asseco Aimtec murr

Modulární frézovací nástroje pro náročné aplikace

Již v roce 2014 oznámila společnost Kennametal, že bude spolupracovat s firmou Haimer na vývoji modulárních obráběcích nástrojů. Od té doby se zabývá vývojem, testováním a vytvářením sortimentu nástrojů s mechanismem DUO-Lock, který má ambice být nejpevnějším a nejpřesnějším rozhraním na trhu.

 
Podle výrobce je DUO-Lock jediné řešení modulárních čelních fréz schopné konkurovat monolitním nástrojům ze slinutých karbidů a podobné modulární nástroje překonává více než dvakrát. To znamená, že lze frézovat drážky v plné šířce o hloubce do jednonásobku průměru frézy, bočně frézovat s radiálním záběrem až 50 % při hloubce až 1,5násobku průměru nástroje, a to i při frézování korozivzdorných ocelích, titanu a jiných speciálních slitin.
Jedna z věcí, díky nimž je mechanismus DUO-Lock unikátní, je důmyslná konstrukce závitu. Firma Kennametal toto spojení optimalizovala s využitím metody konečných prvků tak, aby eliminovala všechny možnosti selhání nástroje, a to i při zvýšeném zatížení. Díky tomu systém přenese o 25 % větší moment než srovnatelné konkurenční výrobky a umožňuje dosáhnout větších posuvů a axiální hloubky řezu, zvláště v podmínkách dlouhého vyložení nástroje.
Unikátní je i tvar nástroje, který používá modernizovanou řeznou geometrii HARVI a asymetrické zuby. To omezuje vznik harmonických kmitů a redukuje chvění a zároveň umožňuje dosáhnout o 20 % většího zatížení břitu ve srovnání s verzí ze slinutých karbidů. Pětibřité stopkové frézy HARVI II byly doplněny o frézy pro výrobu drážek plné šířky v titanových obrobcích, které využívají šroubovice s proměnnou geometrií. Také excentrický profil za řeznou hranou fréz HARVI III je již osvědčený při frézování titanu a jiných žáruvzdorných slitin. K dispozici jsou i různé sorty slinutých karbidů, včetně speciálních materiálů Beyond KCSM15 a KCPM15. Díky tomu jsou frézy DUO-Lock vhodné pro hrubování i polodokončovací operace a vzhledem k velmi malé házivosti jsou tyto frézy někdy úspěšně používány i pro frézování načisto.
Protože DUO-Lock pracuje s vysokými řeznými parametry, jsou mnohem vyšší i hodnoty momentu. Dvojitý kužel na ploše rozhraní mechanizmu zajišťuje opakovatelnost upnutí v ose Z 10 μm nebo lepší, a opakovatelnost upnutí mezi různými nástroji 50 μm, čímž eliminuje potřebu off-line seřízení nebo seřízení nástroje ve stroji. Další kontaktní plocha na základně nástroje zajišťuje, že házivost spojení je do 5 μm, a to velmi omezuje házivost řezných hran, stejně jako druhá kontaktní plocha při použití upínačů KM nebo KM4X. Výsledkem je tuhý, vysoce přesný upínací systém s velmi rychlým seřízením a zjednodušenou výměnou nástroje, řezným výkonem stejným jako u monolitických nástrojů ze slinutých karbidů a tuhostí, která umožňuje odebírat více materiálu za kratší dobu než konkurenční modulární systémy.
Mnoho příslušenství je vybaveno mechanismem Safe-Lock firmy Haimer pro bezpečné upínání, který zejména u vysoce výkonného frézování brání vytažení nástroje nebo jeho protáčení v upínači.
 
Publikováno: 22. 12. 2016 | Počet zobrazení: 1796 článek mě zaujal 393
Zaujal Vás tento článek?
Ano