asseco Aimtec murr

Výrobní linka jako stavebnice

Koncept modulárních strojů představila firma Emag před pěti lety a postupně jej rozvíjela pro různé typy zařízení, počínaje vertikálními soustruhy. I na letošním veletrhu AMB představila dvě novinky rozšiřující portfolio těchto zařízení v segmentu modulárních standardních strojů. Nyní jsou zde i stroje pro výrobu ozubených kol, indukční kalení a tvrdé obrábění.

 
Modulární koncept umožňuje sestavit kompletní výrobní systémy na bázi modulů. V kombinaci s automatizačním řešením TrackMotion nabízí výrobce modulární stroje jako stavební bloky pro celé výrobní linky. Zdůrazňuje hlavně jednoduchost, s jakou mohou být stroje spojeny pomocí automatizačního systému se širokou škálou technologií. Modulární stroje jsou již optimalizovány pro maximální produktivitu díky plně automatickému výrobnímu systému, který zahrnuje technologii "pick-up", samozakládací vřetena, integrovanou skladovací jednotku dílů a pracovní věž s 12 nástrojovými pozicemi. V kombinaci se základnou vyrobenou z polymerbetonu Mineralit jde o mimořádně kompaktní obráběcí stroj s maximální produktivitou.
Nový model VL 3 DUO s duálním vřetenem vyžaduje pro plnou konfiguraci jen 19 m2. Je vybavený skladovací jednotkou až pro 400 obrobků. S rozsahem dílů do Ø 150 mm je ideální pro výrobu přenosových komponent, např. k obrábění polotovarů pro výrobu ozubených kol. Převodové součásti, jako jsou ozubená kola, musí být vyráběna ve větším množství, aby měl tento stroj uplatnění. Nabízí velmi krátké časy tříska-tříska (chip-to-chip) okolo 5 s (v závislosti na geometrii obrobku) a snižuje tak časy nečinnosti na minimum.
Novinka s duálním vřetenem zaujme i obráběcími schopnostmi. Stroj je vybaven dvěma 18kW hlavními vřeteny nabízejícími až 142 Nm točivého momentu. Nabídku doplňují opční možnosti včetně poháněných nástrojových věží a měřicích stanic umístěných mimo oblasti obrábění. Extrémně robustní konstrukce stroje s recirkulačními válečkovými dráhami nabízí optimální základ pro velké povrchové úpravy a zajišťuje minimální opotřebení nástrojů. Přímý měřicí systém zaručuje vysokou míru přesnosti ve všech osách.
Stroj VL 3 DUO lze snadno integrovat např. do výroby ozubených kol, kde proces tzv. měkkého obrábění ozubeného kola zahrnuje čtyři operace: soustružení OP 10 a OP 20, odvalovací operace OP 30 a srážení hran a odstraňování otřepů OP 40. Podle výrobce je stroj ideální zejména pro první dvě operace, tj. OP 10 a OP 20, přičemž ostatní operace lze provádět pomocí strojů na obrábění ozubených kol: odhrotovacích strojích a bruskách pro obrábění tvrdých materiálů.
Zatímco VL 3 DUO poskytuje maximální produktivitu při měkkém obrábění, doménou nového VLC 200 GT je v tvrdé obrábění, kde nabízí snížení nákladů. Umožňuje použití různých technologií, jako je tvrdé soustružení a broušení na jediném stroji. U tohoto zřízení byla prioritou zejména flexibilita. Pracovní prostor lze nastavit tak, aby dokonale vyhovoval každému obráběnému dílu. Uživatel tak má jistotu, že k dispozici bude pokaždé nejlepší technologie pro obrábění a budou zaručeny optimální povrchové úpravy a nejvýhodnější doby cyklů.
 
Publikováno: 22. 12. 2016 | Počet zobrazení: 1880 článek mě zaujal 367
Zaujal Vás tento článek?
Ano