asseco Aimtec murr

Budoucnost má jméno 5G

Podle studie společnosti Ericsson se počet k síti připojených věcí ode dneška do roku 2020 zdvojnásobí, takže celkově by v roce 2020 mělo být k síti nějakým způsobem připojeno 50 mld. zařízení.  

 
Huawei odhaduje ve stejné době počet připojených zařízení dokonce na dvojnásobek a uvažuje o 100 mld. těchto komponent systému IoT. Jeho součástí budou chytrá města, propojená autonomní vozidla a mnoho dalších zařízení v průmyslu i v domácnostech. Jejich provoz bude vyžadovat rychlou a spolehlivou síť s ohromnou kapacitou a velmi nízkou odezvou. A právě to má splnit 5G s latencí kolem 1 ms, což je přibližně 20x méně, než u dnešních moderních sítí. Dodavatelé komunikačních technologií proto intenzivně pracují na těchto řešeních, která se představila i na MWC 2016. Cisco, Ericsson a Intel budou např. spolupracovat na vývoji a testování prvního routeru pro mobilní sítě 5G. Huawei ve spolupráci s Deutsche Telekom ukázal jako první na světě technologii dělení sítě 5G E2E, umožňující vytvářet vrstvené sítě na požádání pro různé aplikační scénáře s vysokou flexibilitou a účinností. Firma představila i naživo využití technologie milimetrových vln (mmWave) Mu-MIMO (multi-user MIMO) v pásmu 73 GHz, dosahující rychlosti až 70 Mbps s vysokou účinností spektra.
Také Samsung představil řadu klíčových 5G inovací, včetně pokročilých platforem, které pokrývají pásma od 3,5 do 28 GHz a 60GHz milimetrové vlny, mezi jejichž výhody patří ultravysoké přenosové rychlosti a extrémně nízká latence. Ukázal také prototypy buněk malé velikosti pro milimetrové vlny a technologii Full Dimension-MIMO, která je schopná zvýšit kapacitu buněk o více než 65 % ve srovnání se standardní MIMO.
Spektrum mmWave je ideální pro rozmístění malých buněk s vysokou hustotou, speciální antény v kombinaci s technologií zpracování signálu umožňují techniky vyspělého hybridního beamformingu, které zvyšují kapacitu buněk a zajišťují nejlepší možný signál, jež je přímo směřován do uživatelova zařízení. Samsung již úspěšně demonstroval systém multibuněčné mobility. Typická mobilní sít dnes může být složitou spletí technologií. Většina je složena z řady různých kmitočtových pásem a technologických standardů (2G, 3G, LTE, WiFi). Díky novému konceptu Smart Multi-Link s využitím kombinace technologií Network Function Virtualization (NFV) a Software-Defined Networks (SDN) ve sjednoceném řešení budou moci operátoři agregovat připojení napříč libovolným počtem přístupových technologií (např. třípásmové LTE + WiFi či 5G + LTE-U). 

 
Publikováno: 10. 10. 2016 | Počet zobrazení: 1866 článek mě zaujal 420
Zaujal Vás tento článek?
Ano