asseco murr

Čeká Zemi vycházejícího Slunce soumrak fotovoltaiky?

Japonská fofovoltaika má problém: vláda snížila dotace na fotovoltaiku, a řadě firem podnikajících v tomto oboru může dokonce hrozit riziko bankrotu. Varovnou prognózu představila počátkem srpna výzkumná společnost Tokyo Shoko Reserch, která se specializuje na údaje o bankrotech. 

 
Během prvního pololetí letošního roku zbankrotovalo podle statistik analytiků 31 firem aktivních v oblasti solárních elektráren. To bylo o 24 % více než ve stejném období loni. Důvodem je redukce vládních dotací, která negativně ovlivnila zisky firem a odrazuje od nových vstupů do odvětví. Pokud bude toto tempo pokračovat, překoná podle Tokyo Shoko Research počet bankrotů loňských 54 firem (i když tempo, jakým přibývají, zpomalí z téměř 50 %) a v Japonsku zřejmě letos zbankrotuje rekordní počet firem aktivních v oblasti produkce elektřiny ze sluneční energie. Země se přitom nedávno pustila do několika velkorysých ambiciózních solárních projektů, jako např. výstavby velkých plovoucích fotovoltaických elektráren.

Postfukušimský solární boom rozkolísal trh
V roce 2012 dostaly japonské energetické firmy nařízeno, že musejí kupovat část elektřiny z
 obnovitelných zdrojů. Cílem bylo zaplnit propad dodávek elektřiny poté, co země v reakci na neštěstí v jaderné elektrárně Fukušima odstavila veškeré své jaderné reaktory. To vedlo v Japonsku ke zrychlení nárůstu solárních elektráren, vláda nabídla pro nové elektrárny využívající obnovitelné zdroje dotaci na 20 let, její hodnota však každým rokem klesá, což tlačí na ziskovost solárních elektráren. Kromě impulsu k solárnímu boomu však vedly i k deformaci trhu a nerovnováze - včetně zvýhodnění solární energetiky vůči jiným obnovitelným zdrojům energie, kdy prakticky každý měsíc byla instalována 1 GW fotovoltaického výkonu - takže úřady začaly podporu fotovoltaiky postupně revidovat. V letošním roce se již proti původnímu návrhu snížily dotace o téměř polovinu. Jejich postupný pokles tak vytváří mnohem méně atraktivní podmínky pro podnikání v tomto oboru a dává nebezpečný signál, že OZE přes svůj ekologický přínos nejsou bez rozsáhlých dotací na energetickém trhu v konkurenci s klasickými zdroji energie životaschopné, což je špatná zpráva pro zastánce zelené energie. Dotace, které měly nastartovat rozvoj fotovoltaiky, by se tak - přinejmenším v zemi, která navíc patří mezi uznávané technologické lídry a průkopníky zavádění solární energetiky - paradoxně mohly stát i jedním z jejích zabijáků.

Na špici ve vývoji i v instalacích
Japonsko patří k největším světovým výrobcům fotovoltaických systémů a stejně tak i mezi světovou špičku pokud jde o jejich vývoj. V Roce 2013 překročilo podle údajů serveru Solarbuzz jako 5. země na světě (po Německu, Itálii, Číně a USA) hranici 10 GW instalované kumulativní kapacity solární energie. Stejnou kapacitu pak nyní představuje nově instalovaná fotovoltaika jen za uplynulý rok 2015. Od počátku „solárního boomu“ nastartovaného rokem 2012 přibylo v zemi podle údajů Japonského ministerstva hospodářství, obchodu a průmyslu (METI) celkem 85 GW instalovaného výkonu solárních elektráren. Země během posledních 10 let zvýšila objem solární energetiky 23krát! V dubnu letošního roku, kdy Japonsko liberalizovalo svůj energetický trh, který dosud ovládalo 10 regionálních operátorů a ukončilo „daňové prázdniny“, se však situace začíná dramaticky měnit. Podle nově navrhovaných pravidel by měl dostat zřejmě už příští rok šanci aukční systém a velké solární projekty získávat operátoři, kteří by je dokázali budovat a provozovat s nejnižšími náklady.
 
 

 
Publikováno: 1. 11. 2016 | Počet zobrazení: 2271 článek mě zaujal 438
Zaujal Vás tento článek?
Ano