asseco Aimtec murr

Nové procesory na obzoru

Výrobci počítačů se mohou začít připravovat na novou generaci procesorů. Intel i AMD už oznámili své plánované novinky. Novinky obou hlavních rivalů by se měly v následujícím období objevit v chystané škále počítačů různých kategorií.

 
I když výrobci hledají nové technologie a materiály, jež by vystřídaly klasické na křemíku založené čipy, které se s nástupem výrobních postupů využívajících stále menší nanometrové formáty blíží k fyzikálním limitům Mooreova zákona, a již existují experimentální projekty využívající odlišné principy, na jejich komerční uplatnění si musíme ještě nějaký čas počkat. I křemíkové procesory se však dají stále ještě zdokonalit.

Rozčeřené vlny intelovského jezera
Intel představil nové přírůstky „jezerní“ řady. Kódové označením Kaby Lake, je určeno pro nové procesory Core 7. generace, což je aktualizace loni uvedených čipů řady Skylake, která přináší nejen výkonová vylepšení, ale i změnu v dosavadní kategorizaci intelovských procesorů. Kromě nepříliš výrazného zvýšení výkonu je to hlavně zlepšená podpora kódování a dekódování 4K videa, která umožnila snížit zatížení procesoru při těchto operacích z původních ca 60 % na pouhých 5 % a tím i spotřebu energie z 10 na 0,5 W. Zásadní změnu však prodělalo označování čipů nové generace, kdy je pro správnou orientaci potřeba sledovat nejen označení samotného typu procesoru, ale i číselné označení konkrétního modelu - jinak může dojít k situaci, kdy se pod souhrnným obecným označením typově výkonnější verze může skrývat úspornější a tudíž méně výkonnější varianta určená pro levnější zařízení. To se týká zejména nejúspornějších čipů s označením „Y“ (Core M3, M5 a M7) dedikovaných v řadě Skylake pro levné notebooky, protože nyní dochází k jejich přejmenování, kde původní označení zůstane jen pro M3 a výkonnější verze dostanou místo „M“ označení Core i5 a i7, označení „U“ je vyhrazeno pro ultrabooky a výkonné kompaktní notebooky. 
Ještě letos by se mělo na trhu objevit 6 levných procesorů „Apollo Lake“ pro desktopy i notebooky s novou úspornější 14nm architekturou Goldmont. Budou disponovat novou grafikou 9. generace, kterou výrobce používá i u procesorů s architekturou Skylake, a měly by vystřídat dosavadní čipy s architekturou Braswell. Jde především o úsporné a levné dvou- i čtyřjádrové čipy určené jak pro desktopy (řada J), tak pro notebooky (řada N) pracující na frekvencích 1,1 - 2 GHz s možností překlopení do turbo režimu na (zhruba dvojnásobně) zvýšené taktovací frekvenci 2,2 - 2,6 GHz.
Na příští rok je plánována ve strategii výrobce další významná změna v podobě nástupu zcela nové generace s kódovým označením Cannonlake, která by měla být vyráběna 10nm technologií a nabídnout ještě lepší parametry.

Zenoví mistři v podání AMD
Nezahálí ani konkurenční AMD, která v létě představila jednak procesory s novou architekturou Bristol Ridge kombinující procesory a grafiku (měly by být konkurencí hlavně intelovským procesorům řady Core i3 a i5 řady Skylake), a následně také novou mikroarchitekturu ZEN, která znamená přechod na 14nm výrobní proces s využitím FinFET tranzistorů. Zen nabídne SMT, tedy podporu více vláken (bude pracovat s dvěma vlákny na jedno fyzické jádro), a vyrovná skóre s Intelem, který tuto technologii, ve svých čipech už několik let používá, a přinese vyšší efektivitu díky novému 14nm procesu. Od architektury Zen si AMD slibuje 40% zvýšení počtu provedených instrukcí během jednoho taktu (IPC) při nižší energetické náročnosti. První desktopové čipy této řady by se měly objevit na trhu počátkem roku 2017 v počítačích Lenovo a HP. Ty by měly následně doplnit mobilní procesory pro notebooky, úsporné modely pro hybridní tablety bez aktivního chlazení, ale i serverové verze a výkonné procesory pro datacentra. 
Jako první produkty, v nichž se nová architektura uplatní, by se měly objevit procesory s označením Summit Ridge určené do patice AM4, která přinese podporu pro dvoukanálové paměti typu DDR4 a rozhraní USB 3.1 (Gen 2), úložiště NVMe, SATA Express či PCIe 3.0. 
AMD už avizovalo také procesory Naples, určené pro servery, které budou využívat zcela novou patici označovanou jako socket SP3 a měly by zvládnout až 32 jader, tzn. 64 výpočetních vláken.

 
Publikováno: 30. 11. 2016 | Počet zobrazení: 1662 článek mě zaujal 394
Zaujal Vás tento článek?
Ano