asseco murr

Mobilní kryt chrání citlivé plastové materiály před vlhkosti

Výrobci plastových produktů používají obvykle předsušený plastový granulát z pytlů, zejména při výrobě malých dílů. Pokud však tyto pytle nejsou rychle vyprázdněny při kontinuální výrobě, granulát - v závislosti na typu - poměrně rychle absorbuje vlhkost ze vzduchu a charakteristiky zpracování se změní. Pro ochranu citlivých materiálů před absorpcí vlhkosti a znečištěním vyvinula firma Motan praktický, snadno ovladatelný systém.

 
Nežádoucímu zvlhnutí lze zabránit pomocí mobilních krytých zásobníků: Nový typ BB 60, vhodný pro 25kg pytle, vyžaduje pouze malé množství oleje a jen minimální množství vzduchu bez obsahu vody (lze nastavit v závislosti na typu materiálu mezi 0,06 a 0,6 m³/h) ze systému stlačeného vzduchu, aby granulát dlouhodobě vydržel ve stavu, v jakém byl dodán. Sací box umožňuje jednoduché a bezprašné připojení k přepravě materiálu do stroje. Volitelná kontrola stavu naplnění spustí optický alarm, když je dosaženo minimální úrovně naplnění. Díky pojízdnému rámu je inertizující zásobník snadno ovladatelný a může být nasazen flexibilně. Zařízení je vhodné zejména pro malé části a mikrovstřikování, které často vyžadují velmi úzce vymezené vlastnosti materiálu, kdy jinak nelze zaručit stabilní parametry zpracování s minimálními energetickými náklady.
Verze bez speciálního krytu slouží buď jako přepravní kontejner, nebo pro skladování granulátu s afinitou nízké vlhkosti, která udržuje materiál v bezpečí před kontaminací. Oba typy také zabraňují škodám na majetku v důsledku přímého použití pytlů i kontaminaci materiálu a znečištění kolem stroje.

Suché ze zásobníku do stroje
Pokud není k dispozici centrální zásobování, je obvykle větší množství materiálu čerpáno z
 osmihranných zásobníků (tzv. octabin) různých velikostí. Nebezpečí absorpce vlhkosti je zde po otevření vnitřní fólie, což má za následek změny důležitých materiálových vlastností. Tomu může zabránit speciální krycí ochranná vrstva BO 1500 vyrobená z polykarbonátu, která je robustní, ale přesto s nízkou hmotností. Dva samosvorné otvory pro sací potrubí s Ø 45 a 60 mm umožňují bezpečný provoz, vnitřek zásobníku je možné sledovat díky průhlednému materiálu. Velmi malé množství oleje a vzduchu bez příměsi vody ze systému stlačeného vzduchu (nastavitelné mezi 0,24 a 3 m³) zabraňují absorpci vlhkosti i u extrémně hygroskopických materiálů, jako PA6. To zaručuje stabilní procesy pro celou dobu extrakce ze zásobníku, a to i během delších výrobních přestávek, a ušetří nákladné a časově náročné následné sušení otevřených kontejnerů. 
Alternativní víko bez krycího zařízení je vhodné pro použití s materiály, které nejsou tak citlivé na vlhkost. Ergonomický kryt chrání obsah před kontaminací a životní prostředí před granulátovým prachem. Oba typy mohou být použity na všech standardních evropských oktabinech.

 
Publikováno: 1. 11. 2016 | Počet zobrazení: 2330 článek mě zaujal 429
Zaujal Vás tento článek?
Ano