ve stabilním rámu z kompozitního materiálu z uhlíkových vláken a vybavené infračervenými LED svítilnami. Žádné další nastavování není k provádění měření nutné.
Inovativní systém výrazně zvyšuje flexibilitu robotické měřící techniky a umožňuje absolutní měření s nejvyšší úrovní přesnosti. Dokonce i v každodenním použití přináší robustní instalace dokonalé výsledky bez ohledu na teplotu a výrazně snižuje potřebu kalibrace. Klíčovou výhodou je, že absolutní měření se provádí přímo in-line - měřící laboratoře a časově náročný transport jsou minulostí.

 
Publikováno: 10. 10. 2016 | Počet zobrazení: 1826 článek mě zaujal 417
Zaujal Vás tento článek?
Ano