asseco Aimtec murr

Horizontální stroj ve vertikálním převleku

Značka Makino uvádí pod označením DA300 své nejnovější 5osé vertikální obráběcí centrum, zaměřené na průmysl výroby dílů. Kombinuje nejlepší konstrukční charakteristiky vertikálních i horizontálních obráběcích center a výrazně zkracuje časy cyklu dílů při dosahování velmi přesného výkonu.

 

Chytré funkce už v základu
S nejnovější řídicí jednotkou Professional 6 (PRO 6), vyvinutou pro intuitivní ovládání prostřednictvím zjednodušených nabídek a ikon podobných smartphonu, je stroj vybaven různými inteligentními funkcemi pro zvýšení produktivity, lepší bezpečnost a snadnosti obsluhy. Řada dříve volitelných funkcí byla zařazena už jako standardní vybavení.
Nové funkce ovládání pohybu Geometric Intelligence (GI) zkracují celkovou dobu cyklu, speciálně u typických výrobních komponentů. Vrtání GI umožňuje vřetenu a nástroji jet od otvoru k otvoru v oblouku místo sledování pravoúhlé dráhy, což zkracuje nevyužité doby v porovnání s běžným vrtáním obrazců otvorů. Zlepšení výkonu ve 2D frézování umožňuje uživatelsky definovat toleranci zaoblení rohu na každé dráze frézování.
Další inteligentní funkce zahrnují aktivní kontrolu setrvačnosti (IAC) pro zrychlení pohybů stroje na základě dynamických atributů systému. IAC dostává zpětnou vazbu z motoru a nastavuje zrychlení a zpomalení specifické části na optimální úroveň. K bezpečnostním funkcím patří i pokročilý systém předcházení kolizím, který bere v úvahu reálný stav stroje.

Důležité vlastnosti
Centrum se může pochlubit i účinnou technologií tepelné regulace. Tepelně symetrická konstrukce je kombinovaná s účinným odváděním tepla z vřetena, podpěrných konstrukcí jako kuličkových šroubů a motorů pro zajištění stability stroje a přesnosti obrábění během dlouhých hodin provozu. Další důležitou vlastností je účinné řízení chladiva a odstraňování třísek. Odkrytý otočný čep a široký žlábek umístěný pod stolem zajišťují, že třísky padají přímo do žlábku, kde mohutný tok chladiva ze systému vrchního sprchového chlazení zabraňuje jejich hromadění a dokáže je účinně odstranit.
Stroj je vhodný pro integraci do automatizovaných výrobních buněk. Uplatnění by měl najít hlavně při výrobě průmyslových komponent jako jsou např. hydraulické a pneumatické součástí, hliníkové díly lité pod tlakem apod.

 
Publikováno: 22. 12. 2016 | Počet zobrazení: 1778 článek mě zaujal 406
Zaujal Vás tento článek?
Ano