asseco Aimtec murr

České zbrojovky měly loni úspěšný rok

Po prvotním období humanistické euforie 90. let minulého století, která způsobila zemětřesení ve struktuře české zbrojní výroby, se tento segment, který tradičně tvořil v historii českého průmyslu významnou část, opět začíná hlásit o své místo na slunci. Export zbraní a vojenského materiálu z ČR dosáhl loni rekordní hodnoty. Ukazují to údaje ze zprávy MPO ČR, které koncem srpna projednala vláda, a statistiky Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR (AOBP).

 
Kromě tradičních výrobců zbraní a vojenského materiálu jako jsou Česká zbrojovka, Aero, Tara Trucks, výrobci munice Sellier & Bellot, Explosia, Zeveta, Poličské strojírny nebo výrobce radiokomunikačni a radarové techniky ERA, Ramet, Retia, aj., se do zbrojního segmentu začínají pouštět i další firmy - např. brněnský výrobce traktorů Zetor se chystá vyrábět i obrněná vozidla, vzniklo několik menších, ale poměrně úspěšných výrobců střelných zbraní apod. Došlo také k reorganizaci části zbrojařského segmentu, kdy vzniklo sdružení Czechoslovak Group (CSG), v jehož rámci synergicky působí několik dříve samostatných firem, včetně podniků jako Tatra Trucks, či Excalibur Army, nebo letos nově vytvořený podnik Tatra Defence Vehicles (TDV) - vůbec první zcela nová továrna na výrobu pozemní vojenské techniky v Česku od konce druhé světové války.

Svět nakoupil české zbraně za 15 mld. Kč
Koncem loňského roku mělo povolení k provádění zahraničního obchodu s vojenským materiálem podle údajů MPO ČR celkem 226 právnických osob a dvě fyzické osoby, přičemž MPO loni zrušilo povolení jedné firmě, která přestala splňovat podmínky pro jeho držení. Jejich prostřednictvím se vyvezlo zboží za zhruba 15 mld. Kč. Celkem bylo uděleno 1144 licencí k vývozu vojenského materiálu v hodnotě 24 mld. Kč. Do zemí EU vyvezly české zbrojovky loni vojenský materiál za 4,3 mld. korun. Největší objem zakázek směřoval do Bulharska, kde export dosáhl jedné miliardy korun, na Slovensko vyvezly české firmy zbraně a zařízení za 967 mil. Kč a do Itálie v hodnotě 531 mil. Kč. Ze zemí mimo EU byl loni nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR v tomto segmentu Irák, kam se vyvezlo zboží za 1,64 mld. Kč, a Spojené státy americké (1,1 mld. Kč). 
Pro srovnání: v předcházejícím roce 2014 se z Česka vyvezl vojenský materiál v hodnotě 11,8 mld. korun. Největší část (28 %) mířila do států EU a do Iráku. V roce 2014 tvořily 31 % vývozu vojenského materiálu dopravní prostředky, 23 % letecká technika, munice a energetické látky 13 %, elektronika 12 % a 7 % připadalo na ruční zbraně. Téměř třetina (30 %) českého exportu zbraní směřovalo z hlediska teritoriální struktury do EU, 27 % na Střední Východ. Po 14 % bylo vyvezeno do Asie a do Ameriky, 10 % procent do Afriky a 5 % do evropských zemí mimo EU.

Dříve Blízký a Střední Východ, nyní hlavně USA a země EU
Jak uvedl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek, export pro české zbrojařské firmy představuje 90 % jejich produkce. V jiných zemích EU a NATO je to obvykle 10 až 30 % celkového objemu jejich výroby. V posledních letech se ale změnila teritoriální struktura českého exportu. Výrazně se během loňského roku zvýšil především vývoz do USA, které by se podle Jiřího Hynka mohly stát v této branži i hlavním obchodním partnerem, jímž byla v roce 2014 Saúdská Arábie. Vzrostl také vývoz vojenské techniky a materiálu do EU. 
Hodnota exportu střelných zbraní dosáhla 3,3 mld. Kč. Z toho 592 mil. Kč připadá na vývoz dlouhých zbraní v celkovém počtu 71 533 ks, kromě nich české zbrojařské firmy loni vyvezly 86 736 revolverů a samonabíjecích pistolí v hodnotě 835 mil. Kč, přičemž většina z toho směřovala k zákazníkům do USA, do Jižní Afriky a Kanady. 
Nejsou to ovšem jen zbraně, co tvoří významné exportní zakázky českého obranného průmyslu, ale i komodity spadající do kategorie tzv. dvojího užití, kde počet udělených povolení k vývozu tohoto zboží a technologií činil za loňský rok 417, a to do 72 zemí - nejčastěji šlo o export do Ruské federace (71 povolení), Číny (37), Indie (28) či do Íránu (21). Mezi nejčastěji vyvážené zboží dvojího užití patřily hlavně strojírenské výrobky, např. obráběcí stroje, zařízení Nanospider, přenosný detektor Explonix či hmotnostní spektrometry, výrobky chemického průmyslu (především kyanid sodný a draselný), ale např. i rastrovací elektronové mikroskopy či ochranné plynové masky a filtry. 
Rozvíjí se však i obchod opačným směrem. Dovoz vojenského materiálu dosáhl loni 1,4 mld. Kč. Ministerstvo průmyslu udělilo 500 licencí s hodnotou zboží 19,4 mld. Kč. Na dovoz pyrotechnických výrobků bylo podle údajů ČTK v roce 2015 vydáno osmi společnostem 93 povolení z Číny a jedno povolení pro dovoz z Japonska s deklarovanou dovozní hodnotou 520 mil. Kč. 

 
Publikováno: 30. 11. 2016 | Počet zobrazení: 2203 článek mě zaujal 410
Zaujal Vás tento článek?
Ano