asseco murr

Strojírenský veletrh bude největší za posledních pět let

Od 3. do 7. října čeká návštěvníky brněnského výstaviště nejrozsáhlejší přehlídka průmyslových technologií za 5 posledních let. Sudé ročníky Mezinárodních strojírenských veletrhů jsou tradičně bohatší, protože se v jediném termínu konají také specializované veletrhy IMT, FOND-EX, WELDING, PLASTEX a PROFINTECH. 

 
Brněnský veletrh IMT je největší středoevropskou přehlídkou odvětví obráběcích a tvářecích strojů včetně dodavatelů pohonů, řídicích jednotek, nástrojů aj. Na tomto veletrhu se představí všichni významní účastníci a lídři oboru. Za obráběcí stroje to jsou firmy jako KOVOSVIT MAS, TAJMAC-ZPS, DMG MORI, YAMAZAKI MAZAK, z výrobců nástrojů pak GÜHRING, HOFFMANN, opět po roce ISCAR a TUNGALOY. V oboru tváření pořadatelé registrují meziroční nárůst plochy u hlavních lídrů a přibyly také nové firmy např. z Německa a Itálie. Potěšitelný je rovněž návrat významných firem, které v posledních letech nevystavovaly, jako např. DIETZ SYSTEME nebo GORE. Po dlouhé době bude opět obsazen pavilon Y, a to společností 4ISP, která zde poprvé a s ročním předstihem představí svůj inovativní projekt Eurazio.
Letošní zvýšený zájem o účast je také zásluhou konání bienálních technologických veletrhů, které vždy v sudých letech akcentují obory slévárenství, svařování, povrchových úprav a zpracování plastů. Všechny čtyři veletrhy se naplňují velmi dobře a zejména zájem o mezinárodní veletrh plastů, pryže a kompozitů PLASTEX překračuje očekávání pořadatelů. Přestože se krátce po něm koná světový oborový veletrh K Düsseldorf, účast na veletrhu PLASTEX 2016 již dnes překročila skutečnost roku 2014 a vystavovatelé jsou vedle tradiční haly G1 umísťováni také do sousední haly G2. Z lídrů oboru nechybí prakticky žádný a přihlášeny jsou firmy jako ARBURG, WITTMANN, BATTENFELD CZ, KUBOUŠEK, MORETTO, ENGEL, LUGER nebo VACULA. 
 
 

Mezinárodní slévárenský veletrh FOND-EX přivítá tradiční lídry jako firmy HÜTTENES-ALBERTUS CZ nebo LAEMPE+PANÁČKOVÁ. Po delší době se vrací ASK Chemicals Czech, VESUVIUS SLAVIA – divize Foseco a JUNKER Industrial Equipment. Vedle českých vystavovatelů mají zastoupení také Německo, Švýcarsko, Itálie a Polsko, nováčkem bude např. německá firma LINN HIGH THERM. Také na mezinárodním veletrhu svařovací techniky WELDING budou vystavovat lídři jako FRONIUS, CLOOS, ABB, YASKAWA, ARC-H nebo VALK WELDING. Po delší době se vrací společnost AIR PRODUCTS s nabídkou technických plynů a německá firma MERKLE, nováčkem bude australská společnost WELDBRUSH.

Vedle obráběcí techniky a elektrotechniky se nejvíce vystavovatelů hlásí k prezentaci v oboru Materiály a komponenty pro strojírenství. Letos zde nebudou chybět společnosti jako BIBUS, ISD Dunaferr, MUT TUBES, TOS ZNOJMO, ZKL Bearings CZ, a po delší době 1CSC, GAMA OCEL, KTR CR, NORD - Poháněcí technika, SARIV-NĚMČÍK a VAN LEEUWEN PIPE AND TUBE. Novými vystavovateli v oboru jsou např. firmy ANTEJAS STEEL, CERAMTEC, EKOENERGO GOLPRETECH, HAVEL METAL FOAM, MSV Metal Studénka, NORD-LOCK, OMCD a korejský SIMPAC.

