asseco Aimtec murr

Světélkujícími plasty proti padělatelům

Německý Leibnizův ústav pro nové materiály (INM) představil také nové transparentní tepelně stabilní světelné pigmenty, které poskytují vysokou ochranu před paděláním.

 
Vědečtí pracovníci sdružení v Leibnizově institutu pro nové materiály vyvinuli světelné částice, které, pokud jsou aktivovány ultrafialovým světlem, nebo vystaveny působení rentgenových paprsků, svítí oranžovo-červeným zbarvením, a co je zvlášť důležité: vykazují také dobrou odolnost vůči vysokým teplotám.
Dosud používané světelné částice, které jsou využívány např. k ověřování pravosti bankovek pod UV světlem, jsou obvykle vytvořeny z organických sloučenin, takže nejsou vhodné pro vysoké teploty, protože v takových případech se světelné částice rozpadají. Proto je nelze použít pro ochranu
např. částí motorů v automobilech nebo u různých spotřebičů, které jsou padělateli často kopírovány či falšovány, jelikož tam dochází při používání k vysokým teplotám.
Originální automobilové komponenty a náhradní díly lze opatřit jakousi pečetí kvality výrobce, aby spotřebitelé měly jistotu, že použitím originálních dílů minimalizují rizika nebezpečí havárie či poškození daného zařízení, a že výrobce za ně ručí. Originalitu dílů však lze prokázat pouze v případě, že ochrana před padělky odolává vysokým teplotám a příslušné značky lze snadno přečíst. „U našich svítivých pigmentů můžeme dosáhnout teplotní stabilitu až do 600 °C. Vývojářům se podařilo vyvinout způsob výroby, při kterém se uplatňují mokré chemické procesy, částice nejen splňují požadavky odolnosti vůči vysokým teplotám, ale s přidáním vhodných rozpouštědel mohou být také převedeny na tisknutelné pasty. Následně mohou být snadno vytištěny na mnoho materiálů např. s využitím sítotisku," vysvětluje vedoucí Inovačního centra na INM Peter William de Oliveira.
Použití svítivých pigmentů vyrobených z oxidu yttritého nebo oxidu gadolinia, obvykle v podobě tištěných vzorů vytvořených v bílém nebo transparentním provedení umožňuje, že v UV světle nebo po vystavení rentgenovým paprskům září pomerančově červenými odstíny. Pomocí různých výrobních podmínek a s použitím speciálních výrobních postupů lze dosáhnout legováním částic mezi 7 a asi 600 nanometry toho, že odpovídají široké škále požadavků kladených na různé průmyslové procesy.

 
Publikováno: 10. 10. 2016 | Počet zobrazení: 1847 článek mě zaujal 400
Zaujal Vás tento článek?
Ano