asseco murr

Rohové frézování jako nikdy předtím!

Společnost WNT přináší nový systém 4910 pro rohové frézování, který jako první umožňuje dosažení přesné 90° stěny s možností využití 8 řezných hran na jedné vyměnitelné destičce. V kombinaci s technologií Dragonskin nabízí nový typ frézy více než dvojnásobné zefektivnění v porovnání s předešlými obdobnými nástroji.  

 
Díky osmi použitelným řezným hranám na oboustranné vyměnitelné destičce, přesnému 90° profilu přenesenému na obrobek a poniklovanému základnímu tělesu zvyšující jeho životnost, je nový systém pro rohové frézování 4910 od firmy WNT jedinečný. Tyto vlastnosti, v kombinaci s vysokou produktivitou, enormní procesní spolehlivostí a atraktivní cenou v přepočtu na jeden břit, pasují tento systém do role nepostradatelného pomocníka při realizaci frézování do rohů a pravoúhlých stěn.  
„Výrobní podniky, které hledají výkonný, procesně spolehlivý a vysoce kvalitní systém pro rohové frézování, konečně budou mít to, co hledají: WNT jim přináší nový systém 4910 pro přesné 90° rohové frézování, který garantuje všechny prezentované konstrukční a uživatelské přednosti“, uvádí produktový manažer WNT Michael Scheffold, zodpovědný za oblast frézování pro celý koncern WNT. Sám je přesvědčený o tom, že z tohoto systému budou nadšení všichni, kteří při třískovém obrábění kladou velký důraz na kvalitu, procesní výkon a zejména na ekonomický přínos. Michael hned pro toto své tvrzení uvádí několik důvodů: „Dosud neexistoval žádný systém, který by umožňoval vyrobit přesnou 90° stěnu a současně využíval 8 řezných hran. Díky těmto přednostem není náš systém pouze jedinečný, nýbrž představuje i perfektní řešení pro firmy, které v rámci rohového frézování očekávají optimální výsledky, vysokou procesní spolehlivost a současně dlouhou životnost nástrojů. Na základě možnosti používání 8 řezných hran může náš systém pro rohové frézování navíc zaujmout i velmi atraktivní cenou na řeznou hranu“.
Pro tento systém ovšem není charakteristický pouze dobrý poměr cena/výkon. Hraje zde roli i celá
 řada dalších faktorů. Přesně ostřené vyměnitelné břitové destičky jsou velmi stabilní a výkonné a dimenzované pro realizaci těch nejnáročnějších obráběcích operací. Vyměnitelné břitové destičky garantují velmi měkký řez - tudíž bezvadně tichý chod, a to i v případě velkých posuvů. Tyto vlastnosti jsou nevyhnutné zvláště při obrábění tenkostěnných nebo nestabilních obrobků. Kromě toho lze tento systém, díky svému nízkému příkonu, používat i na strojích s nižším výkonem. „Navíc v kombinaci s legendární řadou povlaků Dragonskin WNT jsou destičky pro systém 4910 velmi otěruodolné a nabízí maximální výkon a životnost“, doplňuje Michael Scheffold další přednost z výhod tohoto systému. 
 
Prověřeno praxí
Michael Scheffold dokládá svoje tvrzení odkazem na různé praktické testy, v rámci nichž se testovaly nejrůznější vlastnosti uvedeného systému pro rohové frézování. Zde uvedeme dva praktické případy z mnoha od našich zákazníků. V prvním zákazník obráběl na stroji DMU 80 Monoblock 43 kW s horizontálním vřetenem předkované desky (materiál je legovaná ocel 1.6511, 36CrNiMo4) a náš nový systém pro rohové frézování použil pro stranové frézování a frézování drážek do plného materiálu. I když měla fréza ve srovnání s dosavadním systémem o jeden zub méně, výsledkem byla delší životnost nástroje i vyšší rychlost posuvu. Navíc nastavený způsob obrábění a materiál s vyšší pevností důkladně prověřil nový systém 4910. Na základě změn řezných parametrů se díky posuvu na zub fz 0,27 (dříve: 0,13) dosáhlo téměř 100 % navýšení. Objem materiálu odebraného za jednotku času se zvýšil o celých 84 % - ze 105 cm³/min na 193 cm³/min. Namísto dvou obrobků mohl náš zákazník nyní obrobit tři, aniž by musel otočit destičky. To představuje zvýšení produktivity o 50 %!
V druhém uváděném případě se obráběl materiál 1.2312 (40CrMnMoS8-6) na stroji DMU 80T. I v případě řezné rychlosti Vc = 150 mm/min, hloubky řezu ap = 3,5 mm a posuvu na zub fz = 0,22 mm, systém vykazoval velmi tichý chod. Po 20 minutách obrábění stále nebylo možné identifikovat opotřebení na řezných hranách, povrch byl perfektní a příkon činil pouhých 29 %. „Díky nové geometrii vyměnitelné břitové destičky a nestejnému dělení zubů je chod nástroje při obrábění velmi tichý, čímž se přirozeně prodlužuje i jeho životnost. Zákazníci obou případů byli na základě dosažených výsledků velmi spokojeni a při naší účasti na testech se nám podařila zvednout důvěra nejen v nový nástroj, ale i poukázat na celkový technický přínos firmy WNT“, popisuje se spokojeným úsměvem Michael Scheffold průběh úspěšných testů.  
 
 
 
Buďte také úspěšní 
V průběhu testování nového systému 4910 přímo u vybraných firem se celá řada z nich přesvědčila o jeho výhodách a rovnou přešla na tento typ frézy od WNT. Nejdůležitějším důvodem pro toto rozhodnutí je skutečnost, že systém umožňuje vytvoření přesné 90º stěny a nabízí 8 použitelných řezných hran na velmi stabilní destičce, což představuje výrazné zvýšení efektivity. Tento nový systém WNT se navíc prosazuje i svojí vysokou kvalitou a enormní procesní spolehlivostí a garantuje vyšší řezné rychlosti i větší posuvy, což pozitivně ovlivňuje objem odebíraného materiálu za jednotku času (cm3/min). Na základě stabilního provedení a povlaku Dragonskin bude nástroj navíc vykazovat dobré povrchové opracování a dlouhou životnost, díky čemuž se sníží i pořizovací náklady. Přesvědčivým argumentem je kromě efektivního cenového poměru na řeznou hranu i výběr z širokého nástrojového portfolia, vhodnosti použití pro hrubování a dokončování a možnosti obrábění široké palety materiálů.
Tento nový, uživatelsky přínosný, frézovací systém 4910 provází marketingová podpora se základními informacemi. Další technické a užitečné informace k tomuto produktu od společnosti WNT získají zájemci na firemním webu, anebo přímo u odborných techniků firmy. 

 
Publikováno: 26. 10. 2016 | Počet zobrazení: 1923 článek mě zaujal 402
Zaujal Vás tento článek?
Ano