Čína se představí ve velkém stylu
Čína se bude prezentovat v oficiálním „Pavilonu Číny“  v hale A1 s účastí provincií a měst Beijing, Shanghai, Zhejiang, Hilongjian, Dalian, Shanxi, Jiangsu, Hebei, Tianjin, Shandon, které představí významné čínské holdingy a technologické firmy, např. Aviation Industry Corporation of China, China Machinery Engineering Corporation, Yanfeng Automotive Interiors of SAIC Motor Corporation, Shanghai Electric, Inesa, Shanghai Rainbow Fish Ocean Technology, Zhejiang CF Moto a Wanxiang Group. Součástí bude účast malých a středních firem z provincie Zhejiang v pavilonu H. 
Celková výstavní plocha Číny bude 2700 - 3000 m2 s více než 150 vystavovateli a dalšími subjekty, které se na přípravě podílejí. Do Brna přicestuje 30členný organizační tým a 100 osob v rámci oficiálních delegacích. Organizačním zajištěním celého projektu je pověřena China Chamber for International Commerce (CCIC). Potvrzeným představitelem ČLR bude předseda CCPIT Jiang Zengwei. Bude se jednat o největší účast partnerské země v historii MSV. Kromě slavnostního zahájení čínského pavilonu v pondělí (3.10.) dopoledne se v úterý (4.10.) uskuteční Česko-čínské průmyslové fórum, B2B jednání s českými partnery a slavnostní Čínský večer. 
Čínské firmy se účastnily doposud převážně v takovémto rozsahu průmyslového veletrhu v Hannoveru. Na veletrhu ve střední Evropě se v takovémto rozsahu účastní poprvé.  Vystoupení Číny jako partnerské země MSV dotvrzuje politický a ekonomický rozvoj vztahů mezi oběma zeměmi v posledních letech.

Průmysl 4.0 uvidíme přímo v expozicích
Hlavním tématem ročníku byl stejně jako loni vyhlášen Průmysl 4.0 - integrovaný a automatizovaný průmysl, který je novou a nastupující čtvrtou etapou průmyslové revoluce. Zatímco před rokem nový směr ukazovala speciální výstava, letos bude Průmysl 4.0 prezentován přímo v expozicích vystavovatelů. V souvislosti s tématem Průmysl 4.0 se zaměří pozornost především na klíčové inovativní technologie automatizace, robotizace, digitalizace a zasíťování. Zajímavou novinku určenou do chytrých továren budoucnosti představí např. společnost KUKA Roboter CEE. V rámci MSV 2016 proběhne také tradiční průřezový projekt AUTOMATIZACE - měřicí, řídicí, automatizační a regulační technika, který je pořádán ve spolupráci s Elektrotechnickou asociací ČR a zviditelňuje možnosti využití automatizační techniky v jednotlivých oborech veletrhu. Vedle již zmíněné společnosti KUKA Roboter CEE jsou přihlášeni také další lídři oboru jako FANUC Czech s nejsilnějším robotem na světě, Siemens, MITUTOYO Česko, OLYMPUS Czech Group, UNIS nebo HARTING. Noví vystavovatelé se hlásí z České republiky, Rakouska, Německa a Polska.
 
 
 
Doprovodné projekty a konference
Součástí MSV zůstávají osvědčené akce jako výstava 3D digitální technologie nebo projekt Transfer technologií a inovací, kde se komerčním partnerům prezentují výzkumná centra a technické vysoké školy. Návštěvníci je tentokrát naleznou v pavilonu Z. V pavilonu Z bude opět umístěn také ElectroPark - přehlídka novinek členských firem Elektrotechnické asociace ČR - a nově tematická expozice Multifunkční obrábění. Dále se ve čtvrtek 6. října uskuteční tradiční jednodenní veletrh pracovních příležitostí v technických oborech JobFair MSV. V pavilonu A2 bude k vidění interaktivní prezentace vzorové balicí linky Packaging Live a první dva dny veletrhu kooperační platforma Kontakt-Kontrakt, organizovaná Regionální hospodářskou komorou Brno.
Připravovaný odborný doprovodný program je opět velmi bohatý a v kongresových halách a přednáškových sálech brněnského výstaviště bude rušno po celých 5 veletržních dnů. Tradicí je pondělní Sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR, v úterý proběhne mj. Business den Ruské federace a Česko-čínské podnikatelské fórum, na středu je připravován Business den Běloruska. 

Jiří Erlebach, BVV

 
Publikováno: 24. 10. 2016 | Počet zobrazení: 2250 článek mě zaujal 423
Zaujal Vás tento článek?
Ano