asseco Aimtec murr

Europolu pomáhají s rozpoznáváním tváří Češi

V boji proti terorismu a pro vyšetřování případů závažné trestné činnosti hrají významnou úlohu i moderní identifikační technologie. Mezi klíčové patří systémy rozeznávání osob. Evropský policejní úřad Europol si pro tento účel zvolil jako jeden ze svých stěžejních systémů forenzní software pro detekci a rozpoznávání tváří od české firmy Eyedea Recognition.

 
Česká společnost Eyedea se zabývá vývojem a využitím metod strojového učení a umělé inteligence pro pokročilou analýzu videozáznamů. Produkty firmy, k jejímž minoritním vlastníkům patří i ČVUT v Praze, se uplatňují především v oblasti bezpečnosti, dopravy a v automobilovém průmyslu. 
„Software Eyedentity úspěšně využíváme při vyšetřování případů organizované trestné činnosti a v boji proti terorismu v členských státech EU,“ uvedl pracovník haagského protiteroristického střediska Europolu (European Counter Terrorism Centre). Systému Eyedentity využívají také české bezpečnostní složky - Policie ČR, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu či Protidrogová jednotka.
Jádro systému je založeno na pokročilých metodách strojového učení (machine learning), počítačového vidění a hlubokých neuronových sítích. „Metody strojového učení, které patří do oblasti umělé inteligence, samy automaticky nalézají nejvhodnější způsoby vyhodnocení tváří na základě desítek miliónů příkladů.“ říká hlavní inženýr projektu Eyedentity Radek Svoboda. 
Systém je optimalizovaný s ohledem na rychlost a přesnost rozpoznávání, díky tomu jde o ideální řešení problému identifikace a verifikace obličejů. Podporuje všechny hlavní platformy a rozsáhlé množství obrazových a videoformátů. Podobnostní metrika umožňuje rychlé rozpoznání milionů jedinců a porovnávání s databázovými údaji. Software je schopen identifikovat uvedeného jedince v nejlepších 50 porovnáních s databází o 10 000 osobách. Výsledkem je 200násobné snížení potřebné manuální práce. 

 
Publikováno: 30. 11. 2016 | Počet zobrazení: 1787 článek mě zaujal 365
Zaujal Vás tento článek?
Ano