asseco Aimtec murr

„Žulový“ mobil, který nelze odposlouchávat

Nakolik si ceníte své soukromí? Pokud nejste skalní stoupenci Apple nebo jiné značky, a zhruba 30 tisíc Kč považujete za investici přiměřenou tomu, aby to, co probíráte po telefonu nebo prostřednictvím SMS zůstalo výhradně mezi vámi a volaným, může být smartphone brazilské bezpečnostní firmy Sikur tím pravým.

 
Už samotný název Granite Phone (odkazující na anglický výraz pro nerost proslulý svou odolností - žulu) naznačuje, že jde o něco extrémně robustního - a to podle výrobce tento přístroj skutečně je. Zajišťuje několikanásobné šifrování přenášených informací a tím i bezprecedentní soukromí pro hlasovou i psanou komunikaci či výměnu souborů. Hardwarově nevypadá nijak odlišně od běžných smartphonů a v principu jde o standardní mobil s podporou LTE, ovšem bližší pohled na jeho softwarové vybavení ukazuje už zcela jiný případ. Je vybaven vlastním prostředím, jehož základem je sice upravený Android 5.1, ale na něm už pracuje speciální software Sikur OS. Ten umožňuje běžnou komunikaci s jakýmkoli jiným telefonem, mobilním zařízením či počítačem, ale pokud dojde k výměně informací mezi dvěma GranitePhony nebo mezi GranitePhone a jiným přístrojem s aplikací Sikur, je veškerá komunikace zabezpečena několika úrovněmi šifrování. Kromě AES s délkou klíče 256 bitů je použit i kódovací algoritmus RSA s délkou klíče 2048 či 4096 bitů a další hashovací funkce. Díky tomu jsou kryptovací procesy v různých úrovních komunikace zdvoj- až ztrojnásobeny. Dokonce i v případě, kdy by došlo k úniku během mobilního přenosu, jsou získané informace pro útočníka bezcenné. 
Systém obsahuje základní aplikace pro telefonování, e-mailovou komunikaci, SMS, webový prohlížeč, kalkulačku a speciální zabezpečený chat a také mapy s navigací, hodiny, poznámky a kalendář, k nimž postupně přibývají další prověřené aplikace. Vzhledem k prioritní maximální bezpečnosti však mezi nimi něco jako Google Play a jeho sbírku aplikací nenajdete a systém ani neumožňuje jejich instalaci, není vůbec součástí systému a neponechává tak žádnou skulinu k úniku jakýchkoli dat.
K samotnému smartphonu však musíte připočítat i poplatky za využívání zabezpečeného prostředí, které je nabízeno ve dvou variantách: Essential, zajišťující základní funkce zabezpečené skupinové komunikace, kdy je počet odeslaných šifrovaných zpráv, stejně jako kryptovaných hovorů, omezen na 15 měsíčně, nebo nelimitované Enterprise.

 
Publikováno: 10. 10. 2016 | Počet zobrazení: 1855 článek mě zaujal 401
Zaujal Vás tento článek?
Ano