asseco murr

Expert nabízí nižší provozní náklady

Značka Peugeot stejně jako sesterský Citroën v případě modelu Jumpy, obnovuje modelovou řadu v segmentu LUV a před nedávnem představil zcela nového Experta. Jde o pracanta postaveného na novém podvozku vycházející z modulární platformy EMP2. Díky ní získal na kompaktnosti a snížila se také jeho hmotnost. Poprvé nabízí prvky výbavy, které se v tomto segmentu dosud neobjevily.

 
Furgon Expert je stavěn tak, aby dokázal pokrýt různé způsoby využití s maximální přepravní kapacitou. V nabídce je ve třech délkách: Compact (L1 - 460 cm), Standard (L2 - 495 cm) a Long (L3 - 530 cm). Všechny disponují jednou výškou 190 cm z důvodu vjezdu do krytých parkovišť, kromě nejdelší verze L3, jenž je o 3 cm vyšší, a maximálním užitečným zatížením 1400 kg. Verze 
Compact umožňuje nakládat až 5,1 m3 s užitečnou délkou 332 cm. Díky těmto parametrům a kratším převisům poskytuje velmi dobrou manévrovatelnost v městském provozu. Verze L2 a L3 umožňují naložit až 3 europalety. Furgony jsou na výběr ve dvou úrovních výbavy: Access a Allure. Pro potřeby různých profesí je Expert k dispozici ve verzích: Polokombi s 5 či 6 sklopitelnými sedadly, Plošina s kabinou a Combi pro přepravu až 9 osob. 
O pohon se starají moderní nové motory Euro 6 objemu 1,6 nebo 2,0 l a o výkonech od 95 po 180 k s technologii BlueHDi. Tato technologie využívá upravené výfukové potrubí složené z modulu selektivní katalytické redukce (SCR) a aditivního filtru pevných částic. Výhodou systému je, že funguje i při nižších teplotách a po nastartování umožňuje rychleji dosáhnout maximální účinnosti. Výrobce tak docílil nejen nižší spotřebu, ale i snížení oxidu dusíku emitovaných motorem a eliminoval až 99,9 % pevných nespálených částic bez ohledu na jízdní podmínky. 
Peugeot v novém Expertu nabízí prvky, které se v tomto segmentu vyskytují poprvé, např. boční posuvné dveře s bezdotykovým ovládáním (kopnutím nohou pod rohem zadního nárazníku se dveře otevřou, ale také zavřou) nebo systému Moduwork (otvor v přepážce ústící pod krajním sedadlem spolujezdce), který umožní převoz předmětů o délce 4 m. Novinkou je také systém promítání informací na čelní sklo (Head up Display) a čtení dopravních značek se zobrazením povolené rychlosti, stejně jako automatické přepínání dálkových světel. 
Poprvé se u Experta objevuje dotykový 7" displej, který doplňuje multimediální systém. Nová je také online 3D navigace s hlasovým ovládáním a dopravními informacemi v reálném čase, zadní parkovací kamera se zoomem, a funkce varování před snížením pozornosti řidiče. Praktickou funkcí je také Mirror Screen, který umožňuje používat aplikace chytrého telefonu na dotykovém displeji.
Nová platforma EMP2 umožnila snížit hmotnost vozu oproti předchozí generaci o 100 až 150 kg podle použitého motoru a jak uvádí výrobce, díky spojení této platformy a motorů BlueHDi vykazuje
 Expert velmi nízkou spotřebu a splňuje emisní normu Euro 6. V testech EuroNCAP získal díky novému podvozku a zesílené karoserii plných 5 hvězdiček.
Za příplatek může být Furgon vybaven tažným zařízením s různými snímatelnými háky a Combi odnímatelným celým tažním zařízením. Díky tomu může vůz vléct až 2,5 t nákladu za sebou. Peugeot Expert nabízí velmi nízké provozní náklady, zejména díky spotřebě paliva a servisnímu intervalu 40 000 km / nebo 2 roky. Jeho akční cena začíná na 379 000 Kč.
/pk/

 
Publikováno: 1. 11. 2016 | Počet zobrazení: 1935 článek mě zaujal 417
Zaujal Vás tento článek?
Ano