asseco Aimtec murr

V Brně se představily i vozíky Still

Další ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu je za námi a specialista na intralogistická řešení, společnost Still, se již tradičně prezentoval na volné ploše mezi pavilony C a F. Letošní expozice navázala na předchozí prezentace produktových novinek na německých veletrzích LogiMAT a CeMAT.

 

Dlouhodobě se firma Still soustředí především na vozíky s úspornými pohony, ať už elektrické, ve kterých je již historicky jedničkou, nebo alternativní pohony, jako třeba hybridní dieselelektrický pohon. Proto i na letošním strojírenském veletrhu představila novinky z této oblasti, na kterou se zaměřuje i svou kampaní „Mise: Nulové emise".

Elektrické a hybridní pohony jsou budoucnost
Hlavní novinkou byl prémiový vysokozdvižný vozík RX 70 s nosností 3,5 t disponující hybridním pohonem. Od představení prvního vozíku modelové řady RX 70 uběhlo přesně 10 let. K jubilejnímu výročí tak výrobce přišel s upraveným modelem, který se poprvé představil veřejnosti na hannoverském veletrhu CeMAT. Nový vozík se stále opírá o hlavní vlastnosti původního modelu, a to především o efektivní výkon překládky při nízké spotřebě paliva. Přepracovaná verze se pak pyšní nejen moderním vzhledem, ale také prodlouženým rozvorem kol, což umožňuje stabilnější a komfortnější jízdu.
Dalším strojem, který byl na expozici k vidění, a kterým společnost Still udává trendy a hranice výkonu, je 8tunový elektrický vozík RX 60 80. V roce 2015 tento stroj s přehledem vyhrál IFOY Award v kategorii „Vysokozdvižné vozíky s protizávažím o nosnosti nad 3,5 t“ a svým výkonem porazil i vozíky se spalovacími motory v této kategorii. Kromě schopnosti v praktickém nasazení, především s ohledem na hospodárnost, efektivní využívání energie, životnost, bezpečnost, ergonomii a design, byl hodnocen i inovační přínos.

Li-Ion technologie udává směr
To, že neustále narůstá trend využití baterií s lithium-iontovou technologií v manipulační technice, dokládá v posledních letech nejen výrazně se zvyšující podíl elektrických vysokozdvižných vozíků na trhu z celkového obratu v Evropě, ale také skutečnost, že stále více uživatelů z logistiky a průmyslu dokáže ocenit výhody Li-Ion baterií oproti běžným olověným bateriím. Experti z Frauenhoferova institutu pokládají Li-Ion baterii, která funguje jako centrální zásobník energie, za klíčovou technologii budoucích pohonů. Tyto baterie jsou při vhodném dimenzování určené pro všechny druhy elektrických vozíků, u kterých se využije jejich vysoká výkonnost.
Výhody Li-Ion baterie jsou nesporné. Baterie je 100procentně bezúdržbová, takže odpadá veškerá údržba týkající se doplňování elektrolytu. Lze kdykoli a ve velmi krátkém čase provést mezidobíjení bez nutnosti speciálních prostor pro nabíjení. Tyto faktory zvyšují disponibilitu vozíků a mají citelný vliv na provozní náklady. Manipulační technika vybavená Li-Ion technologií spotřebuje již v současnosti až o 30 % méně energie než stroje s olověnými bateriemi a kapalným elektrolytem. Navíc její životnost je s 2500 garantovanými nabíjecími cykly minimálně dvojnásobná, podle druhu nasazení dokonce několikanásobná v porovnání s životností olověných baterií. V expozici Still byla tato technologie představena ve spojení s ručně vedeným nízkozdvižným vozíkem EXU.

Pomocník při vychystávání
Kromě klasických vozíků byl představen i unikátní produkt, a to Ergopick. Jde o vozík pro horizontální vychystávání CX-S s vakuovým hadicovým zvedákem včetně jeřábového výložníku. Díky tomuto systému lze efektivně a ergonomicky vychystávat těžká a objemná břemena o nosnosti 40 kg bez nutnosti náročného shýbání obsluhy.
„V letošní expozici jsme nabídli spoustu novinek, které udávají směr budoucnosti manipulační techniky a velmi nás těší stále velký zájem našich stávajících zákazníků a obchodních partnerů, kteří každý rok ví, kde náš stánek najdou. Získali jsme i mnoho nových zajímavých kontaktů. Velmi pozitivně také vnímáme stále vzrůstající zájem studentů nejen o manipulační techniku obecně, ale také o firmu STILL jako o atraktivního potenciálního zaměstnavatele“, řekl Jan Weiss, regionální vedoucí prodeje firmy STILL.
Firma STILL nabízí na celém světě komplexní intralogistická řešení a inteligentní kombinaci vysokozdvižných vozíků, skladové techniky, softwaru, služeb a servisu. Aktivity zakladatele firmy Hanse Stilla, který se v roce 1920 pustil do podnikání, přerostlo v celosvětově známou a silnou značku. Klíčem úspěchu společnosti jsou vysoce efektivní produkty, které sahají od specifických komplexních nabídek pro malé a velké provozy v různých oborech až po počítačové logistické programy pro řízení skladů a materiálových toků. Více na www.still.cz nebo na www.facebook.com/still.

 
Publikováno: 22. 12. 2016 | Počet zobrazení: 1950 článek mě zaujal 393
Zaujal Vás tento článek?
Ano