asseco murr

Rozpínací otvorové kalibry

Průměry otvorů se měří standardně pomocí dutinoměrů, seřizovaných pomocí nástavných kroužků nebo exaktně proměřeného otvoru vybrané součástky. Ke kontrole, zda je průměr otvoru v toleranci, slouží mezní válcové kalibry. Tato zařízení vyhovují většině požadavků jak na měření, tak i kontrolu.

 
V procesu výroby je někdy požadována kontrola možnosti zasunutí protikusu (hřídel, trn) do otvoru, a to bez nutnosti měřit skutečný průměr otvoru. Občas také vyvstane potřeba kontrolovat, jestli v důsledku vylomení části brusného kotouče nevznikne v otvoru výronek, který by narušil průběh návazných dokončovacích operací. To lze také přirozeně řešit i pomocí mezních válcových kalibrů.

Pokud chceme zvýšit produktivitu takové kontroly, ale třeba i životnost, jsou optimální rozpínací otvorové kalibry s kulovou funkční plochou, která umožní mnohem operativnější navádění kalibru do otvoru. Možností stavění rozměru se výrazně zvýší užitná hodnota a plně se eliminuje vliv opotřebení; v pracovním rozsahu kalibru se nastaví s µm citlivostí požadovaný průměr. 

Příklad rozpínacího kalibru je na fotografii. Požadovaný rozměr je nastavován mikrometrickým šroubem, umístěným v prostoru rukojeti, a to optimálně za pomoci koncové měrky a pasametru. Kalibry jsou vhodné jak pro ruční, tak i automatickou kontrolu. Výrobcem je brněnská společnost MESING, která je specializovaná na zakázkovou měřicí a automatizační techniku. Zakázkově řeší i tyto trny.


 
Publikováno: 1. 11. 2016 | Počet zobrazení: 1662 článek mě zaujal 404
Zaujal Vás tento článek?
Ano