asseco murr

Rychlé a přesné obrábění ve světě rychlých kol

I když si nejmodernější strojírenské technologie obvykle spojujeme s výrobou průmyslových produktů a zařízení, neobejdou se bez nich ani obory, jako je např. špičkový sport. Příkladem může být digitální výroba a Průmysl 4.0 v Kompetenčním středisku Porsche  Motorsport CNC, kde se systémem CELOS® vyrábí toto oddělení proslulé automobilky pro své závodní vozy nejkvalitnější komponenty v dokonale organizovaných procesech.

 
Četné pozice na stupních vítězů, dvojité vítězství v 24hodinovém vytrvalostním závodě Le Mans, stejně jako získání trofeje pro umístění řidiče a týmu na mistrovství světa v roce 2015, poskytují působivý důkaz o jednom z nejrychlejších příběhů o úspěchu v závodech sportovních vozidel. K tomuto úspěchu přispělo také technologické partnerství se společností DMG MORI. Vedoucí inovace v konstrukci obráběcích strojů zásobuje tým Porsche nejnovějšími výrobními technologiemi a ten působí jako dodavatel samotných vysoce kvalitních komponentů. V kompetenčním středisku Porsche Motorsport CNC v DECKEL MAHO Seebach DMG MORI kombinuje desetiletí zkušeností s obráběním pomocí špičkového softwaru.
 
CELOS® se ujímá vedení důsledné organizace procesu
Výkonnost, spolehlivost a přesnost jsou faktory, které určují úspěch nebo porážku ve světě motoristického sportu, a to jak na závodní trati, tak ve výrobě. A to je přesně tam, kde Dr. Thomas Hauer, vedoucí výroby u DECKEL MAHO Seebach, vidí výzvu pro DMG MORI jako dodavatele dílů: „Stejně jako při motoristických závodech, výroba komponent je také o tom být rychlejší a lepší než ostatní." A toho lze dosáhnout pouze využitím nejmodernějších technologií. „V rámci softwarového balíčku pro řízení a provoz na bázi APP DMG MORI umožňuje jak konzistentní řízení, správu dokumentace a vizualizaci objednávek, procesů a strojních dat, tak i řízení strojů na dílně. CELOS® tak jedinečným způsobem kombinuje plánování výroby a dílnu do vysoce účinného smluvního servisního partnerství,“ říká Dr. Hauer.
Do konce roku 2015 vyrobili u DMG MORI pro tým Porsche více než 60 různých komponent v celkovém množství přesahujícím 2300 jednotlivých kusů. Škála těchto dílů zahrnuje krom ostatních položek komplexní tělesa čerpadel a elektromotorů, stejně jako sofistikované montážní prvky pro inovativní brzdový systém. Vývojáři ze závodního týmu dodávají potřebné CAD údaje, přičemž odborníci na obrábění v Seebachu jsou odpovědní za celý proces až k finálnímu obrobku. 
Pro DMG MORI a tým Porsche se zejména rozhraní CELOS® ukázalo být základním kamenem jejich partnerství. V Kompetenčním středisku Motorsport CNC jsou softwarem CELOS® vybaveny všechny obráběcí stroje, a kromě toho má tým k dispozici rovněž počítačovou verzi CELOS®. 
 
Strojové dvojče v počítači
Počítačová verze CELOS® PC slouží jako software pro centrální plánování a pro řízení. Jednotlivé úlohy jsou zcela odděleny od strojů pomocí ovládací konzole.  Správce úloh kombinuje NC programy, plán nastavení a nástrojů do jednoho pracovního úkonu. V souladu s tím nelze v Kompetenčním středisku Motorsport CNC najít žádné technické výkresy ani dokumentaci v papírové podobě. Plánovač úloh pak podrobně rozvrhne práci a přiřazuje ji konkrétnímu stroji. Současný stav stejně jako případné dopady změn prováděných na poslední chvíli lze zobrazit pomocí ovládací konzole. Zde CELOS® pomáhá upřednostnit pracovní procesy stroje podle příslušné dodací lhůty. „V rychle se měnící oblasti motoristického sportu jsou extrémně krátké časové prostory ve výrobě prostě součástí každodenního podnikání. 
Vedle nástrojů pro plánování a řízení umí ovládací konzole CELOS® načítat data ze všech připojených obráběcích strojů v reálném čase. Uložená data pak mohou být použita k provedení provozní analýzy za účelem optimalizace výroby v krátkodobém a střednědobém horizontu. Vytváření sítí strojů v kombinaci s kontinuálním záznamem dat v reálném čase je důležitým krokem směrem k Průmyslu 4.0.
 
 
 
Procesní řetězec DMG MORI - 1: 1 simulace na závodní dráze
Jedním z vrcholů výroby komponent je procesní řetězec DMG MORI. Zahrnuje konstrukci, programování a následnou simulaci NC programu 1:1 na virtuálním stroji. Jelikož se komponenty pro LMP1 vyrábějí „z pevného bloku", provedení frézovací strategie má ústřední význam. Na jedné straně je potřebná programovací strategie pro každý úkol v procesním řetězci bez ohledu na to, jak je tento úkol složitý, a na straně druhé virtuální stroj sleduje proveditelnost stejně jako i 100% bezpečnost proti kolizi. 
Význam virtuálního stroje DMG MORI je srovnatelný se závodním simulátorem pro piloty. „Umožňuje 1:1 simulaci skutečného obrábění na počítači - včetně kinematiky stroje a ovládání. To umožňuje přesně nastavit obráběcí proces dle požadavku na jednotlivé součásti za účelem trvalého snižování neproduktivních časů mezi cykly“, vysvětluje Dr. Hauer.

 
Publikováno: 1. 11. 2016 | Počet zobrazení: 1808 článek mě zaujal 391
Zaujal Vás tento článek?
Ano