asseco murr

Simulace pěnění polyuretanových systémů

Díky úpravě simulačního nástroje UlraSim rozšířila společnost BASF portfolio svých služeb pro polyuretanové systémy v automobilovém interiéru. Simulační nástroj UltraSim byl upraven tak, že lze nyní spolehlivě předpovědět chování polyuretanových systémů při napěnění jak u otevřených tak uzavřených forem. Novinku už začali využívat dodavatelé pro automobilky.

 
Přístrojové desky jsou velké a složité součásti, které výrobci automobilů s ohledem na bezpečnostní předpisy nechávají schvalovat individuálně pro každý model vozu. Při výrobě je pěnicí proces velmi důležitým faktorem, který musí zajistit, aby se nosič, kůže, PU pěna a příslušná konstrukce airbagu spojili a vytvořily harmonické komponenty. S nástrojem UltraSim mohou být PU pěny vyráběny efektivně v souladu s procesy a postupy, které odpovídají příslušným částem. Rozhodujícím aspektem je, že proces navrhování a designu začíná již v rané, čistě virtuální, fázi projektu. Pro zákazníky jde tak o významnou pomoc s ohledem na projektování řezných časů, optimalizaci návrhu formy a plánování vývojových prací nákladově efektivním a komplexním způsobem.

Výsledek viditelný už na počátku
Precizní simulace tak představuje výraznou přidanou hodnotu a to zejména v počátečních fázích projektu. Simulační nástroj se stává nedílnou součástí výpočtu chování komponent pro výrobní proces různých částí. UltraSim obsahuje na míru vytvořené materiálové modely pro PU systémy, takže procesy a parametry vstřikování, pěnění a vytvrzení polyuretanu lze detailně předpovědět. Analýza tak pro potřebné propočty dostává k dispozici přesně typické vlastnosti příslušných materiálů: reakčního procesu v závislosti na teplotě a tvorbě pěny, stejně jako výsledné profily hustoty a tekutosti během pěnění. Díky tomu je možné vytvořit na místě nezávisející výpočty procesu napěňování: od vstřikování přes kompletní plnění formy až po konečnou hustotu části.

Parametry pod kontrolou
Nastavení správných parametrů procesu je stejně důležité jako mít přesný popis chování materiálu. Simulace plnění pěnou umožňuje analyzovat vstřikovací polohy, trasu směšovací hlavy a orientaci formy, ale také pomůcky pro správné proudění, design ventilace i zavírací časy. Proces pěnění v otevřených i uzavřených formách je tak transparentní, a může být detailně přezkoumán s použitím tzv. virtuální lupy. U procesu s uzavřenou formou mohou být výsledky simulace použity pro hodnocení různých vstřikovacích návrhů, aby se zabránilo např. vytváření vzduchových dutin a linek svarů. V případě otevřených forem může běžet série virtuálních simulací pro optimalizaci vstřikovacích vedení pro PU systém. Simulace přináší přidanou hodnotu zvláště v rané fázi projektu, neboť obecně snižuje dobu vývoje. V případě, že simulační program zjistí nějaký problém, mohou uživatelé přizpůsobit geometrii součásti a odvětrání konstrukce bez dodatečných nákladů.
Spektrum aplikací pro zmíněnou novinku je velmi široké: Nová simulační služba je v současné době používána v zákaznických projektech pro řadu různých komponent, jako jsou kryty motorů, volanty, pro integrální a pružné pěny. Střednědobým cílem je využít UltraSim k určení ideálních parametrů zpracování všech PU systémů do forem, ale také získat vhled do ideálního PU systému pro konkrétní danou formu.

 
Publikováno: 1. 11. 2016 | Počet zobrazení: 1739 článek mě zaujal 366
Zaujal Vás tento článek?
Ano