asseco Aimtec murr

Jen houšť, a více vřeten!

Pokud by se dalo soudit z novinek představených na nedávném veletrhu AMB, roste mezi výrobci obráběcích strojů popularita vícevřetenových zařízení, jako řešení, jak znásobit produktivitu. Své dvouvřetenové stroje představovalo ve Stuttgartu hned několik firem.

 
Pod mottem „digitálně obohacené obrábění“ představila značka Chiron komplexní zařízení pro integrované broušení a frézování vyvinuté ve spolupráci s firmou Scherer. Jeho součástí je obráběcí centrum pro vysoce efektivní dokončovací operace z nové generace dvouvřetenových vysokorychlostních vertikálních obráběcích center DZ18W. Chiron má ve svém portfoliu hned několik dvouvřetenových strojů, mj. např. horizontální obráběcí centra řady FZ26 a DZ26. Už na loňském veletrhu EMO uvedly firmy ve světové premiéře obdobnou kombinaci pro vysokorychlostní obrábění velkých dílů. Ta byla tvořena vertikálním soustruhem Scherer VDZ 100 DS propojeným s výkonným dvouvřetenovým obráběcím centrem Chiron DZ12 W s výměníkem obrobků a integrovanou robotickou automatizací FlexcellUno pro soustružení a frézování válcových komponent hlav vstřikovacích čerpadel.
Svým novým dvouvřetenovým strojem se na AMB pochlubila i německá firma Schwäbische Werkzeugmaschinen (SW). Představila premiérově model řady BA, který má vynikat přesností a dynamikou. Jde o dvouvřetenové provedení, koncepčně vycházející z jednovřetenového stroje BA one6. Zařízení je určeno zejména pro obrábění hliníku, litiny, titanu nebo oceli. Zcela nový BA W08-22 je extrémně rychlý stroj pro obrábění lehkých kovů. Zdvojnásobenou výrobu ve stejném čase zajišťuje dvojité horizontální vřeteno a rozšířená pracovní plocha (800 x 900 x 650 mm), která poskytuje více prostoru i pro ty největší obrobky. Technologie přímého pohonu (Direct Drive - DD) ve všech osách nabízí optimální akceleraci a rychlost (až 2 G a 120 m.min-1), dvě nezávislé osy X a Z zvyšují pružnost a přesnost. Konstrukce monobloku, dvojitý otočný nosič a nakládání obrobku v cyklu představují osvědčené standardy strojů firmy SW, implementované do 4 a 5osého obrábění.
Ovšem ani dvě vřetena nebyly pro švábské konstruktéry zjevně dostatečným řešením, takže jejich počet zvýšili raději rovnou na čtyři. Čtyřvřetenová verze s označením BA W04 s technologií přímého pohonu ve všech osách vybavená lineárními motory v osách X, Y a Z a motory s točivým momentem u rotačních os je skutečný "dostihový kůň". Tato verze, jak charakterizuje výrobce nové vícevřetenové zařízení, je rychlá, spolehlivá a minimalizuje neproduktivní čas při obrábění neželezných kovů. Zařízení, které vzbudilo velký zájem na trhu, představuje optimální řešení pro obrábění hliníkových dílů, které se krátce po svém uvedení etablovalo např. jako ideální stroj pro výrobu hlavního brzdového válce a krytů ABS ventilů v automobilovém průmyslu. Obráběcí centrum BA W04, navržené rovněž na základě monoblokové koncepce, je vybaveno integrovanou 3osou jednotkou a dvojitým otočným stolem. Jde o stroj, který dosáhl na novou úroveň stability a přesnosti při nejvyšší míře zrychlení a zachování maximální flexibility a produktivity, popisuje výrobce tento produkt.
 
Publikováno: 22. 12. 2016 | Počet zobrazení: 1975 článek mě zaujal 376
Zaujal Vás tento článek?
Ano