asseco murr

Energeticky nezávislé snímače pro výrobu

Účinné zacházení s energií má pro firmy ve strojírenské výrobě velký význam. Pro optimalizaci spotřeby energie výrobních zařízení musí být veškeré příslušné údaje o spotřebě zaznamenávány a analyzovány. Společnost Festo ve spolupráci s partnery ve výzkumném projektu ESIMA vytvořila koncepci řízení spotřeby energie vycházející ze snímačů s jednoduchou instalací.

 
Kromě vývoje energeticky nezávislých snímačů byla ve výzkumném projektu ESIMA (Energy-autonomous Sensors and Interaction with Mobile Users, tj. energeticky nezávislé snímače a interakce s mobilními uživateli) hlavní součástí vizualizace, která obsluze zařízení nabízí diferencovaný přehled vlastních procesů, a přispívá tak k rozvoji výrobních zařízení Průmyslu 4.0.
Pomocí této koordinované koncepce může být vypočítána spotřeba energie, např. pro jednotlivé výrobky. Rozhodující předností je, že snímače lze snadno doplnit do stávajících výrobních zařízení. Během výrobního procesu jsou zaznamenávány veškeré příslušné údaje o spotřebě, včetně spotřeby elektrické energie (proud, napětí a výkon) a spotřeby stlačeného vzduchu (tlak, průtok). Bezdrátové systémy snímačů mohou rovněž zaznamenávat příslušné parametry prostředí, jako např. teplotu, vlhkost a obsah CO2. Údaje měření jsou poté předběžně zpracovány a předávány rádiovým spojením základní jednotce.
 
Snímač stlačeného vzduchu s rádiovým přenosem dat
V průběhu projektu byl vyvinut snímač stlačeného vzduchu, který současně měří tlak a průtok vzduchu. Tyto údaje pak předává rádiem základní jednotce. Integrovaná jednotka s turbínovým generátorem ovládaná malým množstvím stlačeného vzduchu dodává elektrickou energii pro napájení elektrických součástí.
Frekvenčně agilní proces zajišťuje spolehlivost bezdrátového přenosu dat: systém opakovaně mění vysílací a přijímací frekvenci, aby nedocházelo ke kolizi s ostatními rádiovými systémy, např. stávající sítí WLAN. Závěry projektu ESIMA jsou rovněž začleněny do vývoje „bezdrátového“ systému IO-Link. Získané údaje lze pomocí vyvinuté internetové aplikace zobrazovat na mobilních zařízeních, jako jsou chytré telefony nebo tablety. Vzhled lze upravit podle požadavků uživatele. Obsluha může např. sledovat snímané údaje a podmínky strojního zařízení, zatímco vedoucí skupiny může mít větší zájem o spotřebu energie a výrobní statistiky.
 
Řízení údajů o spotřebě energie pro Průmysl 4.0
„Výsledky projektu ESIMA nám ukazují, jak lze energetické údaje zaznamenávat úsporněji a přizpůsobivěji,“ řekl Bernd Kärcher, vedoucí projektu ESIMA ve společnosti Festo. „Získávání údajů, jejich rádiový přenos a vizualizace na mobilních terminálech zajišťují efektivní řízení spotřeby energie v kontextu Industry 4.0.“
Kromě optimalizace spotřeby energie je další výhodou poskytování služeb. Protože snímače automaticky zaznamenávají i nejmenší odchylky od normálních hodnot, lze do zařízení zasáhnout včas a zabránit tak nákladným prostojům ve výrobě.

 
Publikováno: 1. 11. 2016 | Počet zobrazení: 1600 článek mě zaujal 374
Zaujal Vás tento článek?
Ano